Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
– Haşhaş ve Şekerpancarı: Genellikle Göller Yöresi’nde yetiştirilen tarım ürünleridir. Haşhaş ve şekerpancarı üretimi ülke ekonomisine oldukça katkı sağlamaktadır.
– Pirinç: Genellikle Hatay’da bulunan Amik Ovası’nda başta olmak üzere Kahramanmaraş dolaylarında ve silifke dolaylarında yetişmektedir.
– Pamuk: Öncelikle Çukurova olmak üzere diğer kyılarda bulunan ovalarda yetiştirilmektedir. Ülkemizin pamuk ihtiyacının %33’lük oranı bu bölgeden karşılanmaktadır.
– Turunçgiller: Kıyılarda yer alan Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol ilçelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizdeki %89 oranındaki turunçgil ihtiyacı buradan karşılanmaktadır.
– Muz: Alanya ve Anamur dolaylarında yetiştirilen muz, aynı zamanda ihracat için de kullanılır.
– Tütün: Göller yöresinde ve Hatay dolaylarında yetiştirilir.
– Zeytin ve üzüm: Kıyı bölgelerde bulunan tarım alanlarının hemen hemen hepsinde yetiştirilmektedir. Fakat Akdeniz Bölgesinde en çok pamuk üretildiği için zeytin ve üzüm üretimi çok fazla yapılmamaktadır.
Türkiye pamuk üretiminin %41, gül ve gül yaprağı üretiminin %100, muz üretiminin %100, turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90, soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17, zeytin üretiminin %15, susam üretiminin %80, anasonun %65, Türkiye Sebze üretiminin %26 sı Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yetişir.