Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bir yılda kaç araba satarsam vergi ödeyeceğim?
Kaç araba satarsan vergi ödüyorsun sorusunda işletmeler için tereddüt yok, hatta yeni uygulamayla sorumluluklar daha da genişletildi. Peki araç alım satımı yapan ama vergi mükellefi olmayan sade vatandaş için durum nasıl?
Düzenlemede net bir şekilde belirtildiği üzere, ticari yetki belgesi olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bir vatandaş 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. Bu 3 araç limiti, vatandaşın kendi üzerine olan araçlar ve vekaleten satma amacıyla aracı olduğu tüm araçlar için geçerlilik taşıyor.
Ev ve araba alım satımlarını inceleyen Maliye, sonradan cezalı olarak vergi ödenmesini talep edebiliyor. Vergi cezası oluştuğunda ise bu artık ticari işletme gibi defter tutup beyanname vermek gerektiği anlamına geliyor.
Hürriyet’in örnek verdiği bir olayda, 2015’te bir vatandaş 3 yılda 5 araba alıp satıyor. Maliye de vatandaşı vergi mükellefi olarak belirliyor. Konu yargıya taşınıyor ve alım satım faaliyeti “ticari faaliyet” olarak sayılmıyor. Gerekçe olarak da alım satımlarda devamlılık ve süreklilik olmaması ve kazanç elde etme amacı olmaması gösteriliyor. Kâr amacı güdülerek bu satışlardan kâr edildiği yönünde somut bir tespitin bulunmadığı da ayrıca ekleniyor. Bu konu da oldukça önemli.
Hem araç hem de ev alım satımında Maliye eğer ek bilgilerle işlemin ticari kar amaçlı olduğunu tespit ederse, alım satım gelirini de “ticari kazanç” olarak değerlendirme hakkında sahip. Bu durumda, araba ilanındaki kontak bilgileri ve fiyatlar da maddi delil sayılabiliyor.