Atatürk'ün Sözü "Türk, Öğün, Çalış, Güven" Öğün Kelimesinin Anlamı Ne?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Atatürk'ün çok ünlü bu sözünü duymayan ve bilmeyen yoktur. Peki hiç merak ettiniz mi bu deyişteki "ÖĞÜN" kelimesinin anlamı nedir? Öğün kelimesi halk arasında yanlış bilinmekte. Aslında anlamını herkesin az çok tahmin ettiği "öğün" kelimesi hiçte düşündüğünüz şekilde bir anlam ifade etmiyor. "Türk, öğün, çalış, güven" deyişindeki övün kelimesi övünmek anlamında söylenmiş bir kelime değildir. Peki bu çok ünlü sözde ne anlatılmak isteniyor? 

Öğün kelimesi aslında öğün demek değil, Atatürk bu sözü söylerken "öğünmek amacında değil aklını kullanmak adına söylenmiş bir kelime. 

Bakın bu kelimenin asıl amacı neymiş ve bu sözle ne demek istenmiş
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "türk, öğün, çalış, güven" sözündeki öğün kelimesinin aslında ne kadar yanlış anlaşıldığı ile alakalı aydınlanmamı paylaşmak istiyorum.
türk, "öğün", "çalış", "güven"... sözündeki "öğün" aslında neymiş?
Atatürk'ün türk milletine söylediği söz, hep yanlış anlaşılmış "türk, öğün, çalış, güven"dir.
ne yazıktır ki, "öğün" sözcüğü, "övün" sözcüğü olarak zihinlerde yer etmiş, pek çok kişi de yanlış bir şekilde "ğ" harfi zamanla "v" harfine dönüştürerek büyük bir türkçe hatası yapmaya devam etmektedir.
öğün sözcüğü, "og" kökünden türetilmiş, öztürkçe olan ve "aklını kullan" anlamına gelen bir sözcükmüş.
sonuç olarak
atatürk, "türk, aklını kullan, çalış, güven" demiştir.
“öğ”“akıl / us” olduğuna göre, benzer biçimde, “öğ-retmek”“akıl-landırmak” ve “öğ-retim”“akıl-landırma işlemi” oluyor. yine, “öğ-renme”“akıl edinme” oluyor.
Mustafa Kemal Atatürk, Serbest Fıkra'nın kurulmasını konuştuğu gece Fethi Okyar ve kızıyla. / Yalova (18.08.1930) Fotoğraf: isteataturk.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber