26 Şubat 1992 Hocalı Katliamı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

15 Şubat'ta, iki komşunun uzun ve karmaşık tarihi için bir ilk olan, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin bir kamuoyu tartışması için bir araya gelmesiyle, Münih Güvenlik Konferansı sırasında beklenmedik bir olay gerçekleşti.

Etkinlik, iki ülke arasındaki on yıl süren ihtilafa bir çözüm bulma umudu uyandırdı. Ancak, tartışma hızla geçmiş çözülmemiş meseleler üzerine tarihsel bir tartışmaya dönüştüğü ve şu soruyu gündeme getirdiği için bu umut uzun sürmedi: Çeşitli tarihsel çatışmaların - özellikle Hocalı katliamının - tanınmayı ve netleşmeyi beklerken çözüme kavuşması mümkün müdür? pişmanlık beklentisi?

Yirmi sekiz yıl önce bugün, Azerbaycan'ın tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesindeki tek havaalanı olan ve başlangıçta 7.000 kişinin yaşadığı stratejik açıdan önemli bir köy olan Hocalı'da Ermeni askerleri tarafından 613 sivil öldürüldü. Saldırıda 106 kadın, 63 çocuk ve 70 yaşlı öldü.

76'sı çocuk olmak üzere 487 kişi ağır yaralandı, katliam sırasında Ermenilerin yakaladığı 1.275 Azeriden 150'si bugüne kadar kayıp. Katliamda sekiz aile tamamen yok edildi, 130 çocuk babasını kaybetti, 25 çocuk yetim kaldı. Azeri hükümetinin sağ kalan 2.000 kişinin uzman görüş ve tanıklıklarına dayanarak yaptığı soruşturmaya göre, Ermeni güçleri tutsaklara işkence yaparak onları diri diri yakıyor, insanları katletiyor, kafa derilerini soyarak, kulaklarını, burunlarını veya cinsel organlarını kesiyor ve gözlerini kaldırıyor. , toplu katliamların yanı sıra.

Bununla birlikte, olayın hala toplumu rahatsız etmeye devam eden tüm kanıtlarına ve dehşetine rağmen, Ermeni yetkililer sorumluluğu kabul etmekten uzaktır. Hatta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Münih'te Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı açık tartışma sırasında yaptığı gibi, gerçekte Azerbaycan halkının Hocalı katliamını kendilerinin yaptığını iddia edecek kadar ileri gidiyorlar.

“Ermeni saldırganlığından muzdarip Azerbaycan halkı evlerine dönmek istiyor. Bu temel bir hak ve neredeyse 30 yıldır bu haktan mahrum bırakılıyorlar ”diyen Aliyev, 600.000 Azerbaycanlının yerlerinden edildiği bölgede Ermeni saldırılarının yol açtığı büyük mülteci krizine işaret etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak