Çocuğunuz Sınava Hazırlanıyorsa?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuğunuz ya da torununuz sınava hazırlanıyorsa ve kazanamayacağı konusunda kaygı duyuyorsanız; çocuğunuzla aranızda iletişim sorunu da varsa;
1. Sürekli sınavdan bahsetmekten uzak durmalı, bugünkü yaptıklarıyla ilgilenmelisiniz. 
2. 'En az şu kadar net yapmalısın. Bu yıl mutlaka kazanmalısın. Falancanın kızı biyolojiyi fullemiş' gibi kıyaslamaktan, sınır koymaktan uzak durmalısınız. Aksi halde kaygı ve öfkeyi artırırsınız. 
3. Tekrar tekrar "ders çalış" demekten uzak durmalısınız. Size patronunuz ya da eşiniz "işini güzel yap" dese, içinizden yapma isteği gelir mi? 
Yoksa yapacağınız işten daha fazla soğutur mu? 
Hangisi?... 
4. 'Yata yata kazanılmaz. Bu kadar çalışma ile kazanamazsın' gibi konuşmalardan uzak durmalısınız. Belki çocuğunuz "yakınlaşmacı motivasyona"  sahip. Sizin bu konuşmalarınız var olan motivasyonunu da diplere düşürebilir. 
5. Gereğinden fazla fedakarlık yapmaktan da uzak durmalısınız. 
Gereğinden fazla fedakarlık, çocuğu sorumsuz yapar. 
6. Beklentilerinizde gerçekçi olmalısınız. Erik ağacından elma elde edemezsiniz. 
7. Kaygı varsa mutlaka profesyonel bir yardım almalısınız. 
8. Sınavların onun kişiliğini değerlendirmediğini, kazanmak kadar kaybetmenin de hayatın bir parçası olduğunu, başarısızlıktan öğrenmemiz gerekenler olduğunu, bunun bir öğreti olduğunu, hayatın sonu olmadığını anlatabilirsiniz. 
9. Başaramazsa durumu bir ceza gibi görmekten uzak durmalısınız. 'Eğer kazanamazsan falan okula gidersin! '
Bu cümlelerden uzak durmalısınız. Bilmeliyiz ki, tehdit edilen kimse, tehdit eden kişiden öfke duygusu ile ruhsal anlamda kilometrelerce uzaklaşır. 
10. Gayret ettiği halde sonuç istediğiniz gibi değilse, "Sen elinden geleni yaptın, çaba sarf ettin öyle değil mi?" diyerek özüne dönmesini, içsel olarak ve gerçekçi bir şekilde kendi davranışlarını mercek altına almasını, hatalarını fark etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca eksikliklerini nasıl tamamlaması gerektiği konusunda onu cesaretlendirerek; kendisini suçlamasına da engel olabilir ve başarısının artırmasını sağlayabilirsiniz. 
11. Sonuçlarla tehdit etmekten uzak durmalısınız. 
' Kazanamazsan, halanlara, aile dostlarımıza rezil oluruz. Hele bir kazanma, o zaman görüşürüz! 'kelimelerinden uzak durmalısınız. 
12. "Yediğin önünde yemediğin ardında. Senin yerinde olmak isteyen yüzlerce çocuk var. Yemedik yedirdik, giymedik giydirdik. Verdiğimizin hakkını ver." Gibi söylemlerden uzak durmalısınız. 
Siz çocuk olsanız ve size böyle söylenmiş olsa ne hissedersiniz?... 
Ebeveyniniz bunu söyleyince hemen çalışır mısınız? 
Yoksa öfke duyar, çalışmaktan nefret mi edersiniz?
Sanırım ikincisi. Değil mi?... 
Ağızdan çıkan söz ok gibidir. Vurduğu yeri deler. O oku geri  döndürmek de imkansızdır. 
13. Tüm bunların yerine şunları söyleseniz ona ve size nasıl hissettirir? 'Sana olan sevgimiz sınavla ilgili değil. Sen bizim canımızsın. 
Her şey güzel olacak. Biz de kazanman için üzerimize düşeni yapacağız. Senin de elinden geleni yapacağına inanıyoruz. 
13. Eğer zaman yönetimi ve 
erteleme alışkanlığı varsa,  sorun yaşıyorsa, destek almak; ders konularında eksiklikler varsa etüt almak; başarısını artıracaktır. 
14. Eğer çocuğunuzun sınavı kazanamayacağı ile ilgili bir kaygınız varsa; sizin bu kaygınız muhtemelen çocuğunuza da sirayet eder. Bu konuda siz de bir destek alabilirsiniz. 
Sevgiyle kalın... 
Ayşegül Özkonak
Aile Danışmanı
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Sosyal İletişim Danışmanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak