29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI
    

 Sayın müdürüm, değerli öğretmenlerim ve sevgili öğrenci arkadaşlarım,    Cumhuriyetimizin kuruluşu dolayısıyla düzenlenen kutlama programına hepiniz hoş geldiniz.

  “Türk olmak, gurur duymaktır şanlı bir tarihe sahip olduğun için
   Türk olmak, özgür olmaktır hürriyeti damarlarında taşıdığın için
      Mutlu olmaktır Türk olduğunu söylemekten
      Türk olmak, tüyleri diken diken olmaktır İstiklal Marşı’nı dinlerken”

Sizleri cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ne emeği geçmiş olan tüm Türk büyükleri ve şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızı okumaya davet ediyorum.


..................................: 
Ay yıldızlı bayrağım,
Semaları donatmış
Bugün bayram var diye
Şafak erkenden atmış.
                       
Okulumuz İngilizce Öğretmeni Sayın ..................................’i günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ediyorum.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Öğretmen Konuşması

Sayın Müdürüm, Değerli Öğretmen Arkadaşlarım, Sevgili Öğrenciler ve Kıymetli Misafirler;
19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.
Cumhuriyet’te egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Halk kendi kendisini yönetme yetkisini temsilcileri aracılığıyla kullanır. Bu yönetimde yurttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır.Devlet yönetimi,sınıfların, kişilerin ailelerin,bir zümrenin eline bırakılamaz.Milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir.Çünkü cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir.
Cumhuriyetin en büyük erdemi, Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturması ve bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir. Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devletin, onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur.
Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygar ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe küçümsenecek gibi değildir. Cumhuriyet bize dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır.
Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bu nedenle, bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve 
milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılâplarını koruyup kollamak, iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır.
Cumhuriyet, demokrasiyi geliştiren en iyi sistemdir. Kişinin hak ve özgürlükleri ancak bu sistem içinde güvencede olabilir. Türk Milleti Cumhuriyet’e bağlanıp, onu yüceltip geliştirebilirse demokrasinin nimetlerinden yararlanır ve çağdaş toplumlar içindeki yerini alır. Bu nedenle Cumhuriyeti yüceltip sürdürmek her Türk’ün milli görevidir.
Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetin 88.Kuruluş yıldönümünü kutlar, Büyük önder Atatürk ve canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anarım.
Bayramınız kutlu olsun.
 
    
  ..................................:

                  “Dalgalansın her tarafta şanlı Türk’ün bayrağı
                    Korumaktır ve yüceltmek azmimiz bu toprağı!
                    Bu vatan hiç sensiz olmaz, ey güzel Cumhuriyet
                    Milletim öyle demiştir; ya ölüm ya hürriyet!”

           Okulumuz öğrencilerinden İlknur ZENGİN’İ günün anlam ve önemini belirten öğrenci konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ediyorum.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Öğrenci Konuşması

Cumhuriyet Yönetiminden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti idi. Osmanlı devlet yöneticisine padişah denirdi. Eskiden ülkelerde tek kişi egemendi. Ülkelerini diledikleri gibi yöneten bu kişilere padişah, şah, kral, hakan, sultan denirdi. Yönetim çoğu zaman babadan oğula geçerdi. 
Osmanlı İmparatorluğu'nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı. 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli başlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı.
 
Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldi. Erzurum'da, Sivas’ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal Paşa "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine milletin kendi gücü kurtaracaktır." diyordu. Yurdun dört bir tarafından gelen millet temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Bir yandan efeler, dadaşlar, seymenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular. Öte yandan düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaştılar. Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.

     İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti.

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923'te Ankara Başkent oldu. Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra, çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara , "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz." Dedi.

 
29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti.

     
Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.
 

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber