Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Etkinliğin Adı: Adım Adım Duygularım
Gelişim Alanı: Akademik
Yeterlik Alanı: Okula ve Okulun Çevresine Uyum
Kazanım/Hafta: Okula başlamaya ilişkin duygularını ifade eder. /1. Hafta
Sınıf Düzeyi: Okul Öncesi
Süre: 40 dk (Bir ders saati)
Araç-Gereçler: 1. Kukla
2. Renkli Yapışkanlı Kâğıtlar (Post-it)
3. Çalışma Yaprağı-1
Uygulayıcı İçin Ön Hazırlık: 1. Uygulayıcı etkinlik esnasında kullanmak üzere bir kukla hazır etmelidir. Bu kukla çorap gibi geri dönüşüm malzemelerinden yapılabileceği gibi hazır oyuncaklar da kullanılabilir.
Süreç (Uygulama Basamakları):
1. Uygulayıcı tarafından öğrencilere elinde bulunan kukla gösterilerek “Sevgili çocuklar! Bugün sizleri benim en yakın arkadaşım olan KUKİ ile tanıştıracağım.” denir.
2. Kukla KUKİ uygulayıcı tarafından aşağıdaki şekilde konuşturulur:
“Merhaba benim adım KUKİ. Hepiniz sınıfımıza ve okulumuza hoş geldiniz. Ben bu sınıfın en meraklı oyuncaklarından biriyim. Şimdi sizlerle tanışmayı çok istiyorum. Ama gelin bu tanışmayı bir oyunla süsleyelim. Hepimiz önce adımızı sonra da okula yeni başlamak konusunda neler hissettiğimizi söyleyerek işe başlayalım. Hmm, kafanız karışmamıştır umarım. İsterseniz önce ben başlayayım. ‘Merhaba benim adım KUKİ ve okula yeni başladığım için çok heyecanlıyım’ Şimdi sıra sizde!”
3. Tüm öğrencilerin belirtilen şekilde isimlerini söylemeleri ve okula başlamaya ilişkin duygularını ifade etmeleri istenir.
4. Duyguların ifade edilmesi sürecinde tüm duygulara kabul edici tepkiler verilir.
5. Kukla KUKİ uygulayıcı tarafından aşağıdaki şekilde konuşturulmaya devam edilir.
“Çocuklar biliyor musunuz, başlangıçta sizinle tanışacağım için çok HEYECANLIYDIM. Şimdi ise sizin gibi arkadaşlarım olduğu için çok MUTLUYUM. Aslında okula gelirken, yeni bir okula başlayacağım için biraz ENDİŞELİYDİM. Hem de evden ayrıldığım için biraz da ÜZGÜNDÜM. Tek başıma okulda ne yapacağımı düşündüğümde TEDİRGİN hissetmiştim. Sonra okula gelip sınıfımı görünce çok ŞAŞIRDIM. Çünkü sınıfım çok güzel oyuncaklarla doluydu. Daha sonra öğretmenimle tanıştım. Güler yüzlü öğretmenim sayesinde kendimi GÜVENDE ve HUZURLU hissettim.”
6. Öğrencilere KUKİ’nin okula başlama sürecine ilişkin birçok farklı duygu hissettiğini hatırlatılarak; bu süreçte kendilerinin benzer ya da farklı duygular hissedip hissetmediklerine yönelik paylaşımları alınır.
7. Sınıf tahtası dikey çizgilerle 4 eşit parçaya bölünür. Çalışma Yaprağı-1’de yer alan görseller sırasıyla tahtaya yapıştırılır.
8. Her öğrenciye 4’er adet ve farklı renklerde yapışkanlı kâğıt dağıtılır. Aşağıdaki yönerge öğrencilerle paylaşılır:
“Sevgili çocuklar, okula başlamaya ilişkin birçok duygudan bahsettik. KUKİ’nin duygularını öğrendik. Kendi duygularımızı da adım adım inceleyelim mi? Ne nesriniz? Gördüğünüz gibi tahtayı 4 bölüme ayırdık. Sizlere de 4 tane yapışkanlı kâğıt dağıttık. Şimdi sizlere 4 soru soracağım ve bu sorular karşısında hissettiğiniz duygulara ilişkin yüz ifadelerini önünüzdeki kâğıtlara çizmenizi istiyorum.”
9. Öğrencilere sırasıyla aşağıdaki sorular sorulur ve her bir soruya ilişkin hissettikleri duyguları yapışkanlı kâğıda yüz ifadeleri şeklinde çizmeleri istenir.
• Okula gelmeden önce ne hissetmiştiniz? Kağıda çiziniz.
• Evden okula gelene kadar ne hissettiniz? Kağıda çiziniz.
• Sınıfa geldiğinizde ne hissettiniz? Kağıda çiziniz.
• Öğretmeninizi ve arkadaşlarınızı tanıyınca ne hissettiniz? Kağıda çiziniz.
10. Öğrencilerin tüm sorulara ilişkin çizdikleri duygu ifadelerini tahtadaki ilgili bölüme yapıştırmaları sağlanır. Bu esnada her aşamada, hangi duyguları hissettiklerine ilişkin paylaşımları ifade etmeleri cesaretlendirilir.
11. Öğrencilerin paylaşımları alındıktan sonra aşağıdakine benzer bir yönerge ile süreç sonlandırılır.
“Yeni bir okula başlamak aslında her birimize farklı duygular hissettirmiş değil mi? Okula başlamadan önce endişelenmek, korkmak, tedirgin olmak ne kadar doğalsa, sınıfa geldikten sonra kendimizi daha mutlu, huzurlu ve güvende hissetmemiz de o kadar doğal. Önemli olan hissettiğimiz tüm duyguları paylaşabilmek. Benimle istediğiniz zaman hissettiğiniz tüm duyguları paylaşabilirsiniz.”
1. SINIF – 1.ETKİNLİK
Etkinliğin Adı: İSİM ÇEMBERİ
Sınıf: 1.sınıf
Yeterlik Alanı: Okula ve Çevreye Uyum
Kazanım: Sınıf arkadaşlarını, öğretmenlerini, yönetici ve diğer çalışanları tanır (Kazanım Numarası -1)
Öğrenci Sayısı: Tüm Sınıf
Süre: 40 Dakika
Ortam: Okul Bahçesi
Sınıf Düzeni -
Araç-Gereç: Top
Hazırlayanlar
Süreç:
1. Öğrenciler okul bahçesinde çember biçiminde sıralanırlar.
2. Benim ismim ………., senin ismin nedir?” sorusunu sorarak herhangi bir arkadaşına topu atar.
3. Topu alan öğrenci de “Benim ismim ………., senin ismin nedir ?” sorusunu sorarak arkadaşına topu atar ve tanışma devam eder. Öğretmen bütün öğrencilerin ismini söylemesini sağlar. Gerekiyorsa oyun sürecine öğretmen de katılır.
4. Tanışma bittikten sonra aşağıdakilere benzer sorularla grup etkileşimi devam eder.
Ø Kaç arkadaşınızın ismini öğrendiniz?
Ø Arkadaşlarınızın ismini bilmeden bu oyunu oynarken neler hissettiniz?
5. Öğrenciler aynı düzen içinde “Attı…(kendi ismi), Kaptı…(arkadaşının ismi)……” tekerlemesini söyleyerek topu arkadaşına atar. Topu kapan arkadaşı “Attı…(kendi ismi)., Kaptı…(arkadaşının ismi)……” tekerlemesini söyleyerek topu arkadaşına atar.
6. Oyun bittikten sonra aşağıdakilere benzer sorularla grup etkileşimi devam eder.
Ø Önceki oyunda kaç arkadaşınızın ismini öğrenmiştiniz şimdi kaç arkadaşınızın ismini öğrendiniz?
Ø Arkadaşlarınızın isimlerini öğrenmek neden önemlidir?
7. Öğretmen öğrencilere okul birimlerini ve çalışanlarını tek tek tanıtır. (Müdür odası, müdür yardımcılarının odası, öğretmenler odası, kantin, laboratuar, kütüphane, spor salonu, tuvalet vb.) Öğretmen, “burası ………. dır, burada ………. çalışır” der. Öğrenciler hep bir ağızdan tekrar eder.
8. Tanışmanın ve bulunduğumuz yeri tanımanın önemi vurgulanarak etkinlik sonlandırılır.