Boji kim? Boji nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İSTANBUL'UN ÜNLÜ KÖPEĞİ BOJİ KİMDİR?

Boji (Doğum. 2017), İstanbul'da toplu taşımayla seyahat etmesi nedeniyle sosyal medyada tanınan sokak köpeği.

BOJİ KİMDİR?
Kangal ve çoban köpeği kırması olarak bilinen Boji, 2021 yılında toplu taşımayla İstanbul'da ilçe ilçe gezmesi nedeniyle tanınmıştır. Metroya bindiğinde boji alanında uyukladığı için bu isimle anılır olmaya başladı. Gezileri esnasında vatandaşlar tarafından çekilen fotoğrafları internette yayıldı.

18 Ağustos 2021 tarihinde İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) tarafından Boji'ye takılan mikroçip sayesinde Boji'nin bir gün içinde iki yaka arası da dahil olmak üzere 29 durak gezdiği tespit edildi. Boji'nin rotasının takip edilebilmesi içni bir uygulama da da geliştirildi. Ekim 2021 tarihi itibariyle Boji'nin beslenmesini Metro İstanbul üstlenmiştir. Kadıköy-Moda Tramvay Hattı'nda onun için bir kulübe yapılmıştır. Yine belli günlerini Belediye'nin bakımevinde geçirmektedir.

BOJİ ANLAMI NEDİR?
Boji'in esas kullanım amacı uzun olan demiryolu taşıtlarının kıvrımlı raylarda daha uyumlu geçişini sağlamak, rijid yapıya sahip olan sabit konumlu tren tekerlek dingilinde taşıtın vagon kısmında rayların pozisyonlarındaki düzensizliklerle olan bağını yok etmek amacı ile ikinci bir yay basamağı elde edebilmek ve böylece de sürüşteki konforu artırmaktır. Boji'ler daha iyi sürüş özellikleri sağlamak, rayda daha az aşınmaya yol açmak ve daha az raydan çıkma tehlikesi sunmak ile yükümlü bileşendir. Boji'deki dingil sayısı arttıkça ray kıvrımlarından geçişteki konumlanışları daha da önem kazanmaya başlar.

Köpek Boji, uluslararası haber ajansları ve yayın organlarında haber olmuş ve ünü Reuters haber ajansı aracılığıyla dünyaya yayılmıştır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak