Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Çocuklar, yaşamlarının erken dönemlerinden itibaren yeni ve farklı çevrelere uyum sağlamalarını gerektiren pek çok geçiş yaşamaktadır. Bu geçişlerin belki de en önemlilerinden birisi çocukların eğitim sistemine ilk girişte ve sonrasında farklı eğitim kademelerine adım atarken deneyimledikleri geçişlerdir.
Yeni ve farklı bir eğitim ortamına geçiş çocukların başa çıkması gereken pek çok durumu da beraberinde getirmektedir. Bu geçiş dönemlerinde çocuklardan yeni başladıkları eğitim kademesinin akademik beklentilerini karşılayabilmeleri, okulun ve öğretmenlerin kurallarının ve beklentilerinin farkına varmaları ve akranları tarafından kabul görmeleri beklenmektedir. Bu noktada okula uyum kavramı gündeme gelmektedir.
Çocuklar farklı bir eğitim kademesine başladıklarında genellikle kaygı duyarlar. Çocukların bu kaygıları onların gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmekte ve var olan potansiyellerini gerçekleştirmelerini engelleyebilmektedir. Okula uyum problemleri sadece çocukların okulla ilk tanıştığı okul öncesi eğitim kurumlarında değil, çocukların okul öncesi eğitim kurumlarından ilkokula ve ilkokuldan ortaokula geçişlerinde de yaşanabilmektedir.
Okula uyum sürecinde çocuğa sağlanan hizmetlerle onun tüm gelişim alanları dikkate alınarak yeni girdiği eğitim basamağındaki ortama adapte olması ve bunun sonucunda da ilerideki akademik başarısının arttırılması amaçlanmalıdır. Bu amaçla ihtiyaç duyulan çocuklar için Okula Uyum Programı yıl boyunca
devam edecektir.
Bu kılavuz, Okula Uyum Programı'nın okul yöneticileri tarafından daha iyi anlaşılması ve uygulanmasında destek olacak bir biçimde tasarlanmıştır.
Okula Uyum Programı'nın Uygulanmasında Yöneticilerin Dikkat Edeceği Noktalar
Okula uyumun zaman alan bir süreç olduğunu ve bu süreç içinde ailelerin, öğretmenlerin ve yönetimin iş birliği yapması gerektiğini göz önüne alınız.
Okula Uyum Programı'nın tümünü dikkatle okuyunuz. Genel ilkelerinin önemi ve gerekliliği konusunda bilgi sahibi olunuz.
3 - Okulunuzda neler yapabileceğinizi planlayarak çalışma takvimi hazırlayınız.
4 . Okula Uyum Programı doğrultusunda hazırlanan etkinlikler örnek olarak planlanmıştır. Öğretmenlerin programda örnek olarak hazırlanan etkinlikleri çeşitlendirmesinde, uyarlamasında ve uygulamasında destek olunuz ve bu faaliyetlerin yerine getirilmesini izleyiniz.
5 . Okula uyum sürecinde “yöneticilerin sorumlulukları listesi"ni gözden geçiriniz.