Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Apartmanlarda yaşayanlar için hafta içi öğle istirahat saatleri olan 13:00 ile 15:00 arasında; geceleri ise 19:00- 07:00 arasında gürültü yayacak hareketlerin yapılması yasak.
Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde ise bütün gün "istirahat vakti" olarak kabul edilmesi nedeni ile gün boyunca gürültülü davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Apartmanda bu saatlere uymayan ve sürekli gürültü yayan maliklere ne yapılır?
Apartmanda gürültü kurallarına uymayan komşular Sulh Hukuk Mahkemesine şikayet edilebiliyor. Dilekçe ile birlikte kat maliklerinin,adı soyadı ve arsa payları listesi ve yöneticiye dava açma yetkisi veren kat malikleri kurulu kararı da gerekli oluyor.
Gürültü yasağı saat kaçta başlar?
İlgili yasalara göre hafta içi yani mesai günlerinde öğle istirahat saatleri olan 13:00 ile 15:00 arasında; geceleri ise 19:00- 07:00 arasında gürültü yayacak hareketlerin yapılması yasak.
Tadilat Gürültüsü Şikayet Edilebilir mi?
Apartman Gürültüsü Şikayet Dilekçesi
.............. SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI : (Yönetici Adı Soyadı,Adresi)
DAVALILAR : (Kat Malikinin Adı-Soyadı,Adresi)
KONUSU : Kat maliki bulunan davalının bağımsız bölümünün .................... (çekilmez hal yazılır) ................ sebebiyle...
Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir?
Kat sakinlerinin huzurlu bir ortam içerisinde yaşamasını sağlamak adına hazırlanmış olan yönetmeliğe apartman gürültü yönetmeliği denir. İçerisinde bulunan birtakım kurallara tüm apartman sakinlerinin uyması gerekir. Resmiyet kazanmış bir belge olduğundan dolayı, kurallara uyulmadığı takdirde birtakım cezalar ile karşı karşıya kalmak mümkün. O yüzden apartman gürültü yönetmeliği içerisinde yer alan koşul ve şartlara, harfiyen farklı saat dilimleri içerisinde uyuması büyük öneme sahiptir.
Apartmanda Gürültü Durumunda Yapılması Gerekenler
Özellikle böyle bir durum ile karşı karşıya kalan kat sakinleri, ne yapabileceğini öğrenmeye çalışmaktadır. Apartman gürültü yönetmeliği içerisinde şu koşul ve şartlar bulunur;
- Her türlü gereksiz gürültüden kaçınılmalıdır.
- Mesai günleri kapsamında 13 ile 15 saatleri arasında ve akşam 19.00 ile 07.00 arasında gürültü yapılması yasaktır.
- Pazar günü ve resmi tatil günleri bütün gün istirahat günü olarak geçerlidir.
- Mekanik ve elektronik müzik aletleri ile beraber ses aygıtlarının görüntüsü sadece konut içerisinde kalır.
Apartmanda bu kurallara uymayan kişiler olduğu vakit yapılacak olan, öncelikle apartman yöneticisine şikayet etmektir. Apartman yönetimi ile konuşulmalı ve şikayet yazılı olarak dile getirilmelidir. Böylece resmiyete dökülen şikayet üzerinden apartmanda yaşanan gürültü son bulur.
APARTMANDA TADİLAT GÜRÜLTÜSÜ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Konu hakkında köşesinde gelen bir soruyu yanıtlayan Takvim Gazetesi yazarı Feride İmal "Tadilat gerçekleştirilirken doğal bir gürültü çıkması, beklenen ve bir yere kadar da anlayış gösterilen bir durumdur. Uygun saatlerde yapılan ve site yönetimi / komşulara haber verilen tadilatlar sorunsuz halledilir. Fakat durumun rahatsız edici bir boyuta gelmesi üzerine hakim başvuruları ile hakkınızda şikayet talebi açılabilir" diyerek gürültünün rahatsız edici boyuta ulaşması durumunda şikayet hakkı bulunduğunu söyledi.