Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Balık kavağa çıkınca deyiminin anlamı
Hiçbir zaman gerçekleşmeyecek olan işler için biraz da alay yollu olarak söylenen bir söz şeklinde kullanılmaktadır. Balık kavağa çıkınca deyimi mecaz içeren ve bir işin imkansızlığını ortaya koyan bir deyimdir.
Balık kavağa çıkınca deyiminin hikayesi
İstanbul, iki yakasının da üç tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle denizcilik ve balıkçılık faaliyetlerinin yoğunlukla yapıldığı bir şehir olarak bilinmektedir. Şehrin her iki yakasında da balıkçılık yapılır. Üsküdar, Anadolu Kavağı, Sarıyer, Eyüp bu semtlerden bazılarıdır.
Balıkçılar tekneleri ve takaları ile boğaza açılır ya da Haliç’te olta ile balık tutarak balık ticareti yaparlar. Bu nedenle şehirde her zaman balık bulunur. Balığın ucuz ya da pahalı olduğu dönemler de bulunmaktadır. Havaların iyi ya da kötü gittiği zamanlarda balıkların da fiyatı artar ve azalır.
Anadolu Kavağı semtinde de balık pazarlığının yapıldığı semttir. Balık fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde insanların balık üzerinden pazarlık yaparak balıkçılarla anlaşması da söz konusu olmaktadır. Balık almak isteyen birinin balığın fiyatlarından şikayet ederek fiyatın düşmesini istemesine karşı balıkçı da hayatta olmaz diyerek ancak balık bir gün kavağa çıkarsa mümkün olabilir, demiştir ve bu söz deyim haline gelmiştir.