Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sedan, hatchback ve station wagon
Bu üç kasa tipi, ihtiyaca göre ülkemizde en çok kullanılan kasaları oluşturuyor. Neredeyse her marka, sedan, hatchback ve station vagon araçlar üretiyor. Diğerlerine göre en çok tercih edilen ise sedan modeller.
Sedan
Sedan, klasik dört kapılı araç tiplerine verilen ad. Özellikle ailelerin ve kurumsal şirketlerin tercih ettiği sedan otomobillere en güzel örnek Ford ve Nissan markalarının modellerinde karşımıza çıkıyor. Sedanı kısaca özetlemek gerekirse, arka camdan geriye uzanan bagajı bulunan kasa tipleri diyebiliriz.
Hatchback
Bagaj hacmi daha küçük olan kasa tiplerine hatchback deniyor. En iyi örnek ise Ford Focus diyebiliriz. Özellikle şehir hayatında hatchback araçlar oldukça kullanışlı olabiliyor. Ülkemizde sedandan sonra en çok hatchback araba kasaları tercih ediliyor. Hatchback kasaları, station vagon arabaların daha kısa ve kompakt modelleri olarak kabul edebiliriz.
Station wagon
Ülkemizde son yıllarda ilgi gören station vagon araçlar özellikle aileler için doğru seçim kasa tipini oluşturuyor. Arkası uzun otomobil olarak kısaca özetleyebileceğimiz station wagonlara örnek olarak Volvo V60’ı gösterebiliriz.
Cabrio
Cabrio araba kasalarının üstü açık olduğu düşünülür; ama bir aracın cabrio olabilmesi için mutlaka üstünün açık olması gerekmez. Tek kapılı ama arkada da koltuk bulunduran araç kasaları cabrio olarak kabul edilir.
Pick up
Amerikan filmlerinde, çiftliklerde başkarakterin kullandığı arabalar genelde pick up kasa tipinde olurlar. 2015 yılının en başarılı pick up modeli olarak Toyota Tacoma gösteriliyor.
SUV
Hem çekme kapasitesine hem de kamyonet özelliklerine sahip araçlara SUV deniyor. SUV’nin 4x4, arazi aracı gibi kullanımları da var. Ford Explorer en iyi SUV örneği diyebiliriz. Hem şehir içinde hem de sportif faaliyetlerde keyfine düşkün olanlar, tercihini SUV’den yana yapıyor.
SEDAN
Araç tipleri denildiği zaman, ilk akla gelen sedan kasa oluyor. Ülkemizde de en çok tercih edilen araç kasalarından biri sedan kasadır. Genel bir tanımlama yapmak istersek sedan; 4 veya daha fazla kişi için koltuğu bulunan, genelde 4 kapı (bazı modellerde 2 kapılı) en önemlisi de sabit şaseli araç tipleridir.
Bu tip araçlarda bagaj bölümünün de 5.bölme olarak değerlendirildiğini ve genelde araçtan bağımsız olarak sunulmuş bir bölüm şeklinde değerlendirildiğini görürüz.
Genelde uzun kasalı, sürücü ve yolcuların diz mesafesine önem verilen araçlar için sedan kasa karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde en çok satış yapılan modeller arasında da genelde sedan araçlar yer almaktadır.
HATCHBACK
Yine otomobil kasa tipleri içerisinde en çok tercih edilen serilerden birisi de Hatchback kasalı olan modeller. Son dönemde elde ettiği yükselişle beraber hatchback araçlarının ülkemizde en çok tercih edilen ikinci araç sınıfı olarak değerlendirilmeye başladığını da görüyoruz. Bu tip araçlar, bagaj kısmı araca dahil olan, ayrı bir bölüm olarak kullanılmayan araçlardır.
Arka kısmı uzun değil, toplu olarak karşımıza çıkan araçlar, 3 ya da 5 kapılı olarak değerlendirilir. Daha küçük hacimli olmaları, bunun yanında biraz daha sportif bir görünüme sahip olması nedeniyle çok sık tercih edilen araçlar arasında yer almaktadır.
Bu tip araçlardan en büyük sorun ise bagaj hacminin oldukça küçük tutulması ve araçların biraz daha dar olmasıdır.
STATION WAGON
Yük kapasitesi en yüksek olan binek araç türlerinden biri olan Station Wagon, sedan araçların başka bir türü olarak gösterilebilir. Belli bir noktaya kadar sedan araçlarla benzerlik gösteren araç tipleri, bagaj kısmında ayrılmaktadır.
Bagaj kısmında Station Wagon modeller daha uzundur. Tavanın tamamen arkaya kadar uzandığı araçlar olarak da bilinir. Geniş bagaj hacminin yanında yolcu ve sürücüler için de geniş bir alan sunulmaktadır.
Avantajları:
Yük kapasitesi çok daha yüksektir.
Araçta çok daha fazla alan bulunur.
Ek yolcu alınabilir.
Dezavantajları:
Hareket kabiliyeti daha düşük.
Estetik açıdan olumsuz değerlendirilmekte.
Genelde markaların bu alanda sunduğu özel seriler bulunmaktadır. Otomobil kasa tipleri kısmında Station Wagon için özel isimlendirmeler yapılarak mevcut modellerin, bu tip versiyonları da satılır.
CABRIO
Üstü açık arabalara mutlaka denk gelmişsinizdir. Seda, HB gibi modeller bir yana üstü açık arabalar cabrio olarak isimlendirilir. Aracın üzerinde elektrikli ya da manuel bir tava bulunur ve açılır kapanır tavan sistemi sunulur.
Genelde 4 kapı olan araçlar, birçok lüks araç modelinde de karşımıza çıkan türlerden birisidir. Genelde tavan olarak kullanılan tente, elektrikli bir sistemle beraber bagaj önüne doğru toplanır. Bunun yanında metal tavan sistemi de kullanılabilir.
Avantajları:
Performansı yüksek araçlar.
Havalı görünüm.
Dezavantajları:
Her ortama uygun değil
Araçlar daha dar alana sahip ve genelde iki kişilik.
Yük taşıma kapasitesi daha düşük.
COUPE
Genel olarak performans serisi araçlar olarak gösterebileceğimiz coupe araçlar, 2 kapı olarak karşımıza çıkan araçlar olarak bilinmektedir. Bu tür araba kasa tipleri için spor araba yorumu yapılmaktadır.
Üstü açılabilir ya da kapalı olabilen coupe araçlar, iki kapılı olmasının yanında 4 camlı ya da 2 camlı olabilir. Koltuk sayıları da 4 koltuk ya da direk olarak 2 koltuk olarak kullanılabilir. Burada önemli olan aracın motor hacminin daha büyük olması ve aracın motorunun çok daha güçlü olmasıdır. Genelde spor seri araçlar için tercih edilen modellerden biri olarak değerlendirilir. Dediğimiz gibi spor araç olarak adlandırılmakta.
Avantajları:
- Yüksek süratli araçlardır.
- Yüksek performans ortaya koyarlar.
- Çok daha havalı bir görünüme sahiptirler.
Dezavantajları:
- Genelde yüksek yakıt tüketimi vardır.
- Taşıma kapasitesi düşüktür.
- Çok fazla yolcu kapasitesi yoktur.
- Yüksek fiyatlar.
PICK UP
Özellikle yük taşımacılığı yapan ve şehir içinde yaşamını sürdürenler için en ideal araba gövde tipleri arasında gösterilen pick up, genel anlamda kasalı araçlar olarak da değerlendirilmektedir.
Yerden oldukça yüksek olan araçlar, 4 kapılıdır ve arka kısımda bir kasa bulunur. Arka kısımda yer alan kasa, isteğe göre modifiye edilebilir. Kamyonetlere göre çok daha kullanışlı araçlardır. Arazi tipi lastiklerin kullanılması, atik ve güçlü araçların olması büyük bir avantaj sağlar.
Avantajları:
- Yük taşıma kapasitesi çok yüksek.
- Araçlar güçlü ve arazi ortamına uygun.
- Yolcu konforu yüksektir.
- Motor güçlüdür.
Dezavantajları:
- Daha fazla yakıt tüketimi var.
- Biraz daha geniş araçlar olduğu için park sorunu yaşanabilir.
- Vergiler daha yüksektir.
CROSSOVER
Crossover araçlar, SUV araç tipleri ile binek araç tipleri arasında yer alan modeller olarak değerlendirilebilir. Aslında SUV serisi araçlarla binek araçlar arasında yer alan bir model söz konusudur.
Araç tip olarak SUV serilerine benzer ancak şasi olarak binek araç şasisi kullanılmıştır. Bu yönü ise Crossover araçlarının daha avantajlı modeller olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu modeller SUV serilerine göre daha az yakıt tüketimi sunar. Araç içi teknolojiler kısmında da başarılı bir deneyim elde edilir.
Avantajları:
- Sportif görünüm.
- Az yakıt tüketimi.
- Yüksek teknoloji seçenekleri.
- Daha çevik bir yapı.
- Fiyatlar biraz daha uygun.
Dezavantajları:
- Biraz daha küçük araçlar olarak görülebilir.
- Taşıma kapasiteleri az.
- Diz mesafesi genelde düşük.
SUV
SUV, jeep sınıfına yakın araç modelleri olarak değerlendirilmektedir. Sport Utility Vehicle şeklinde açılımı olan SUV, spor amaçlı taşıt olarak değerlendirilmektedir. Binek otomobillere göre biraz daha yüksek bir araç sunulmasına karşın, sportif bir motor ve görünüm dikkat çeker.
Bu tür araçlar son dönemde çok sık tercih edilen modeller olarak öne çıkmaktadır. Daha geniş lastiklerin bulunduğu, daha yüksek motor hacmine sahip olan araçlar sınıfı olarak da değerlendirme yapılabilir.
Avantajları:
- Yüksek araçlardır.
- Yol şartlarına uyum sağlar, engebeli yollarda sorunsuz kullanım sağlar.
- Sürüş konforu yüksektir.
- Geniş lastikler avantaj sağlar.
- Belli bir seviyeye kadar arazide kullanılabilir.
Dezavantajları:
- Bu tip araba kasaları daha fazla yakıt tüketimiyle öne çıkar.
- Yüksek hız yapılması uygun değildir.
- Genelde yük taşıma kapasitesi düşüktür.
MPV
Ülkemizde çok fazla tercih edilmeyen araç sınıflarından biri olan MPV araçları, çok amaçlı araçlar olarak bilinmektedir. Çok amaçlı araç modelleri, iç hacminin geniş olmasıyla öne çıkar. Bu tür araçların genelde aile aracı olarak tercih edildiğini görmekteyiz.
Oldukça geniş iç hacme sahip olmasının yanında yüksek teknolojili ve konforlu araçlar sunulmaktadır. Araba gövde tipleri arasında çok tercih edilmeyen modellerden biri olmasına karşın, araçların ağır olması nedeniyle yakıt tüketimi biraz daha fazladır.
Avantajları:
- Araç içi oldukça ferahtır. Yolcu taşıma kapasitesi yüksektir.
- Yük taşıma kapasitesi yüksektir.
- Konforlu ve teknolojisi yüksek araçlardır.
Dezavantajları:
- Biraz hantal araçlardır.
- Yakıt tüketimi biraz daha fazladır.
- Boyutlarının büyük olması, yer sorununa neden olabilir.
MINIVAN
Minivan, minibüs şeklinde olan araçların en küçüğü ve en moderni olarak bilinir. Minibüs ailesinin en modern ve en teknolojik serilerinin bu araçlar olduğunu da söyleyebiliriz. Hafif ticari araç sınıfında sayılabilecek olan modeller, çok daha teknolojik hale getirildi. Özellikle son birkaç yıldır bu alanda çok daha iddialı araçların sunulmaya başladığını görüyoruz.
Avantajları:
Koltuk sayısı fazladır ve fazla yolcu taşıma kapasitesi vardır.
Son serilerde yüksek teknoloji karşımıza çıkıyor.
İçi oldukça ferah araçlar.
Yük taşıma kapasitesi yüksek araçlar.
Dezavantajları:
Büyük bir kasaya sahip olduğu için kontrolü biraz daha zor.
Araç ağır olduğu için yakıt tüketimi daha fazla.
Park sorunu yaşanabilir.
Bu alanda 3 marka öne çıkıyor. Mercedes, Ford ve Volkswagen serisinin öne çıktığını görmekteyiz. En çok satan araçların da bu markalar içerisinden seçildiğini söylemek gerekiyor. En çok satan araçlar ise şöyle;Mercedes Benz Vito
Ford Transit Custom
Volkswagen Transporter T6
PANELVAN
En çok merak edilen araç türleri arasında yer alan Panelvan, ticari araç sınıflarından biri olarak değerlendirilmektedir. Panelvan araçlarında arka kısımda kapalı bir kasa vardır. 3-5 metrelik kapalı bir kasaya sahip olan araçta, ön kısımda ise sürücü ve yolcu bölümleri yer alır. Yük kapasitesi oldukça yüksek olan ve oldukça geniş olan araçlardır.
Avantajları:
Çok sayıda yük taşıması yapılabilir.
Özel yük taşıması yapabilirsiniz. Mesela dondurulmuş bir ürünün nakil edilmesi konusunda, arka kısma özel olarak yapılan soğutucuların bulunduğu Panelvan araçlar vardır. Bu şekilde özelleştirilen birçok araç bulunmakta.
Dezavantajları:
Araç büyük bir araç olduğu için sürüşü, şehir içinde çok kolay değil.
Yer sorunu vardır.
Yakıt tüketimi fazladır ve genelde performans düşüktür.
KAMYON
Kamyon, herkes tarafından bilinen bir ticari araçtır. Araç tipleri arasında en net olanlarından biri olarak değerlendirmemiz mümkündür. Yüksek yük taşıma kapasitesi ve oldukça geniş alanı sayesinde genelde taşımacılık için kullanılan araçlardır.
Avantajları:
Yük taşıma kapasitesi çok yüksek, ticari artı sağlamakta.
Araçların alanı oldukça geniş.
Dezavantajları:
Genelde dizel olması ve çevreyi aşırı derecede kirletmesi.
Motor büyük olmasına karşın, performans çok yüksek değildir. Genelde çok fazla hız yapılmaz.
Sürüşü oldukça dikkat isteyen ve zor olan araçlardır.
KAMYONET
Kamyonet, halk arasında kamyonun küçük boyutlusu olarak değerlendirilmektedir. Aslında bu görüş çok mantıksız bir görüş değil. Kasalı araç modellerinden biri olan kamyonetler maksimum yük olarak ise 3500 kg civarında taşıma kapasitesine sahiptir. Tabii ki her aracın bu yük değerini karşılayacağını söylemek yanlış olur. Markadan markaya değişiklik sunulmaktadır.
Avantajları:
Yük taşıma konusunda iyi bir alternatif.
Kamyonlara göre daha atik.
Dezavantajları:
Fazla yakıt tüketimi.
Yüksek vergi.
MINIBUS
Yük taşımak amaçlı olarak kullanılan van modellerinden farklı olarak Minibüs, içerisine koltukların yerleştirildiği araç türleri arasında yer alır. Normalde yük taşımasının yapılması gereken yerde koltuklar bulunur ve yolcu taşımacılığı yapılır.
3,5-4 metreye kadar varan uzunluğa sahip olan araçlar, genelde 14 koltuk ile sınırlandırılır. Hafif ticari araç sınıfına dahil edilebilecek olan araç tipleri, şehir içi ya da şehir ilçeler arasında yolcu taşımacılığında kullanılan araç tipleridir.
Avantajları:
Yolcu taşıma kapasitesi oldukça yüksek.
Benzerlerine göre daha az yakıt tüketir.
Dezavantajları:
Geniş araç olduğu için kullanımı zor.
Alan sıkıntısı yaşanabilir.
Biraz daha hantal araçlar.
MIDIBUS
Özellikle şehirden ilçeye yapılan seferler için kullanılan araç modelleri arasında yer alan Midibüs, minibüs modellerinin biraz daha geniş bir hali olarak gösterilebilir. Son dönem araba kasa tipleri içerisinde çok fazla adı geçmiyor olsa da Midibüs, sık kullanılan araçlar arasında yer alır.
8-11 metre uzunlukta ve tek katlı olarak araçlar, otobüs ile minibüs arasında kalan araçlar olarak sınıflandırılabilmektedir. Genelde yakıt türü olarak da dizel tercihinin yapıldığı modeller, çok daha fazla sayıda yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Özellikle çift koltuklu modellerde, yolcu taşıma kapasitesi bir hayli artış gösterir.
Avantajları:
Yolcu taşıma kapasitesi sayesinde ticari bir kazanç sunar.
Ara sınıf taşımacılık için uygundur.
Dezavantajları:
Ticari bir araç olmasının yanında sınıfı nedeniyle daha fazla vergi ödemek gerekir.
Sık sık bakımının yapılması gereklidir.
Dizel oldukları için çevreye verdikleri zarar daha fazladır.
SUPER MINI
Araba kasaları içerisinde en çok tercih edilen modeller arasında Super Mini modelleri de yer almaktadır. Adından tahmin etmişsinizdir ancak bu tür kasa tipine sahip olan araçların özelliklerinden de söz edelim. Super Mini araçlar, kasası oldukça küçük, genelde çift kapılı ve motor hacimleri oldukça küçük araçlardır.
Yani mini araç modelleri olarak da sunulabilir. Araçların yolcu taşıma kapasitesi oldukça düşüktür buna karşın boyutları ve motorları da oldukça küçüktür. Son dönemde çok fazla tercih edilen araç kasa tipleri arasında yer alan modeller olarak gösterilebilir. Özellikle şehir içinde çok tercih edilen modellerdir.
Avantajları:
Küçük boyutların sağladığı atiklik.
Yeni modellerde küçük motor ancak güçlü motor prensibi benimsenmekte.
Yakıt tüketimi az.
Şehir içi kullanımda rahatlık sağla ve yer sorunu yok.
Dezavantajları:
Yolcu taşıma kapasitesi düşük.
Klostrofobik bir iç mekan var.
FASTBACK
Az bilinen ve en çok merak edilen kasa türlerinden biri olan Fastback kasa modeli, birkaç farklı kasa tipinin bir sentezi olarak gösterilebilir. Aslında bu tip araç türleri, sedan kasaya oldukça benzer. Bagaj kısmına kadar sedan araçlarda yer alan yapı sunulur.
Aracın bagaj kısmı ise sedan modellerinde olduğu gibi uzun değildir. Bu kısımda da HB modellerinde olduğu gibi basık bir sistem vardır. Araçların uzunluğunun kesildiği görülür. Bunun dışında genel görünüm olarak ise spor bir görünüme yer verilir. Dikkat çeken yönüyle de Coupe modellerini yansıtan kasa tiplerinden biri olarak söyleyebiliriz. Fakat dediğimiz gibi sportif görünüme rağmen sedan modellerini andıran bir yükseklik ve teker tipi vardır. Genelde spor arabalarda böyle bir kasa tipinin kullanıldığını görmek mümkün olacaktır.
Avantajları:
Çok şık ve etkileyici görünüm.
Yüksek performans ve başarılı motor.
Dezavantajları:
Yakıt tüketimi fazla.
Her yol koşuluna uygun değil.
NOTCHBACK
Tıpkı fastback modellerinde olduğu gibi yine az bilinen kasa modellerinden birisi de notchback kasalarıdır. Yine Sedan araç türleri ile HB araç türleri arasında bir araba kasa tipi sunulduğunu görüyoruz.
Sportif sedan görünümüne sahip olan notchback kasa tiplerinde, HB modellerinde olduğu gibi arka kısım daha küçük ve bagaj hacmi de daha küçüktür. Arka cam kısmında daha dikine bir kullanım yapıldığı görülmektedir. Kısacası sedan konforu ile sportif görünüm bir araya getirilmiş ancak HB modellerinde olduğu gibi bagaj hacimleri küçük tutulmuştur.
Avantajları:
Dikkat çeken görünüm.
Sedan araç konforu.
Yüksek performans.
Dezavantajları:
Düşük bagaj hacmi.
Her yıl şartına uygun olmaması. Genelde düzgün asfaltlı yollar için uygundur.
LIFTBACK
Aslında liftback modeller HB modelleriyle çok sık karşılaştırılan ve karıştırılan modeller. Bunun nedeni kullanılan kasa tipi. İlk etapta baktığınız zaman araçların uzun HB modelleri olarak değerlendirildiğini söyleyebilirsiniz.
Belli bir kısma kadar aracın sedan kasa ile devam ettiğini, arka kısımda ise HB modellerinde yer alan arka tasarım kullanıldığını görmek mümkün oluyor. Sedan serilerinden tek farkı HB modellerine benzetilmesinin tek nedeni, arka kısımda eğimli cam tasarımına ve toplu kasa tasarımına yer verilmiş olması. Benzeri araç tipleri çok fazla tercih ediliyor.
Avantajları:
Göz alıcı tasarım ve sportif görünüm.
İç mekanda sedan rahatlığı.
Genelde yüksek performanslı modeller.
Dezavantajları:
Arka kısımda fazla eğim olan modeller savurma yapabiliyor.
Bagaj kapasitesi çok daha düşük.
HARDTOP
Coupe tasarımla karşılaştırılan ve yine çok karıştırılan araç kasa tipleri içerisinde yer alan türlerden birisi de hardtop tipleri. Coupe araçlarında yer alan kasa tipinin neredeyse birebir aynısı olan kasa tiplerinin tek farkı, araç tavanı kısmı.
Bu tip kasalarda araç tavanlarının ayrı bir şekilde sökülmesi mümkün. Aracın tavanının sökülebiliyor olması dışında tıpkı Coupe modellerinde olduğu gibi sportif bir tasarıma yer verilmektedir. Genelde 3 kapılı modeller olarak karşımıza çıkan modeller, 2 kişilik ya da 4 kişilik modelleriyle karşımıza çıkabilir.
Avantajları:
Sportif görünüm.
Genelde Yüksek performans.
Alternatif tavan tercihi.
Dezavantajları:
İç mekan dar ve yolcu kapasitesi sınırlı.
Yakıt tüketimi biraz fazla.
PONY CAR
Araç kasa tipleri içerisinde en çok ilgi gören ve klasik olarak kabul edilen kasa tiplerinden birisi pony Car olarak bilinir. Eski tip Mustang araçlarında kullanılan tasarımla öne çıkan ve bu ismi olan kasa tipi, oldukça kaslı bir araç görüntüsü sunulmasını sağlamaktadır.
Aracın kasası çok daha keskin hatlara sahiptir ve uzun güçlü bir kasar çizgisi sunulur. Genelde kaput kısmının da çok daha geniş tutulduğunu görmek mümkün olur. Bu modellerin muscle car olarak da bilindiğini belirtelim. Fakat muscle modellerinde göre biraz daha güçsüz motorlar kullanılır.
Avantajları:
Klasik araç duruşu.
Genelde güçlü motorlar.
Dezavantajları:
Yakıt tüketimi daha fazladır.
Bakımına biraz daha özen gösterilmesi gerekir.
TARGA
Amerikan filmlerinde sıkça karşılaştığımız araç tipleri arasından biri olan Targa kasalar, arka camların sabit ya da çıkarılabilir olduğu araçlardır. Tavanın bir bölümünün çıkarılabildiği araçlar olarak öne çıkan seriler, gövdenin bir yanından diğer yanına kadar devam eden ve adına targa bandı denen bir çerçeveye sahiptir. Ortaya çıkaran ilk model ise 1965 model Porsche 911 Targa olmuştur. Genel olarak çok daha sportif bir görüntü sunulmasını sağlar.
Avantajları:
Performansı yüksek modeller.
Göz alıcı tasarımlar.
Dezavantajları:
Her koşula uygun değil.
QUAD COUPE
Standart Coupe modelleriyle karşılaştırılan quad Coupe, sadece kapıları farklı olarak açılan modelleri temsil ediyor. Bu serilerde kapılar karşılıklı olarak açılıyor. Haliyle biraz daha dikkat çekici bir kasa tipi kullanılmış oluyor. Suicide doors adı verilen kapı tipinin epey bir ilgi gördüğünü söylemek yanlış olmaz.
Avantajları:
Dikkat çeken tasarım.
Coupe modellerinin avantajlarını sunması.