Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
BİR MADDENİN ASİT YA DA BAZ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ
Farklı maddelerin, fanolftalein veya turnusol kağıdına etkileri farklıdır. Bazı maddeler elde kayganlık hissi oluşturduğu hâlde bazıları oluşturmazlar. Besin olarak kullanılan yiyecek veya içeceklerin tadını tadarak algılayabilir, bu maddelere dokunabilirsiniz. Ancak dokunulabileceği veya tadına bakılabileceği açıkça belirtilmedikçe gıda maddeleri dışındaki maddelere dokunmak veya bu maddelerin tadına bakmak sakıncalı olabilir.
Asit ve bazları nasıl ayırt edebiliriz?
Biz asit ve bazları tatlarına bakarak ayırt edebiliriz. Bir maddenin tadı ekşi ise asit, acı ise bazdır. Ayrıca sulu çözeltisindeki iyonlarına da bakarak maddeyi ayırabiliriz. Eğer maddenin sulu çözeltisinde H+ iyonu varsa madde asit, OH- iyonu varsa madde bazdır.
Fenolftalein, soluk sarı renkte, toz hâlinde bir bileşiktir. Bazların ayıracıdır. Nötral ortamda ve asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Turnusol, suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kağıdına emdirilerek kullanılır. Bu kâğıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için
kullanılır. Mavi turnusol kâğıdı asidik ortamlarda kırmızıya, kırmızı turnusol kağıdı bazik ortamlarda maviye döner.
Bir çözeltinin ne kadar asidik veya ne kadar bazik olduğunun ölçüsü pH değeri ile ifade edilir. Saf suyun asitlik veya bazlık özelliği yoktur. Bu nedenle pH’ı 7’dir. pH’ı 0-7 arasında olan maddeler asidik, pH’ı 7-14 arasında olan maddeler ise bazik olarak sınıflandırılır.
Bir çözeltinin asitlik ve bazlık ölçüsü pH ile ifade edilir ve pH hidronyum iyonlarının derişimine bağlı olarak hesaplanır. pH değerinin 7 olması çözeltinin nötr, 7'den düşük olması asidik, 7'den büyük olması ise bazik olduğu anlamına gelir.
pH değeri sıfırdan 7’ye doğru yükseldikçe maddenin asitlik özelliği azalır. pH’ın 7 olması maddenin asitlik ve bazlık özelliğinin olmadığını gösterir. pH kâğıdında 7 rakamından itibaren sayı yükseldikçe maddenin bazlık özelliği artar.
Asit mi baz mı?
pH değeri 0 ile 7 değerlerini arasında yer alan maddeler asittir. pH değeri 7 değerinde olan maddeler nötr kabul edilmektedir. pH değeri 7 ile 14 değerleri arasında olan maddeler bazdır.
Asitler ve Bazların Ortak Özellikleri
- Sulu çözeltileri elektrik akımını iletirler.
- Asitler de bazlar da suya iyon verirler.
- Asit ve Bazlar tepkimeye girdiklerinde tuz ve su ortaya çıkar.