Ay Kendi Etrafında Döner mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dünyadaki gözlemciler, Ay'ın yörüngesinden geçerken esasen gezegenimize aynı tarafı baktığını fark edebilir. Bu şu soruya yol açabilir: Ay dönüyor mu? Cevap evet, her ne kadar gözümüzün gördüğüne aykırı gibi görünse de.

AYIN YAKIN VE UZAK TARAFLARI
Ay, Dünya'nın etrafında 27.322 günde bir döner. Ayın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi de yaklaşık 27 gün sürer. Sonuç olarak, Ay dönmüyor gibi görünüyor ancak Dünya'dan gelen gözlemcilere neredeyse tamamen hareketsiz duruyormuş gibi görünüyor. Bilim insanları buna senkronize rotasyon adını veriyor.

Ayın sürekli olarak Dünya'ya bakan tarafı yakın taraf olarak bilinir. Karşı taraf veya "arka" taraf uzak taraftır . Bazen uzak tarafa ayın karanlık tarafı da denir ancak bu yanlıştır. Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde, yeni ay adı verilen ay evrelerinden birinde , ayın arka tarafı gün ışığına çıkar.

Ay kendi etrafında dönüyor mu?

Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu? Evet! Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu, Ay'ın her zaman aynı tarafının gezegenimize baktığı anlamına gelir.

Ancak ayın dönüş hızını belirleyen Dünya'dır. Ay bir devrimini yaklaşık 27 günde tamamlıyor ; bu da neredeyse Ay'ın Dünya yörüngesindeki dönüşüyle ​​aynı süreye denk geliyor: 27,32 gün. Sonuç olarak, Dünya üzerindeki insanlar ayın yalnızca bir yüzünü görüyorlar.
 

Ay kendi ekseni etrafında kaç kez döner?
Ay'ın Dünya etrafındaki bir devrimi tamamlaması 27.322 gün sürer. Kendi ekseni etrafında dönmesi aynı süreyi alır. Yani Dünya etrafındaki her bir dönüşünde kendi ekseni etrafında bir dönüş tamamlamış olur . Dünya'dan Ay'ın hep aynı yüzünü görmemizin nedeni budur.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak