2021 Şaban ayı ne zaman? Şaban Ayının Önemi ve Fazileti Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 2021 Yılı Şaban Ayı 14 Mart 2021 tarihinde başlayacak ve 12 Nisan 2021 tarihinde sona erecek. Şaban Ayı'nın 14. Günü Berat Kandili'dir ve 27 Mart 2021tarihine denk gelmektedir. 2021 Yılı Ramazan Ayı 13 Nisan 2021 tarihinde başlayacak. Ramazan Ayı'nın 26. Günü Kadir Gecesi'dir ve 8 Mayıs 2021 tarihinde denk gelmektedir. 2021 Yılı Ramazan Ayı 12 Mayıs 2021 tarihinde Arefe Günü sona erecek.

Şaban ayı fazileti
Hz. Peygamber Efendimize isnat edilen: "Receb Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır"; "Şabanın diğer aylardan üstünlüğü benim diğer peygamberlere karşı üstünlüğüm gibidir" şeklinde bir rivayeti olmadığı tespit edilmiştir (Süyûtî, s. 114; Aclûnî, II, 85). Şaban'ın on beşinci gecesi Allah'ın Müslümanları affedeceği beklendiği için o gece ibadete özel önem verildi. İslam tarihinde Şaban ayında meydana gelen önemli olaylar arasında Orucun farz olması (2/624), Hz. Peygamberin Hafsa ile evliliği (3/625), Hz. Hüseyin'in doğuşu (4/626), Beni Mustali? (Müreysî) Gazvesi (5/627) zikredilir. Fatımi döneminde Ezher’de receb ve şabanın başlangıcına ve ortasına rastlayan "vekud" gecelerinde dinî ihtifal yapılır (DİA, XII, 59). Surre alayının İstanbul'dan deniz yoluyla gelmeye başladığı 1864'ten itibaren, bu merasimi Şaban ayının on beşinci günü yapıldı.

Şaban Ayında Yapılacak İbadetler

Sevgili Peygamberimiz de: "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır." (Süyûtî, Câmiü's-Sağîr,Kenzü'l-Ummâl,) buyurarak üç ayların kendilerine has özelliklerini, güzelliklerini ve faziletini belirterek, bu mevsimin mü'minin yüzüne açılmış fırsat yelpazeleri olduğunu duyuruyor.

Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda:

ucaylar

"Allahım! Receb ve Şa'ban'ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan'a ulaştır." (Ahmed b. Hanbel; Müsned) diye dua ederek; üç aylara yetişme sevincini, rahmet ayı Ramazana ulaşma özlemini, hasretini ve bu aya kavuşabilme iştiyakını her mü'minin gönlünde devamlı diri tutmasını istiyor.

Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Receb şehrullahdır. Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.

ŞABAN AYI'NIN FAZİLETİ
Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi. (Keşfu’l-Hafa,2 / 9.)

Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şaban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şaban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa'ban ayını faziletli kılmıştır. Şakkı Kamer Şa'ban ayında vuku bulmuştur.

"Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin." (Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa'ban ayında nazil olmuştur.

SAHABE EFENDİLERİMİZ NELER YAPARDI?
Enes b. Malik -radıyallahu anh-den rivayet edildiğine göre:

* Sahabe-i Kiram Şaban hilalini görünce, kendilerini Kur'an-ı Kerîm okumağa verirler, çokça ve devamlı salat ü selam getirirlerdi.

* Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı.

* Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler. Bu sayede toplum hep birlikte, neşe içinde heyecanlı, aşk ve vecd içinde Ramazanı yaşasın bayram yapabilsin.

* Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini afvedip, tahliye ederlerdi.

Görüldüğü gibi bu hadis-i şerif, ferdî, içtimaî yönüyle üç aylarımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini, bizlere açık bir şekilde izah etmektedir. Her meslek gurubunun kendine özgü yapacağı vazifeleri her kesimden insanların aynı heyecanı yaşayabilmesi için dikkat etmesi gerekli davranışları olmalıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber