TIP BAYRAMI NEDEN 14 MART'TA KUTLANIYOR?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bugün 14 Mart tıp bayramı. Özellikle son bir senedir içinde bulunduğumuz salgın döneminde, tüm dünya sağlık çalışanlarının kıymetini çok daha iyi anladı. Sağlık çalışanları bu zorlu süreçte, gecelerini gündüzlerine katarak canla başla çalıştılar, yoruldular. "Gece-gündüz, kar-çamur, bayram-tatil demeden Pandemi süreci boyunca gece gündüz çalışan, sabır özveri gayret ve sevgiyle mesleğini icra eden kendini insanlığa hizmet etmeye adayan insanların sağlıklı ve daha sağlıklı yaşaması için ellerinden gelen her türlü çabayı esirgemeyen...Yaşatmak için canları pahasına mücadele eden, tüm sağlık çalışanlarına sonsuz minnettarız... "
Sağlık çalışanlarımıza özel 14 Mart Tıp bayramı , hayatımızın olmazsa olmazları sağlık çalışanlarını bir günlüğüne dahi olsa anmak , onların ne kadar önemli olduklarını hissettirmek için var.
Peki neden 14 Mart tıp bayramı olarak kutlanmakta?

14 mart 1827'de 2. Mahmut döneminde Hekim başı Mustafa Behçet tavsiyesiyle ilk modern tıp okulu açılır. Bundan 91 yıl sonra 13 kasım 1918 de İstanbul işgal edilir. İngiliz birlikleri Mektebi Tıbbiye-i Şahaneyi basar ve okula el koyarlar. Öğrenciler direnişe karar verirler ve 91 yıldır kutlanmayan tıbbiyenin açılış yıl dönümü 14 mart günü tıbbiyenin kuruluş gününü olarak kutlanma kararı alınır. Kutlama bahanedir aslında gerçek amaç direniştir. Okulun iki kulesi arasına dev bir Türk Bayrağı asarak öğrencileri büyük salona toplantıya çağırırlar. İngiliz bahriyelileri toplantıyı şiddet kullanarak dağıtır. İşte tıbbiyelilerin destanı o gün başlar ... Sonra genç tıbbiyeliler Sivas Kongresinde Atatürk'e hitaben 'Mandayı kabul etmiyoruz ve bunu kim kabul ederse onu da kabul etmeyiz farz-ı mahal manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de kabul etmeyiz ' der. Paşa bu sözlere 'Evlat müsterih ol parolamız tektir ve değişmez YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ' der .Tıbbiyeliler kurtuluş savaşında daha nice destanlara, dramlara konu olmuştur.
İstanbul üniversitesi 1921 de hiç mezun vermemiş dönemin tüm öğrencileri savaşa gitmiş ve şehit olmuştur .14 mart işte bu tıbbiyelilerin bayramıdır ...

14 Mart tıp bayramının geçmişi Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmış durumda. Tüm sağlık çalışanları , insanlar için en önemli mesleğini icra ediyorlar. Sağlık çalışanlarının hakettikleri bir dünyada yaşamak dileğiyle

Tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutlarız. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak