Büyük Sayılar Yasası Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Olasılık ve istatistikte büyük sayılar yasası, örneklem boyutu büyüdükçe, ortalamasının tüm popülasyonun ortalamasına yaklaştığını belirtir. 16. yüzyılda, matematikçi Gerolama Cardano, Büyük Sayılar Yasasını tanıdı, ancak asla kanıtlamadı. 1713'te İsviçreli matematikçi Jakob Bernoulli, Ars Conjectandi adlı kitabında bu teoremi kanıtladı . Daha sonra, St. Petersburg matematik okulunun kurucusu Pafnuty Chebyshev gibi diğer ünlü matematikçiler tarafından rafine edildi.


Finansal bağlamda, büyük sayılar yasası, hızla büyüyen büyük bir varlığın bu büyüme hızını sonsuza kadar sürdüremeyeceğini gösterir. Yüz milyarlarca piyasa değeri olan mavi çiplerin en büyüğü, bu olgunun örnekleri olarak sıklıkla gösterilmektedir.

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
Büyük sayılar yasası, büyük bir örneklemden gözlemlenen örnek ortalamasının gerçek popülasyon ortalamasına yakın olacağını ve örneklem büyüdükçe daha yakın olacağını belirtir.
Büyük sayılar yasası, belirli bir örneğin, özellikle küçük bir örneğin gerçek popülasyon özelliklerini yansıtacağını veya gerçek popülasyonu yansıtmayan bir örneğin sonraki bir örnekle dengeleneceğini garanti etmez.
İş dünyasında, "büyük sayılar yasası" terimi bazen ölçek ve büyüme oranları arasındaki ilişkiyi ifade etmek için farklı bir anlamda kullanılır. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber