35 Yaş Sınırı Neden Var?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Atanmak için veya çalışmak için neden 35 yaş sınırı var? 35 Yaş sınırı hangi kurumlar için geçerlidir?
Özellikle MEB Eğitim Müfettişliği başvurusu için istenen 35 yaş sınırı, müfettişlik sınavına katılacak adaylar arasında büyük tepkilere neden oldu.
MEB Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği içerisinde yer alan 35 yaş sınırlaması aslında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgilidir.
Özellikle bazı kurum ve kuruluşlarda, 35 yaş sınırı gözetilmektedir. 
Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ve 36 ncı maddenin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarca yapılacak olan özel yarışma sınavlarına başvurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.

Peki bu maddenin atıfta bulunduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 içerisinde yer alan ilgili bölümün fıkrasındaki bendinde ne yer alıyor?

Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan; Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık ve bağımsız genel müdürlükler müfettiş yardımcıları ile bağlı müfettiş yardımcıları ve "..... Uzman Yardımcıları ... Denetçi
Yardımcıları ... " şeklinde çeşitli Bakanlıklar ve kurumlar yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı müfettiş yardımcı alımı şartları bu maddeler kapsamındadır ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümleri çerçevesindedir. Ek Madde 40'ta yer alan 35 yaş sınırlaması Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği içerisinde 35 yaş sınırlamasını barındırmaktadır.

Kaynak: sorogretmenim

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak