Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri 2025

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Boşanma dilekçesi Aile Mahkemelerine hitaben yazılır. Aile Mahkemelerinin olmadığı il veya ilçelerde ise boşanma dilekçesi Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemelerine yazılır. Kanun koyucu boşanmayı evlilik birlikteliğinin sona ermesi olarak tanımlamakta, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda ise boşanma sebepleri özel ve genel olarak iki şekilde ele alınmaktadır.


Boşanma Sebepleri Nelerdir 2022


Medeni Kanunun ilgili maddelerinde boşanmanın özel sebepleri açıkça belirtilmektedir. İspatı halinde ise kesin boşanma sebebi olarak kabul edilir. Bunları; Hayata Kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (Madde 162), Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme (Madde 163), Terk (Madde 164), Akıl Hastalığı (Madde 165) olarak sıralayabiliriz, Genel boşanma sebebi olarak da Evlilik Birlikteliğinin Temelinden Sarsılması (Madde 166) söylenebilir.

Evlilik Birlikteliğinin Temelden Sarsılmasını açacak olursak bunun kapsamına birçok şeyi alabiliriz. Evli çiftlerin evlilik birlikteliğinden beklentilerinin farklı olması, kültür ve kişisel farklılıklar, ailelerin evliliğe mudahale etmesi, aile sırlarının açıklanması, eşine iftira atma, eşini sevmediğini söylemek, başkasını sevdiğini söylemek, cinsel ilişkiden kaçınmak, aşırı kıskançlık, ev eşyasına zarar vermek, fuhuş yapmaya zorlamak, kumar oynamak, tutumluluk sınırını aşacak şekilde cimri olmak ve bunun gibi bir çok sorun evlilik birlikteliğinin temelden sarsılmasına neden olabilir ancak bu gibi sorunlar tek başına boşanma için yeterli değildir, gösterilen sorunların ortak yaşamayı çekilemez hale getirmiş olması gerekmektedir.

Boşanma Sonrası Süreç


Aslında boşanma davasının açılması ile veya mahkemenin boşanmaya karar vermesi ile yine sorunlar ortadan kalkmamaktadır. Çocukları olan eşler arasında çocukların paylaşılması, Nafaka miktarları, maddi veya manevi tazminat durumu, evlilik sözleşmesi yapılmamış ise evlilik sonrası edinilen malların paylaşılması ve hatta düğünde takılan takıların veya altınların paylaşılması bile eşler arasında büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bu haliyle birbirinden farklı olan bu ve buna benzer olayların tamamında farklı bir hukuku bir yol izlenmesi veya avukat aracılığıyla bu işlerin takip ettirilmesi ileride oluşacak maddi ve manevi zararların önüne geçmiş olacaktır.Boşanma Davasında Çocukların Durumu Ne Olur
 

Boşanma Sonrası Çocukların Durumu


Kanun koyucu tarafların birbirini tanımadan boşanmalarının önüne geçmek için, belirli bir süre geçtikten sonra eşlerin anlaşmaları olarak boşanmalarına müsaade etmiştir. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için evlilik tarihinden itibaren en az bir yıl geçmiş olması gerekmektedir. Öncelikle bu şartın uygun olması halinde eşlerin kendi aralarında mütabakat sağlayarak anlaşmalı olarak boşanmaları mümkündür. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar arasında bir boşanma protokolü düzenlenir ve imza altına alınır. Bu prokotolde taraflar belirtmek istedikleri tüm mali konuları, çocuklarına yönelik durumları açıkça düzenleyebilirler.

Eşlerden birinin dava açması ve diğer eşin de buna rıza göstermesi halinde mahkeme hakimi tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirerek boşanmaya karar verebilir. Ayrıca Hakim Boşanma Protokolünde tarafların ve çocukların menfaatlerini de gözeterek, uygun bulmadığı maddelerde değişikliğe gidebilir. Taraflarında bu değişikliği kabul etmesi halinde boşanmaya hükmedilebilir. Hakim sadece tarafların vekillerini dinleyerek bu konuda karar veremez. Bu şekilde böyle bir karar verilmiş olsa bile, Yargıtay tarafından bu bir eksiklik olarak kabul edilmiş ve bir çok Yargıtay içtihatında da bu konuda bozmaya hükmedilmiştir.

Boşanma sebeplerinden herhangi biri nedeniyle açılmış olan davanın reddine mahkeme tarafından karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmiş olması halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birlikteliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilir.

Not: Anlaşmalı boşanma kararı verildikten sonra kararı hızlı bir şekilde kesinleştirmek için taraflar birlikte veya ayrı ayrı temyizden feragat dilekçesi verebilirler. Aksi takdirde kararın kesinleşmesini beklemeleri gerekir.

NOT: Dilekçeler örnek olarak hazırlanmış olup boşluklara ve noktalı bırakılan yerlere kendinize ait bilgileri giriniz ve yine yapılacak değişiklik varsa kendine uygun şekilde tasnif ediniz. Dilekçe örnekleri ile ilgili doğabilecek olan herhangi bir hukuki hak kaybından sitemiz sorumlu değildir, dilekçelerin tamamı bilgi amaçlı örnek olarak hazırlanmış dilekçelerdir.

Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri 2022 yılı güncel dilekçeler


Boşanma davası açılırken dilekçeleri tek bir kalıba sokmak zordur. Ancak genel hatları ile yazılacaklar paylaştığımız örnek boşanma dilekçelerindeki gibidir. Boşanma dilekçelerinin yanı sıra aynı zamanda anlaşmalı boşanma protokolü dediğimiz ve anlaşmalı boşanma sırasında kullanılan bir protokolde vardır. Bunu da sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Boşanma Masrafı Ne Kadar Tutar 2022


Yine konuyla ilgili olduğu için boşanma masrafları konusunda da bir iki kelam etmek gerekiyor. Boşanma masrafları dava açılış harcı ve bununla birlikte alınan diğer bazı ödemelerden ibarettir. Eğer avukat tutacaksanız bu durumda bir de avukatın vekalet ücreti eklenecektir. Avukatlık ücreti ise mevcut Avukat Ücret Tarifesi 2019 yılına göre alınacaktır. Boşanma masrafları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Boşanma Protokolü

Ülkemizdeki kanunlara göre; evli olan kişiler, kendi aralarında olası bir durumda anlaşarak boşanmaları halinde buna müsaade göstermektedir. Bazı şartlara bağlı olmakla birlikte; genel itibariyle tarafların tüm hususlarda (çocukların velayeti, ortak edinilen malların paylaşımı, vs. gibi) anlaşma sağlaması halinde en kısa sürede süreç tamamlanmaktadır. Bu kapsamda örnek anlaşmalı boşanma protokolüne göre bir uyarlama yapıp, kendi protokolünüzü hazırlayarak her iki tarafca imza altına alabilirsiniz.


Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi 2022

Tarafların anlaşmalı boşanmaya karar vermeleri sonralarında az önce belirttiğimiz üzere bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamaları gerekmektedir. Protokol konusunda anlaşmalı sağlanması ve imza altına alınması akabinde artık dava açılması sürecine geçilecektir. Bunun için de aşağıda belirttiğimiz şekilde anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir.Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği
Avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi de hazırlayabilir dilerseniz de avukatınızla birlikte de bu dilekçeyi uyarlayabilirsiniz.Boşanma Davasında Anlaşma Protokolü 2019
Yine farklı ve alternatif içeren bilgiler anlaşmalı boşanma protokolü örneğimizi de inceleyebilirsiniz.

ÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ

BÜYÜKÇEKMECE AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

DAVACI : AYŞE ( TC Kimlik No )

ADRES: …………….Beylikdüzü Avukat/ İstanbul

DAVALI : ALİ KAYA ( TC Kimlik No )

ADRES : ………………Beylikdüzü/İstanbul

DAVA KONUSU : Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi talepli dava

dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR :

Taraflar 02/10/2000 tarihinde evlenmişlerdir. Bu evlilik nüfus kayıtlarından da görüleceği gibi bir yılı doldurmuştur. Tarafların bu evlilikten 03/05/2003 tarihinde doğan Aylin isimli müşterek bir kız çocukları bulunmaktadır. (eğer çocuğunuz yok ise – Bu evlilikten müşterek çocukları bulunmamaktadır. – ibaresini yazın.)

Taraflar arasında evlendikten sonra ortaya çıkan sorunlar, yaşantılarını zora sokmuştur. Bu sorunlar tarafların evliliklerini sürdürülmesi imkansız bir hale getirmiştir. Tarafların evliliklerini sürdürmelerinin imkânsız olduğu yaşadıkları sorunlardan da anlaşıldığından aralarında anlaşarak boşanmaya karar vermişlerdir. Ekte sunulan Anlaşmalı Boşanma Protokolü’nün kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmesini talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK 166 ve ilgili yasa

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği, anlaşmalı boşanma protokolü

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ifade ettiğimiz sebeplerle davamızın kabulü ile davalı da boşanma isteğini kabul ettiğinden, anlaşmamı göz önüne alınarak TMK 166/3 maddesi gereğinde boşanmamıza, müşterek çocuğun velayeti, şahsi ilişki konusu, çocukla görüşme durumu ve diğer anılan konuların ekte sunduğumuz protokole göre düzenlenmesine ve bu protokolün kararın eki sayılmasına karar verilmesini talep ederim. 10/12/2020

DAVACI DAVALI

(İmza) (İmza)

EK : Anlaşmalı Boşanma Protokolü

BÜYÜKÇEKMECE AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

DAVACI : ( TC Kimlik No )

ADRES : ………………………… Beylikdüzü/İstanbul

DAVALI : ( TC Kimlik No )

ADRES: ………………………… Beylikdüzü/İstanbul

DAVA KONUSU :

1) Şiddetli geçimsizlik nedeniyle evlilik birliğinin sona erdirilmesi;

2) Müşterek çocuğun velayetinin davacıya verilmesi;

3) Davacının yanında kalan müşterek çocuk için 350,00 TL tedbir nafakası, kararın

kesinleşmesinin ardından ise her ay iştirak nafakası olarak davalıdan alınması;

4) Davacı için, davalı aleyhine 20.000,00 TL manevi tazminata karar verilmesi istemidir.

AÇIKLAMALAR :

1. Taraflar 02/12/2001 tarihinde evlenmişlerdir. Tarafların bu evlilikten 03/05/2003 tarihinde doğan.isimli müşterek bir kız çocukları bulunmaktadır. (eğer çocuğunuz yok ise – Bu evlilikten müşterek çocukları bulunmamaktadır. – ibaresini yazın.)

2. Davacı, bir eş ve anne olarak üzerine düşen tüm vazife ve sorumlulukları yerine getirmiş ancak buna rağmen davalının olumsuz davranışları devam etmiştir. Davalı ev içinde meydana gelen en küçük sorunları bile büyütüp tartışma ortamı çıkarmıştır. Davacının kişiliğine karşı ağza alınmayacak şekilde hakaretlerde bulunmuştur. Davacıya karşı işlenen bu hakaretler topluluk, yakın dost ve akraba içerisinde de devam etmiştir.

3. Davacı, tüm bu olumsuzluklara rağmen evliliğini tekrar düzeleceğini umut ederek devam ettirmeye çalışmıştır.

4. Davalı, son olarak bir takım şahsi eşyalarını alarak evi terk etmiştir. Araya giren dost ve akrabaların çabaları da boşa çıkmış ve eve dönmemiştir.

5. Davalı evliliği boyunca çocuğuyla da ilgilenmemiştir. Bu yüzden çocuğun velayetinin de davacıya verilmesinde yarar vardır.

6. Çocuğun her türlü sağlık, eğitim gibi bakım ve gideri için davalının da katkı sunması gerektiği yasada açıkça belirtilmiştir. Davacının yanında kalan müşterek çocuk için 500,00 TL tedbir nafakası, kararın kesinleşmesinin ardından ise her ay iştirak nafakası olarak davalıdan alınması yönünde karar verilmesini talep ederiz.

7. Davalının davacıda oluşturduğu sıkıntıların da kısmen hafifletilmesi için davalıdan 50.000,00 TL manevi tazminat talep ediyoruz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK ve ilgili yasa hükümleri

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması, Tanık beyanları ve her tür kanıt.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ifade ettiğimiz nedenlerle davamızın kabulü ile;

1) Davacının evlilik birliğini devam ettirme yönünde herhangi bir ihtimalin kalmadığı anlaşılacağından Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Tarafların BOŞANMALARINA;

2) Müşterek çocuk .’nın velayetinin davacıya verilmesine;

3) Çocuk için her ay 500Ttedbir nafakası, kararın kesinleşmesiyle birlikte her ay iştirak nafakası olarak davalıdan tahsiline;

4) Davacı için, davalı aleyhine 50.000,00 TL manevi tazminata hükmedilmesi kararı verilmesini talep ederim. …/…./2020

DAVACI /DAVALI

İSİM SOYİSİM

(İmza) (İmza)

EK : Nüfus kayıtları


Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Dilekçesi 2022

Şiddetli Geçimsizlik Sebebi İle Boşanma Dilekçesi
Az önceki örneklerimizde her ne kadar anlaşmalı boşanma üzerine örnekler paylaşmış isek de; genel itibariyle boşanmalar çekişmeli yani tarafların geçimsizlik, anlaşamama durumlarından kaynaklanmaktadır diyebiliriz. Bu durumlarda ise; herhangi bir protokol hazırlanması söz konusu olmayacaktır.

Şiddetli Geçimsizlik Sebebi İle Boşanma Dilekçesi

Bu durumda yapılacak iş çekişmeli boşanma davası açmaktır. Bunun ihtiyacınız olacak çekişmeli boşanma dilekçe örneği de hâli hazırda istifadenize sunulmuştur.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü İçin

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi

Dava Aşamasında Anlaşma Protokolü

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA ANLAŞMA PROTOKOLÜ

Boşanma Dava Dilekçesi ( Avukatlar için )

Boşanma Davası Dilekçesi ( Avukatlar İçin )

Boşanma Dava Dilekçesi

Boşanma Davası Dilekçesi

Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Dilekçesi

Şiddetli Geçimsizlik Nedeni ile Boşanma Dilekçesi

Anahtar Kelimeler:
ÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ 2022ÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ 20212021 ÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİçekişmeli Boşanma Dilekçesi örneğiçekişmeli Boşanma-dilekçesi örneği 2021ücretsiz Boşanma DilekçesiBoşanma Davası Dilekçesi Pdfçekişmeli Boşanma Dilekçesi örneği 2022çekişmeli Boşanma Dilekçesi örneği 2021Avukatsız Bosanma Dilekçesi örneği WordGeçimsizlik Nedeni Ile Boşanma Davası DilekçesiÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİBoşanma Davası Dilekçe Örneği 2021Boşanma Davası Dilekçe Örneği 2022Cekismeli Bosanma Davasi Dilekce OrnegiBoşanma Davası Ve Dava Dilekçesi örneğiBoşanma Dilekçesi ÖrneğiBoşanma Dilekçesi Örneği 2021BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ ÖRNEĞİBoşanma Davası Dilekçe ÖrneğiBoşanma Dava Dilekçesi ÖrneğiBoşanma - Boşanma AvukatıEn Iyi Boşanma AvukatıBoşanma Davası Dilekçesi ( Avukatlar İçin )ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA ANLAŞMA PROTOKOLÜAnlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi2021 Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri Word FormatıŞiddetli Geçimsizlik Sebebi İle Boşanma DilekçesiŞiddetli Geçimsizlik Yüzünden BoşanmaAnlaşmalı Boşanma Protokolü HazırlamakAnlaşmalı BoşanmaAnlaşmalı Boşanma Protokolü 2019Aile Mahkemesi Boşanma DilekçesiAnlaşmalı Boşanma Protokol Avukat İçinAnlaşmalı Boşanma ProtokolüBoşanma Dilekçe örneği 2022Boşanma Dilekçe örneği 2021Boşanma Dilekçe örneğiBoşanma Davası DilekçesiBoşanma Davası Dilekçesi 2021Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri Word Formatı 2022Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri Word Formatı 2021Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri Word FormatıŞiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma DilekçesiŞiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Dilekçesi 2021Boşanma Dava Dilekçesi 2021Boşanma Davasında Anlaşma Protokolü 2021Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi 2021Anlaşmalı Boşanma Protokolü 2021Boşanma Masrafı Ne Kadar Tutar 2021Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri 2021 YılıBoşanma Sebepleri özel Ve Genel OlarakBoşanma Dilekçesi 2021Boşanma DilekçesiBoşanma Davası Nasıl Açılıyor 2021Boşanma Davası Nasıl AçılıyorBoşanma DavasıBoşanma Davasında VelayetBoşanma Sonrası Çocukların DurumuBoşanma Sonrası SüreçBoşanma Sebepleri Nelerdir 2021Boşanma Davası Nereye Açılır 2021 Yılı GüncelBoşanma Davası Nasıl Açılır 2021Boşanma Davası Nasıl AçılırDilekçe Örnekleri 2021Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri 2021Boşanma Davası Dilekçe ÖrnekleriBoşanma Davası Dilekçe Örnekleri 20222022 Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri2022 BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ ÖRNEĞİBOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ 20222022 ÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİÖRNEK BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ 2023Boşanma Sebepleri Nelerdir 2022Boşanma Davası Dilekçe Örnekleri 2022 Yılı Güncel DilekçelerBoşanma Masrafı Ne Kadar Tutar 2022Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi 2022Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Dilekçesi 20222022

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber