Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Şasi Ne Demek?
Şasi, bir objenin yük taşıyan ana gövdesi ve iskelet sistemidir. Demir, alüminyum, çelik, ahşap ya da karbon fiber gibi gelişmiş materyallerden üretilir ve iskeletini oluşturduğu nesnenin en önemli parçasıdır.
Araba Şasisi Nedir?
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur.
Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır. Günümüzde modern teknoloji sayesinde kendi kendini taşıyabilen karoser sistemleri de kullanılıyor. Fakat bu sistem de şasi olarak anılıyor. Arabanın omurgası, kaza anında araca uygulanan yükü karşılar ve gerekli noktalardan kırılarak kazanın şiddetini en aza indirir.
Eğer bu omurga, güçlü bir çarpışma sebebiyle hasar gördüyse şasi düzeltme işlemiyle tamir ettirilmesi gerekir. Bu işlem için işin ustası kişilere başvurmalı ve gerekirse şasi kolunu tamamen değiştirmelisiniz. Aksi takdirde aracınızla güvenli bir yolculuğa çıkmanız mümkün olmayacaktır.
Şasi Numarası Nedir, Ne İşe Yarar?
Araç şasi numarası söz konusu taşıtın kimliğini oluşturan çok özel bir dizilimdir. Günümüzde trafiğe çıkan her araca özel olarak tanımlanan bu numara. aracın üretim hikayesini anlatan 17 haneden oluşur.
Bir kere oluşturulan dizilim başka bir araçta kullanılmaz. Şasi numarasından ne öğrenilir, bu numara ne ifade eder diye merak edenler için, detayları şöyle açıklayabiliriz:
- İlk iki hanesi aracın nerede üretim yerini simgeler. Bu sayılardan aracın hangi ülkede üretildiği öğrenilebilir.
- Aracın tipi bu numaranın üçüncü hanesine kodlanmıştır.
- Sonraki ilk üç hane aracın markası, motor hacmi ve motor tipini temsil eder.
- Dokuzuncu karakter güvenlik kodudur.
- Onuncu karakter aracın üretim yılını gösterir.
- Aracın üretildiği fabrikanın kodu on birinci haneden anlaşılabilir.
- Son altı hanesi ise o aracın seri numarasıdır.
Bu numara sadece aracın öyküsünü anlatmaz aynı zamanda sorgulama işlemleri için de kullanılır.
Neden Şasi Numarası Bu Kadar Önemlidir?
- Zorunlu trafik sigortası ve kasko sorgulamaları bui numara üzerinden yapılır.
- İkinci el araç satın alma işlemleri sırasında aracın kaza ve hasar geçmişi bilgileri en doğru şekilde bu numara kullanılarak öğrenilebilir.
- Aracın çalınması durumunda taşıtın kimliğini oluşturan bu numara ile daha hızlı bir çözüm elde edilebilir.
- Servisler aracın motor tipini ve detaylarını öğrenmek ve kullanılacak yedek parçaları belirlemek için bu numaradan faydalanır.
- Bu numara dizilimi sayesinde koleksiyon değeri taşıyabilecek araçların orijinalliği sorgulanabilir.
Şasi Numarası Nerede Yazar?
Şasi numarası arabanın belirli yerlerine kazınmıştır. Bunun dışında bu numarayı öğrenmek için araca ait evrakları da kullanabilirsiniz.
Şase numarası kaç hanelidir, kaç haneli olur?
Araçlarda bulunan şase numarası 17 karakterden oluşmaktadır. Bu karakterlerin her birisi farklı bir anlamı bulunur. Bu karakterler sayesinde araç hakkında birçok detaylı bilgiye ulaşmanız mümkündür. Peki nedir bu bilgiler?
- Numaranın ilk iki karakteri aracın nerede üretildiğini göstermektedir. Bu iki karakter sayesinde araç hangi kıtada ve ülkede üretilmiş öğrenebilirsiniz.
- Üçüncü karakter aracın tipini ifade etmektedir. Otomobiller için farklı, minibüsler için farklı, traktörler için farklıdır.
- Şase numarasının dördüncü karakterinden sekizinci karaktere kadar aracın markasını, motor hacmini ve motor tipini göstermektedir.
- Şase numarasının dokuzuncu karakteri güvenlik numarasıdır.
- Şase numarasının onuncu karakteri, kaç model yani diğer bir tanımla model yılını ifade etmektedir.
- On birinci karakter ise araç hangi fabrikada üretilmiş bunu göstermektedir.
- En sondaki 6 karakter ise aracın seri numarasıdır.
Tüm bu bilgilere şase numarası okuyarak basitçe ulaşabilirsiniz. Araç şase numarası her araçta bulunması zorunludur.
Araç şase numarası nerede yazar?
Kasko, trafik sigortası gibi işlemlerde, yedek parça değişimlerinde ve daha sayısız iş ve işlemde sizlerden araç şase numarası talep edilmektedir. Birçok sürücü şase numarası aracın neresinde yazar bilmemektedir. Araç şase numarası araç tipine göre farklı yerlerde olabilir. Ancak genel olarak sürücülerin silecek panelinde sol tarafta ve sürücü kapı aralığında bulunmaktadır. Bu sayede aracın üzerine bakara araç şase numarasını görebilirsiniz. Soldaki resimde gördüğünüz gibi kapıyı açtığınızda sağ ve sol boşluklarda şase numarası olabilir. Ya da ön camdan şoför kısmından yine şase numarasını öğrenebilirsiniz. Renault Megane, Opel Astra, Scenic, Focus, Laguna, Clip, Golf gibi tüm araçlarda şase numarası bu iki bölgede yazmaktadır.
Bunun dışında şase numarası araç ruhsatında, trafik sigortası üzerinde, servis bakım kağıtlarında bulunmaktadır. Hatta bazı trafik cezalarında bile şase numarası yer almaktadır. İkinci el veya sıfır araç alacak olan kişilerden öncelikle ruhsatlarında yazan şase numarası ile araç üzerinde bulunan şase numarasının karşılaştırılması beklenir. Şayet herhangi bir sorun yoksa satın alma işlemi gerçekleştirilir. Şase numarası aracın kimlik kartı olduğu için muhakkak doğru olarak araç üzerinde bulunmalıdır.
Motosikletlerde de şase numarası bulunmaktadır. Bu şase numarası genel olarak sele altındaki dikine uzun kapağın arkasında yer almaktadır. Bu kapağa motosikletlerde şase numarası kapağı denilmektedir. Traktörlerde ise genel olarak sağ tarafta çakılı durumdadır.
Şasi numarasının yazdığı yerler şu şekilde sıralanabilir:
- Plakalık kısmı
- Araç plakası
- Sürücü kapı aralığı
- Sürücü tarafında yer alan silecek paneli
- Kaput altı
- Motor üstü
- Teker boşlukları
- Bagaj altı
- Stepne bölümünün yan tarafı
- Aracın ruhsatı
- Araca ait sigorta poliçeleri
- Aracın servis ve bakım evrakları
Görüldüğü gibi araç bu numaranın kazınmış olabileceği birçok yer var. Bu yerler genellikle araçların markasına göre değişiyor.
Önceden internet aracılığıyla ve SMS sistemi ile numara sorgulama işlemini gerçekleştirmek mümkündü. Fakat bu sistem güvenlik sebebiyle kullanımdan kalktı. Artık yalnızca yukarıda bahsedilen yerler aracılığıyla öğrenilebiliyor.
Şase mi Şasi mi?
Yazı boyunca bahsettiğimiz araç iskeletinin doğru adı şasidir. Ama yıllar içerisinde yanlış kullanım olan şase o kadar benimsenmiştir ki artık ikisi arasında bir fark yokmuş gibi davranılıyor. Araç servisleri de dahil olmak üzere birçok kişi şase kelimesini kullanıyor.