Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Agnostik
Agnostik, çoğu kişinin merak ettiğini konulardan birisidir. Kelime anlamı “bilinemezcilik” olan bu terimi bazı yerlerde sık sık duyuyoruz. Peki, agnostisizm nedir?
Agnostik Ne Anlama Gelmektedir?
Agnostik nedir sorusu ile başlarsak. Agnostik felsefe akımdır ve bu akımda Tanrı’nın varlığının ya da yokluğunun bilimsel olarak asla bilinmeyeceğini savunan görüştür. Bu görüşü veya akımı destekleyen kişilere agnostik ve bilinemezci denir.
Bu akımın iki çeşidi vardır. Bunlar;
- Zayıf Agnostisizm
- Güçlü Agnostisizm
Zayıf agnostisizm de hiç kimse Tanrı hakkında bilgi sahibi değildir fakat belki sonradan bilgi sahibi olunabilir. Güçlü agnostisizm de ise Tanrı hakkında asla bilgi sahibi olunamaz. Agnostikler genel olarak şüpheci kişilerdir. Evrene ve Tanrı’ya şüpheyle yaklaşırlar. Agnostisizm Eski Yunan tarihine kadar dayanmaktadır. Bilinen en eski agnostik düşünür Pratogaras olarak bilinir.
Agnostisizm Tanımı Nedir?
Çoğu insan Agnostisizm ve Ateizmin aynı anlama geldiğini düşünmektedir. Bu iki terim çok farklı anlama gelmektedir. Agnostisizm bir inanç değildir, görüştür. Agnostik kelimesi Eski Yunan’dan gelmektedir. Agnostik ne demek sorusunun kelime anlamı ise “bilgisi olmayan” demektir. Agnostik kelimesinin ilk kullanımı Thomas Henry Huxley tarafından 1869 senesinde kullanılmıştır.
Agnostikler Tanrı’yı reddetmezler. Tanrı’nın varlığının veya yokluğunun bilinmeyeceğini savunurlar. Bu bilinmezlikle de Tanrı hakkında bilgi sahibi olunmayacağını da düşünürler. Tanrı, insan aklının alamayacağı kadar ötede bir konudur. Böyle bir varlık karşısında da düşünmek veya konuşmak Agnostik kişilere anlamsız gelir.
Agnostisizm ve Ateizm Arasındaki Farklar
Agnostisizm ve Ateizm terimleri birbirinden oldukça farklı anlamlara gelmektedir. Bu iki terim, günümüzde çoğu kişinin aynı anlama geldiği zannedilmektedir.
Agnostisizm ve Ateizm’in farkları şunlardır;
- Agnostik kişiler Tanrı’nın varlığını reddetmezler.
- Ateist kişiler Tanrı’nın varlığını tamamen reddederler.
- Ateizm her türlü metafizik olayları reddeder ve Tanrı ile ilgili bütün olayları hayal ürünü olarak bulur.
- Agnostisizm bilinmezliktir. Tanrı, insanın aklının alamayacağı derecede farklı bir konudur. Ateizme göre Tanrı diye bir kavram söz konusu değildir.
- Agnostik Tanrı’nın var olup olmadığı konusunda bilme ihtiyacı duymaz.
- Agnostiszm bilmeyi ele alan bir görüştür. Ateizm ise varlık veya yokluk kavramıyla düşüncesine yön veren felsefi düşünce akımıdır.