1. Sınıf Öğrencim Okuma Yazmaya Geçemiyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Özellikle 1. sınıf öğrencileri okulun ilk zamanlarında, okuma yazmada sıkıntılar yaşayabilir. 
Okuma konularını düşündüğümüzde, genellikle metindeki harfleri çözmek ve onları konuşma diline dönüştürmek için mücadele eden çocukları hayal ederiz. Bu tür mücadele eden okuyucu, kelimelerin çoğunun ne olduğunu bulmakta çok zorlanır ve fonolojik (konuşma-ses) becerileri zayıftır. Bununla birlikte, kulağa güzel okuyormuş gibi gelen ancak kelime ve mecazi dili anlamada, çıkarım yapmada, sözel akıl yürütmede, dilbilgisi geliştirmede ve sözlü anlatımda zorluk çeken birçok öğrenci de vardır.

Çocuklar büyüdükçe, metni iyi çözüyorlarsa, iyi okuduklarını varsayıyoruz. Bir kişi şifre çözmeyi öğrendiğinde, okuduğunu anlama daha çok dili anlama ve odaklanma ile ilgili hale gelir. Bu geçişte, üçüncü sınıftan başlayarak, öğretmenler metni akıcı bir şekilde çözen ancak anlamayan bazı öğrencileri fark etmeye başlayabilir.

Bu tür güçlük çeken okuyucular, kod çözmede güçlük çekenlere göre daha az fark edilir olduğundan, standartlaştırılmış durum anlama testlerinde başarısız olmaya başlayana kadar genellikle gözden kaçarlar. O zaman bile, sorunları uzun süre fark edilmeyebilir, bu da ortaokul ve lise öğrencilerinin okuyormuş gibi görünmesine ancak okuduklarından hiçbir şey anlamamasına neden olabilir.

Bu zor durumdaki okuyucular, iyileştirme için hedeflenmelidir - ne kadar erken olursa o kadar iyi. Bununla birlikte, metin tabanlı becerilere çok dar odaklandığı için alıştırma pasajları ve sorulardan oluşan düzeltme etkisiz olabilir.

ANLAMAKTA ZORLANAN ÖĞRENCİLERİ DESTEKLEMEK
İşte akıcı bir şekilde okuyan ancak okuduklarını anlamakta güçlük çeken öğrencilerle deneyebileceğiniz beş strateji.

1. Dilin genel olarak anlaşılmasını hedefleyin: Son araştırmalar, okuduğunu anlama güçlüklerinin , daha okuma öğretilmeden önce, erken çocukluk döneminden itibaren var olan sözlü dil zayıflığından kaynaklanabileceğini ortaya koymaktadır . Okuduğunu anlama yeteneği zayıf olan öğrencilerin genellikle daha az konuşulan kelimeyi ve duyduklarının daha azını anladıkları ve konuşma dilbilgisi daha kötü olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, okuduğunu anlama eksikliklerini etkili bir şekilde ele almak için eğitimciler, önce sözlü dilde daha sonra okuma ve yazılı dilde kelime dağarcığı, düşünme becerileri ve anlamayı öğreten bir yaklaşım kullanmak zorunda kalabilirler .

2. Kelime öğretin: Anlayışı zayıf olan öğrenciler genellikle zayıf kelime becerilerine sahip olduklarından ve duyduklarının daha azını anladıklarından, grafik düzenleyiciler, resimler ve anımsatıcılar gibi çok duyusal stratejiler kullanarak yeni kelimelerin anlamlarını öğretmek yardımcı olur. Genel dil becerilerini geliştirmek, yazılı metinde karşılaştıkları kelimeleri anlama olasılıklarını artırır. Karşılaşılabilecek her kelimeyi bilmek imkansız olduğundan, öğrencilere farklı bağlam ipuçlarının türleri ve bilinmeyen kelimelerin anlamlarını belirlemek için bunları nasıl kullanacakları öğretilmelidir.

3. Düşünme stratejilerini öğretin: Öğrenciler bir metin aracılığıyla bunu yapabilmek için kelime dağarcığına sahip olduklarında, genellikle tüm önemli ayrıntılara ayak uydurmak ve ima edilen ancak ima edilmeyen bilgilere erişmek için gereken karmaşık düşünme veya sürekli dikkat ile mücadele ederler. doğrudan belirtilmiştir. Öğretmenler, öğrencilere kullanabilecekleri bilişsel stratejiler konusunda talimat verebilir. Açıklama, SQ3R ve KWL şeması gibi birçok yaygın metin okuma stratejisi, aşağıdakiler dahil olmak üzere bu düşünme stratejilerinden yararlanır:

Ön bilgilerin tartışılması veya etkinleştirilmesi,
Okurken soru geliştirme,
Okuduklarını başka bir metne, gördüklerine veya yaşadıklarına bağlama,
Okuduklarını görselleştirme veya hayal etme,
Metinde bundan sonra ne olacağına dair tahminlerde bulunmak,
Anahtar kelimeleri aramak ve soruları netleştirmek veya cevaplamak için tekrar okumak ve
Anlamak için gereken stratejileri ve düşünce süreçlerini modellemek için sesli düşünmek .
Öğrenciler, okudukları metne bağlı olarak kendileri için en uygun stratejileri öğrenebilir ve kullanabilirler. Düşünme stratejilerini kullanarak metinden daha derin anlam çıkarmak, sadece okuduğunu anlamak için değil, aynı zamanda yazmak için de faydalı olabilir.

4. Öğrencilere karşılıklı öğretimi uygulatın: Bir kez öğretildikten sonra, bilişsel stratejiler, öğrencileri öğrenmelerinde liderlik rolü üstlenmeye ve dinlerken veya okurken düşünce süreçleri hakkında düşünmeye başlamaya teşvik eden karşılıklı öğretim kullanılarak tutarlı bir şekilde uygulanabilir ve uygulanabilir . Öğretmenler sınıf tartışmaları sırasında sesli okunan metinlerle ve daha sonra gruplar halinde okunan metinlerle karşılıklı öğretimi kullanabilirler. Öğrenciler aşağıdaki roller arasında dönmelidir:

Soru soran, dersin, tartışmanın veya metnin net olmayan veya kafa karıştırıcı bölümleri hakkında sorular soran veya daha önce öğrenilen materyallerle bağlantı kurmaya yardımcı olan kişidir.
Özetleyici , dersten, tartışmadan veya metinden her önemli noktayı veya ayrıntıyı özetleyen kişi .
Soru Sahibinin sorunlarını ele almaya çalışan ve kafa karıştırıcı buldukları kısımların başkaları için net olduğundan emin olan Clarifier.
Predictor sonraki sunuldu dayalı ne olacağına ilişkin bir tahmin yapar, tartışıldı, veya okumak
5. Anlama becerilerini doğrudan öğretin: Öğrencilere, sıralama, olay örgüsünü kullanarak hikaye yapısı, nasıl bir çıkarımda bulunulacağı ve bir sonuca nasıl ulaşılacağı ve farklı mecazi dil türleri gibi anlama becerileri doğrudan öğretilmelidir. Öğrenciler, önce öğretmenin sesli okuduğunu duydukları metinlerle, daha sonra bağımsız olarak okudukları metinlerle kendi seviyelerinde becerileri kullanma fırsatına sahip olmalıdırlar.

Yukarıda sıralanan anlama becerileri ve stratejileri, ilkokul ve ortaokul öğrencileri için okuma ve dil sanatları standartlarıyla yakından uyumlu olduklarından tüm sınıfla birlikte kullanılabilir. Öğretmenler, öğrencilerin mevcut yetenek seviyelerine uygun kelime içeren okuma materyali seçmelerine yardımcı olabilir, böylece bir sınıfta öğrenciler her biri için erişilebilir seviyelerde metin okur ve kelime hazinesi üzerinde çalışırlar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber