Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Hakkında Bilgiler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Öncelikle Tasarım ve Animasyon içeriklerini inceleyelim.

Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon; Bilişim teknolojileri ve sanatın bir arada işlenerek sinema, oyun, reklam, sağlık gibi birçok alanda çalışan multidisipliner bir bölümdür. Türkiye'de devlet ve girişimciler tarafından desteklenen ve hızla büyüyen bu branşa istihdam ihtiyacı doğmuştur.

Bölümümüz bizlere teknik, serbest stil tasarım ve animasyon içerikleriyle çalıştırıyor. Bu bölüm içerisinde bulunan ve öğrenme şansı verilen programlar şu şekildedir ; ( müfredata göre ders veya program kullanımı fark ettiğinden tüm programları sayacağım. )

Adobe Ailesi
Doku ve Katman Bilgisi ders içeriğinde Adobe Photoshop ile kurumsal kimlik, tasarım teknikleri çalışılıyor. Ders içerisinde Logo, Banner, Afiş, Takvim gibi örnekler istenebiliyor.
Bilgisayar Destekli Teknik Resim ders içeriğinde AutoCAD programının teknik temelleri atılıyor. Bu temelde sizlere el ile teknik ressamlığın temelleri atılıyor. Küp, 3 Boyutlu Ürün Tasarımı gibi çeşitli aktiviteler yaptırılıyor.
3D Tasarım - I ders içeriğinde 3DS MAX, MAYA, BLENDER gibi programlardan ilerlenecek olan tekniğe göre başlangıç adımları atılıyor.
3ds max ise : stüdyo obje modellemesi, iç/dış mekan modellemesi, 3 boyutlu tanıtım animasyonları gibi ürünler sergilerken, maya ise karakter modelleme, sahne modelleme öğreniyorsunuz. Blender ise mekan modelleme, içerik modelleme, oyun sahne ve içerik tasarımları öğrenebiliyorsunuz.
Görüntü İşleme Teknikleri : Ders içeriğinde sizlere color correction(renk bilgisi) , fotoğraf ya da sahneleme öğretmektedirler. H.264, .GIF vb. çıktı modelleri öğretilerek Adobe Photoshop ya da Premiere Progibi programların temellerini atma imkanı buluyorsunuz.
Animasyon Teknikleri : Ana ders müfredatında yer alan animasyon programlarına hakimliğiniz açısından kare ve sahne tekniklerini öğreniyorsunuz. Kullanılan program genelde Adobe Animateya da Adobe After Effects olmaktadır.

2. sınıf için SEÇMELİ DERSLER HER OKULA VE SINIFA GÖRE FARK ETTİĞİNDEN TÜM İÇERİKLERİ DİLE GETİRECEĞİM.

2. sınıfta artık proje odaklı gidebildiğiniz bir seviyeye denk gelirsiniz. Bizim öğretim görevlilerimiz seçimi nedeniyle bolca proje ve ürün çıkartma odaklı gitmiştik. Sizlere genelde bir ödev verilir ve o ödevin ön tanıtımı veya örnekleri gösterilir. Sonra sizden o projenin kendinize ait olanı ya da daha iyisi istenebilir. Farklı alanları da keşfetmeniz adına tasarım ve animasyon harici dersler de seçmeli derslerde bulunur.

Örnek : İçerik Yönetim Sistemleri, Yazılım Kurulum ve Yönetimi, Bilişim Hukuku, Programlar Temelleri

İçerik Yönetim Sistemlerinde genel anlamda Wordpress, Woocommerce veya Joomla gibi taban sistemleri kullandırılır. Sizlerden SEO analizleri ya da uyumlu içerikler üretmeniz istenir. E-Ticaret dersi yerine de geçebilecek olan bu derste kişisel markanızı yönetmeniz adına fırsat verilir.

Yazılım Kurulum Yönetimi dersinde bilgisayar donanımı ve yazılımı hakkında temeller atılmaktadır. Öğretim görevlinize göre değişecek bu derste genelde sunum yaparak belirgin bir seviyede eğitim ilerletilir.

2 Yıllık Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Nedir?
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümü; görsel efekt, grafik tasarım, 2 ve 3 boyutlu modelleme ve canlandırma alanlarında alacakları eğitimi hayal güçleri ile birleştirerek yeni tasarımlar ortaya koyabilecek, animasyon türünde eserler ortaya koyabilecek tecrübeli meslek elemanları yetiştiren iki yıllık bir önlisans programıdır.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
2 yıllık Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümüne yerleştirmeler YKS kapsamında yapılan TYT ile gerçekleşiyor. Bu bölüm çin TYT’ye girip 150 baraj puanını aşarak tercihlerinizi yapıyor ve puanınız yeterliyse istediğiniz üniversitenin bu bölümüne yerleşiyorsunuz.
Eğitim süresi iki yıl olan bu bölümde dersler dört dönemde veriliyor. Her dönemde alan ile ilgili farklı dersleri alıyorsunuz. Ayrıca uygulama dersleri de mevcut.
 
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON BÖLÜMÜ


Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
En başında belirtelim ki Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümünü okuyanlar veya okumayı düşünenler, devlet kurumlarında çalışmayı aklından çıkarmalıdır.

Bunun iki sebebi var:

Birincisi şu: KPSS alımlarında bu bölüme neredeyse hiç kontenjan verilmiyor. Yani sınava girip hatırı sayılır bir puan alsanız da bölümden alım olmadığı için atanma şansınız olmuyor.

İkinci sebebi ise şu: Devlet kurumlarına atanmanız sizi zamanla kısırlaştıracak, girişimci ruhunuzu öldürecektir. Bana soracak olursanız kendi başınıza ve kendiniz için bir şeyler yapmaya çalışın. Ancak şunu da unutmayın, bu alanda başarılı olmak, salt alan derslerinizde iyi olmakla mümkün olmaz. Aynı zamanda güçlü bir kalemnizin olması ve genel kültür seviyenizin de ortalamanın üstünde olması gerekir.

Özel sektör için Bilgisayar Destekli Tasarım ve animasyon bölümü iş imkanları şunlardır:

1- Mimarlık bürolarında çalışabilirsiniz.
2- Sinema ve Dizi sektörü
3- Serbest çalışma
4- İç Mimarlık Bürolarında görev alabilirsiniz.
5- İnşaat Şirketleri
6- Peyzaj Mimarlığı Büroları
7- Otomotiv Sektörü
8- Çeşitli devlet kurumları (KPSS şartı var)
9- Makine imalatı sektörü
10- Endüstri ürünleri üretim şirketleri
11- Reklamcılık ve Reklam Şirketleri

Gördüğünüz gibi iş olanakları bakımından geniş sayılır. Ancak yine üstüne basa basa söylüyoruz, düşük ücretlere mecbur bırakılırsanız bu kurum ve kuruluşlarda, orada çalışmak zorunda değilsiniz. Düşünün ve kendi başınıza neler yapabileceğinize karar verin. İlk adımı attıktan sonra inanın başardığınızı göreceksiniz. Size lazım olan iki şey: Azim ve sabır.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
Büyük firmalarda çalışan Bilgisayar Destekli ve Tasarım mezunları varsa Yazılım Mühendisi veya Bilgisayar Mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışır. Bu doğrultuda yaptığı fazi iş ve faaliyetler şunlardır:

1- Yeni projeler veya uygulamalar geliştirmek için ilgili mühendisin gözetim ve denetiminde yeni tasarımlar yapar.
2- Yaptığı tasarım veya uygulamanın teknik çizimini bilgisayar ortamına aktarır.
3- Sistem tasarımı yapılmış projeleri programlar.
4- Projeleri yapılmış programları test eder ve varsa eksikliklerini giderir.
5- Tasarlanan ve projelendirilen programlarda veya uygulamalarda gerekli görülen yahut yeni gelişmelere göre gerekli çıkarma ve eklemeleri yapar.
6- Bitirilmiş tasarım ve uygulamaların kullanım kılavuzlarını ve akış diyagramlarının hazırlar.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Bizim imkansıza yakın dediğimizi gerçekleştirmiş ve bir şekilde devlete ait bir kurumda işe başlamış olan mezunlar 3500-4000 lira dolaylarında maaş alırken özel sektörde faaliyet gösteren biri daha düşük ücretlere talim olabilmektedir. Bununla beraber kendi ofisini kurup kendi projeleri üzerinde çalışanların akla hayale gelmeyecek kazançlar elde etmeleri de mümkündür. Yukarıda da örneğini verdik ama tekrar değinelim. Düşünün ki bir oyun tasarlıyor ve çeşitli uygulama mecraları üzerinden satışa sunuyorsunuz. Oyununuz tuttu. Alın size bol kazanç. Ya da belirttiğimiz gibi çocuklara yönelik bir kanal açtınız ve abone sayınızı yükselttiniz. Milyonlar izleniyorsunuz. Alın size istemediğiniz kadar kazanç.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon mezunlarının dikey geçiş yapabileceği dokuz ayrı bölüm var. Aşağıda gördüğünüz tüm bölümlerde birbirine çok yakın eğitim ve dersler veriliyor. DGS ile bu bölümlerden birine yerleşmeniz halinde, yerleştiğiniz bölümün 3. Sınıfından devam ediyorsunuz ve 2 yıl sonra lisans mezunu olmuş oluyorsunuz. Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS bölümleri şunlardır:
1- Grafik
2- Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
3- Görsel Sanatlar
4- Görsel İletişim Tasarımı
5- Görsel İletişim
6- Fotoğraf ve Video
7- Çizgi Film ve Animasyon
8- Çizgi Film (Animasyon)
9- Grafik Tasarım

2 Yıllık Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?
1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Tasarım ve Modelleme, Sanat ve Tasarım Kuramları, Akademik ve Sosyal Oryantasyon, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel İşletme, Dijital İmaj Tasarımı, Temel Sanat Eğitimi.
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
Animasyon Teknikleri, Canlandırma Sineması, Modelleme ve Doku Kaplama, Film ve Videoda Kurgu.
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Endüstriyel ve Mimari Modelleme, Görsel Efekt Tasarımı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İngilizce.
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Türk Dili, Bitirme Projesi, Staj, İletişim Becerileri.

Umut Bedir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber