ÇİKO OLARAK TANIDIĞIMIZ AĞLAYAN ÇOCUK TABLOSU LANETLİ Mİ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Mona Lisa kadar olmasa da dünya çapında epeyce ünlü olan Ağlayan Çocuk tablosu, namı diğer Çiko. Yüzüne bakıldığında merhamet ve acıma gibi duygular uyandırsa da bir zamanlar, onun masum yüzü arkasında lanetli olduğuna inanan çok sayıda insan vardı.

Giovanni Bragolin;
Gerçek adı Bruno Amadio olan fakat Giovanni Bragolin adıyla daha çok tanınan İtalyan ressam, Ağlayan Çocuk tablosu ile 21. yüzyılın en tanınan ressamlarından biri olmuştur. Aslında Bruno’nun Ağlayan Çocuk tablosu tek bir tane değil, seri şeklinde birçok tablosu vardır ve bu tablo grubu Ağlayan Çocuklar olarak bilinmektedir.

Genel olarak huysuz bakan, ağlayan ve fakir biçimde resmedilen bu küçük çocuklar, Romanlar ile hiçbir alakası olmamasına rağmen Çingene Çocukları olarak da tanınmaktadır. Ağlayan Çocuklar adlı bu portreler 1950’li yıllarda yapılmış fakat o dönemde çok popüler olmamıştı, ta ki 1980’li yıllara kadar.

Bu resimlerin arasından biri ise diğer tüm resimlerin önüne geçmişti. Bizim de Çiko olarak tanıdığımız Ağlayan Çocuk tablosu 80’li yıllarda sadece İngiltere’de 50 bin adet satıldı. Fakat kısa bir süre içinde işler değişmiş ve masum yüzlü çocuk tablosu bir anda lanet kelimesi ile birlikte anılmaya başlanmıştı.


Kül olan evde bir o yanmadı;
4 Eylül 1985 tarihinde İngiliz Sun gazetesinin bir haberine göre Ron Hall ve May Hall isimli çiftin evlerinde korkunç bir yangın çıktı. Küle dönüşen evde sadece duvarda asılı duran Ağlayan Çocuk tablosu hiç zarar görmemişti. Bu haberden sonra ise tablo hakkında birçok şehir efsanesi türemeye başladı.

Resimdeki çocuğun gerçek biri olması ve öldükten sonra ruhunun bu tabloda yaşaması, tabloyu satın alan kişilere musallat olması, resmi yapan kişinin çocuklara işkence eden biri olması ve bu nedenle çocuğun ağlıyor olarak resmedilmesi bu şehir efsanelerinden sadece birkaçıydı.

Fakat evin yanması hakkında İngiliz basını; yangının elektrik kontaklarından kaynaklandığını, tablonun yanmama sebebinin ise tablonun malzemesiyle alakalı olduğunu bir bir açıkladı. Gerçeklerdense gizemler insanların daha fazla ilgisini çektiğinden, tablonun lanetli olduğu düşüncesi azalması gerekirken kulağa gelen farklı hikayelerle daha da arttı.


Hatta evinde bu Ağlayan Çocuklar tablolarından olup da yangın çıkan ev sahipleri gazetelerde hep ön sayfada yer almaya başladı. Bu da birçok insanı tablonun gerçekten lanetli olduğuna inandırdı. Öyle ki resimden geceleri ağlama sesleri duyulduğu, resmin durduk yere sallanmaya başladığı gibi söylentiler dahi aldı başını yürüdü.
Artık her yerde tablo ile bağlantısı olup kaza geçiren, ailesini kaybeden, başına türlü işler gelen insanlardan ve yaşadıkları olumsuz olaylardan bahsediliyordu.

Nitekim aylar boyunca konuşulan ve insanların artık çekindiği bir tablo haline gelen Ağlayan Çocuklar tablolarının satışları gitgide azaldı.
Bir süre sonra ise tablo da, lanet de unutulup gitti…

Burhan Altıntop’un Çiko’su;
Ancak daha sonraki yıllarda tablo yine popüler oldu ve evlerde, iş yerlerinde en çok kullanılan tablo oldu. Türkiye’de ise popülerliği 90’lı yıllarda zirve yaptı. Son olarak da Avrupa Yakası dizisiyle yine karşımıza çıktı lanetli olduğuna inanılan bu tablo, fakat bu sefer Çiko ismi ile.

Peki siz, bir zamanlar lanetli olarak ün salan Ağlayan Çocuk portresini en son nerede gördüğünüzü hatırlıyor musunuz?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber