Çan Eğrisi Sistemi Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çan eğrisi sistemi nedir? Çan eğrisi sistemi ne işe yarıyor? Çan eğrisi nedir ve kimler yapabilir? Yüksek öğretimde çan eğrisi sistemi nedir?
Bir Eğride Derecelendirme Nedir? Eğri üzerinde not vermek, bir ödevden sonra öğrenci puanlarının ayarlanması anlamına gelir . "Eğri" fikri çan eğrisine kadar uzanır. Tipik bir sınıfta profesörler, notların çoğunluğunun sınıf ortalamasına yakın olmasını, daha az sayıda A notu ve başarısız notların olmasını bekleyebilirler.

Çan eğrisi sistemi dünyanın her yerinden farklı yükseköğretim kurumlarında uygulanan bir not sistemidir. Bu sistem temelde bireysel öğrencinin notunu değil, sınıf içi genel başarıyı ölçer. Dolayısıyla birçok öğrenci için avantajlıyken bazı öğrenciler için dezavantajlı notlara sebep olabilir. Çan eğrisi Türkiye’de de birçok üniversitede uygulanmaktadır.
Çan eğrisi hesaplama ise en karmaşık konulardan biridir. Bu durum her üniversite, her bölüm ve hatta her sınıf için farklılık gösterir. Aşağıda çan eğrisi sistemi ile ilgili bilinmesi gerekenleri inceleyebilirsiniz.
 

Çan Eğrisi Sistemi Nedir? Çan Eğrisi Notu Nasıl Hesaplanır?
 

Çan sistemi, üniversite öğrencilerinin başarısız oldukları derslerden geçmelerini sağlayan genel sınav notu puanının dahil edilip eklenmesiyle belirlenen geçme sistemidir. Üniversite öğrencileri için çan eğrisi büyük önem taşır.
 

Çan eğrisi notu nasıl hesaplanır?
 

Çan sistemi, vize ve final sınavları ile ortaya çıkan bir kavramdır. Bildiğin üzere vizeler, bir dönemin ilk sınavlarıdır. Vize sınavı test ya da klasik olarak yapılabilir. Vize sınavının %30'u etkilidir, final sınavının ise %70'i etkilidir.

Ders notu düşük olan bir üniversite öğrencisinin çan eğrisi sistemiyle notu yükselebilir. Çan eğrisi bütünleme sınavlarında da geçerlidir. Çan eğrisi hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gerekir çünkü bu hesaplama biraz karmaşıktır. Hem genel not ortalaması hem de standart sapma puanı baz alınır. Dersten aldığımız puanlara göre belirtilen geçme notu harf puanında da değişiklikler olabilir. Bir dersten AA ile geçiyorsak, diğer bir dersten CC de alabiliriz ya da BC ile de geçebiliriz. Bir dersten geçme notu 50 ise diğer dersten geçme notu 70 olabilir.

60 kişilik bir sınıfta 55 kişi sınavdan geçtiyse 5 kişi dersten kalmıştır. Bu nedenle vize ve final puanlarımıza gereken özeni göstermeliyiz. Örneğin, bir üniversitede sınıf geçme notunun notunun 60 olduğunu düşün. 55 alsan bile kalırsın. Bu yüzden vize ve finalden istenen geçme notlarına uygun puanlar almaya çalışmalısın.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber