Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
KABOTAJ VE DENİZCİLİK BAYRAMI (1 Temmuz)
Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’nin ilk adı, 1843 yılında kurulan Fevaidi Osmaniye idi. Sultan Abdülaziz'in tahta geçtiği 1870 yılına kadar yük ve yolcu taşıma faaliyetini sürdüren kurumun adı bu tarihte "İdare-i Aziziye" olarak değiştirildi. Önceleri sadece, Kadıköy ve Adalar'a sefer yapan gemiler, 1879 yılından itibaren Galata-Haydarpaşa, Beşiktaş- Üsküdar- Haydarpaşa arasında da çalışmaya başladı ve kurumun adı 1878 yılında "İdare-i Mahsusa" olarak değiştirildi.
Bir İngiliz şirketine devredilen İdare-i Mahsusa'nın unvanı 1910'da Osmanlı Seyri Sefain İdaresi oldu ardından 1923 yılında 597 sayılı kanunla Türkiye Seyri Sefain İdaresi'ne dönüştürüldü. Cumhuriyet’in ardından, Osmanlı Devleti'nin yabancılara tanıdığı imtiyazlar, 1 Temmuz 1926 tarihinden itibaren Kabotaj Kanunu ile ortadan kaldırıldığı için 1 Temmuz, Türk denizciliğinde Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.
Türkiye Seyri Sefain İdaresi birçok unvan değişikliğinde uğradıktan sonra Denizcilik Bankası T.A.O adı ile 1952 yılından itibaren faaliyetini sürdürmeye başladı ve 1983 yılında Türkiye Denizcilik Kurumu unvanını aldı. Bir yıl sonra ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Gemi Sanayii A.Ş unvanlarıyla iki ayrı iktisadi devlet kuruluşu haline getirildi.
Kabotaj Bayramı dolayısıyla, Türk denizciliğinin yabancıların esaretinden kurtulması gündeme getiriliyor ve denizciliğin ülke ekonomisindeki yeri birçok örnekle ele alınıyor.