2021 Yılında Mutlaka Okumanız Gereken Kitaplar

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yaşlı Adam ve Deniz- Ernest Hemingway
Yasin: Hemingway’i muhakkak duymuş olmalısınız. Çünkü o, yalın ve çarpıcı anlatımıyla birçok ülkede sürekli artan bir ilgiyle okunan, Nobel Edebiyat Ödülü almış bir yazar. Yaşlı Adam ve Deniz ise yazarın bu ödül serüveninde dişe dokunur bir yere sahip başyapıtlarından…

yaşlı adam ve denizUsta yazar, acımasız ve etkileyici kaderini-mizi; yaşlı bir balıkçının okyanusta geçen birkaç günüyle, kılıçbalığıyla olan mücadelesinin duru olay örgüsüyle gözler önüne seriyor. Bu kısa romanı okurken yorulmayacağınıza, sıkılmayacağınıza adım gibi eminim. Ancak, çarpıcı olay örgüsünün size tesir ettiğini kitap bittikten sonra fark edeceksiniz.

Romandaki olay örgüsü çözümlenmeye başladığında aklıma Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar adlı romanı geldi. Aylar öncesinde Fareler ve İnsanlar’ı okuduğumda hissettiklerimin bir benzerini hissettim: Yaşanan bir şey var. Başka türlüsü mümkün değil. Ama sen başka türlü bitsin istiyorsun. Yazar da başka türlü bitsin istiyor ama o şekilde bitmek zorunda. Tıpkı tren yavaş yavaş hızlanırken sevdiğini uğurlamak gibi. Güzel şeyler bir anda değil yavaş yavaş küçülüyor ve uzaklaşıyor…

Yaşlı Adam ve Deniz basit anlatımıyla anlaşılması kolay bir kitap. Her kesime hitap eden bir hikayesi olduğu için ise gerek büyük gerek küçükler tarafından ilgiyle okunuyor. Ben de okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Hepimiz için güzel bir yıl olması dileğiyle. Keyifli okumalar dilerim. Sevgilerle…

Beyindeki Hayaletler: İnsan Zihninin Gizemlerine Doğru – V.S. Ramachandran
Zahid: Hint kökenli Nörobilimci Ramachandran’ın okuduğum ilk kitabı popüler bilim raflarında tesadüfen denk geldiğim “Beyindeki Hayaletler” oldu. Öyle bir kitap ki metroda, otobüste, okulda bile elimden düşürmeden okudum. Hatta son bölümünü okurken ‘keşke bitmese’ bile dedim doğrusu. Bu kitap Ramachandran’ın tıptaki enteresan beyin kaynaklı hastalıkları kendi hastalarının başından geçen hikayelerle süsleyerek anlattığı 12 bölümden oluşuyor.

beyindeki hayaletlerAslında Ramachandran’ın aklında hiç böyle bir kitap yazma fikri olmamış senelerce. Bir gün Sinirbilim Derneği’nin yıllık toplantısında 4000’den fazla bilim insanından oluşan bir dinleyici kitlesine, “hayalet uzuvlar, vücut imgesi ve benliğin aldatıcı doğasına” dair çalışmalarını içeren ve bulgularından bahsettiği “Beynin On Yılı” konulu konuşmasını yapmış.

Bu konuşmadan hemen sonra, dinleyiciler kendisini soru yağmuruna tutmuş. Sorulan sorular şu şekildeymiş:

“-Hastalık ve sağlıkta beyin bedeni nasıl etkiler? Daha yaratıcı olabilmek için sağ beynimi nasıl uyarabilirim? Zihinsel davranış yaklaşımınız gerçekten de astım veya kanser tedavisine yardım edebilir mi? Hipnoz gerçek bir fenomen mi? Çalışmalarınız inme sonrası felç tedavisi için yeni yollar önermekte mi?”

Öğrencilerden, çalışma arkadaşlarından, hatta birkaç yayıncıdan bir ders kitabı yazma konusunda bazı talepler de almış. Ancak kendisi “ders kitabı yazmak benim işim değil, ancak özellikle nöroloji hastalarıyla çalışma deneyimlerimden oluşan, beyin hakkında popüler bir kitap yazma fikri eğlenceli olabilir” diye düşünmüş. Böylece bu harikulade eser ortaya çıkmış. Çok yeni bir kitap değil aslında ama sanırım benim fark etmem biraz uzun sürdü. Sizlere de tavsiye ederim zira okurken çok şey öğreneceğinizden adım gibi eminim. Keyifli okumalar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber