Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İnsan iskeletini oluşturan kemikleri yassı kemikler, kısa kemikler ve uzun kemikler olmak üzere üç kısıma ayırmak mümkündür.Bu kemikler içerisinde kafa kemikleri, omurga kemikleri, göğüs iskeleti kemikleri, el ve kol kemikleri ve el ve bacak kemikleri yer almaktadır.
Bacaklarda yukarıdaki iskelet resminden de görüleceği üzere kemik çeşidi bulunmaktadır
- Baldır kemiği (2 adet)
- Diz kapağı kemiği (2 adet)
- Kaval kemiği (2 adet)
- Uyluk Kemiği (2 adet)
Her bir kemikten 2 adet olmak üzere toplamda 8 kemik bulunmaktadır.
Baldır Kemiği
Bacağın alt kısmında yer alan iki kemikten diğerine göre daha ince ve uzun olanıdır. Vücudun bütün ağırlığını taşıyan Kaval Kemiği kadar sağlam değildir. Baldır kemiği iki bölgee incelenir. Birincisi ön-dış bölge, burada ön baldır kası, baş parmak germe kası, baldır yan kasları, kaval kemiği siniri, deri kas siniri bulunur. İkincisi ise art bölgedir. Burada ayak parmak bükücü kası, baldır kası vardır. Baldır kemiğinin yukarı ucu diz eklemine kadar yetişmez.
Diz Kapağı Kemiği
Tepesi aşağı bakan üçgen biçiminde bir kemiktir, ön yüzü dizde, derinin altında kolayca hissedilebilir. Arka yüzünün üst bölümünün 3/4′ü eklem yüzeyi ile kaplıdır. Uyluk kemiğinin alt ucu, ön yüzündeki eklem yüzeyi ile eklemleşir.
Kaval Kemiği
Baldırın içindeki uzun iki kemikten kalın olanı. Vücutta uzunluk ve kalınlık bakımından uyluk kemiğinden (femur) sonra gelir. Yetişkinlerde kaval kemiği üç köşelidir; üç kenarı ve üç yüzü vardır. Baldırın iç ve ön tarafında bulunur; bunun dış arka tarafında kamış kemiği (fibula) yer alır. Bu iki kemikten yalnız kaval kemiği, uyluk kemiği ile eklem yapar ve uyluk kemiği aracılığıyla iletilen gövde ağırlığı baldırda yalnız kaval kemiğine devredilir. Kaval kemiği nisbeten ince olmasına rağmen çok sağlamdır. Bu yüzden de uyluk kemiğinden devredilen gövde ağırlığını tek başına taşıyabilecek durumdadır. Kamış kemiğinin ağırlık taşıma görevi olmadığından, kaval kemiğinden çok daha incedir.
Uyluk Kemiği
Uyluk kemiği insan iskeletinin en uzun ve en kaim kemiği olup, uzunluğu vücut uzunluğunun yaklaşık olarak dörtte biri kadardır. Uyluk kemiğinin alt ve üst iki ucu ve bunlar arasında uzanan ve “Şaft” adını alan bir gövdesi vardır. Üst uçta dört oluşum göze çarpar. Bunlar “Uyluk kemiği başı”, “Uyluk kemiği boynu”, “Büyük trokanter” ve “Küçük trokanter”dir. Uyluk kemiği başı üst uçta kemiğin iç tarafında, bir kürenin yaklaşık 2/3′ü kadar büyüklükte ve üzeri eklem yüzeyi ile kaplı olan bir kemik parçasıdır. Bu parça “Leğen kemiği”nin dış yüzündeki “Asetebulum” adlı oluşumda bulunan “Fasies lunata” adlı eklem yüzeyi ile eklemleşir.