BES Sisteminde Paramız Nasıl Değerleniyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi, ülkemizde daha yanlış anlaşılmaktadır. 

BES sisteminde yatırdığımız katkı payları seçtiğimiz fonlarda değerleniyor. BES'te farklı şirketlerin fonlarını da alma hakkımız bulunmaktadır. Enflasyon üstü getiri yapan fonlar da vardır. 
300-400 tane fon var. Bunlar hisse fonları, altın fonları, yabancı para (döviz) fonları, tahvil -bono içeren şeklinde farklı yatırım enstrümanlarına yatırım yapan fonlar vardır. 

Bunları seçmek ve yılda 12 defaya kadar değiştirme hakkınız bulunmaktadır.

BES sisteminde paranın değerlenmesi , enflasyon altında ezilmemesi için fon yönetimi veya fon takibinin iyi yapılması lazımdır.

Son 1-3 Yıl ya da 5-10 yılda en çok kazandıran fonlar hisse fonlarıdır. Örneğin son bir yılda %200-250 arasında kazandıran, getiri yapan fonlar hisse fonları olmuştur. Altın fonlarının şu an son bir yılda getirisi, %60-70 arasında kalmıştır.

Dolayısıyla Bes’i hem kendiniz ve eşiniz için ileride emeklilik dönemine katkı olması açısından yapabilirsiniz. Hem de çocuklarımız için 10-15 yıl sistemde para biriktirip, üniversite cağında eğitim parası olarak ya da evlilik düğün masrafları olarak birikim yapılması açısından tavsiye ediyoruz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak