Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
EŞLERDEN BİRİSİ BOŞANMAK İSTİYOR, DİĞERİ BOŞANMAK İSTEMİYORSA NE YAPILMALI?
Her ne kadar karşı taraftan maddi anlamda bir talebiniz olmasa da boşanma davalarında asli dava konusu boşanmanın bizatihi kendisidir. Nafaka, tazminat gibi maddi talepler boşanma davasının feri niteliğindedir. O nedenle maddi bir talebiniz olmasa da mahkeme yargılama yapmak, delilleri değerlendirmek ve kusur durumunu tespit ettikten sonra karar verecektir.
Karşı taraf anlaşmalı boşanmayı kabul etmiyorsa sorudan anlaşıldığı kadarı ile şiddetli geçimsizlik olarak adlandırılan ve TMK 166. maddede evlilik birliğinin sarsılması adı altında düzenlenen genel boşanma sebebine dayanarak dava açacaksınız.
Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir... (TMK 166)
Maddeden de anlaşılacağı üzere mahkeme yargılama yaparak kusur değerlendirmesi yapmak zorundadır. Zira karşı tarafın itirazı ile davacı tarafın ağır kusurlu olduğu tespit edilirse dava reddedilecektir. Ancak bu itirazın hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu, davalı ve çocuklar için evliliğin sürdürülmesinde yarar görülmediği taktirde hakim tarafların boşanmasına karar verebilir.
Boşanmada Kusur Sayılan Haller Şunlardır:
- Eşe karşı fiziksel şiddet uygulamak,
- Hakaret etmek
- Yalan söylemek
- Ahlak ve edep dışı tekliflerde bulunmak
- Güven sarsıcı davranışlarda bulunmak
- Bağımsız konut tesis etmemek
- Cinsel ilişkiden kaçınmak,
- Eşini başkalarının yanında küçük düşürmek, aşağılamak
- Eşini istemediğini sözlü ve fiili olarak göstermek boşanmada kusur sayılan hallerdir.
- Sadakat yükümlülüğüne uymamak
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Davalı olan eşin boşanmak istememesi eğer mahkemeye samimi gelmezse ve evlilik birliklerini sürdürmelerinde bir menfaat bulunmuyorsa bu durumda yine boşanmaya hükmedilecektir. Boşanmanın özel veya genel sebeplerinde tarafların anlaşamaması durumunda sadece kadının veya erkeğin boşanmayı istemesi ile de boşanma işlemi gerçekleşebilecektir. Konu ile alakalı Aile Mahkemesi’nde açılacak dava neticesinde çekişmeli boşanma davası yoluna giderek boşanma işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Sorunuzda sürekli şiddete maruz kaldığınız ve tehdit edildiğinizi şahidiniz olduğunu belirtmişsiniz. Tanık delili ile bu hususları ispat etmeniz mümkün olacaktır. Bu anlamda delilim yok diye bir yanılgıya kapılmamalısınız. Şiddet ve hakaret yukarıda da yazılı olduğu üzere kusurlu davranışlar olarak kabul edilmekte olup, boşanma sebepleridir.
Davanın ne kadar süreceği noktasındaki sorunuza ise tam olarak bir yanıt vermek gerçekten çok zor. Davanız açıldığında mahkeme tarafından bir hedef süre belirlenecektir. Bu mahkemenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genelde bir seneye yakın bir süre olmaktadır. mahkemeler bu sürelere uymaya çalışmakla birlikte bu süre yerel mahkemenin karar verme süresi olup, istinaf ve temyiz süreleri bu süreye dahil değildir. bu nedenle karşı tarafın ya da sizin karara karşı kanun yollarına başvurup vurmamanız da süreyi etkileyecektir. Kanun yollarına başvurulması durumunda yerel mahkemede geçen süre ile birlikte kararın kesinleşmesi 2 yılı geçebilecektir.