23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hakkında Kısa Yazı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE İLGİLİ YAZI
 

23 NİSAN’IN ÖNEMİ
Günümüzde demokrasi değerlerini benimsemiş, halk iradesinin seçimler kanalıyla temsil edildiği devletlerin ilginç tarihi geçmişleri vardır. Toplumlar, İlkel Toplumlar şeklindeki devlet yönetimlerinden sonra sırasıyla, Köleci Toplum ve Feodal Toplum olarak varlığını sürdürmüşlerdir. Bir takım yenileşme ve hakların öncesinde kölelik, toprak ağalığı ve babadan oğula geçen yönetim sistemleri vardır. Bu konuyu derinliğine inmeden özetlemek gerekirse, insanlığın geçmişinde acı, kan ve gözyaşı vardır. Ancak şunu söylemek icap eder ki günümüzde artık insanların hak, adalet ve eşitlik talepleri artmıştır. İşte bizim cumhuriyetimizin kurulduğu yıllarda da özgürlükçü hareketler yaygınlaşmıştı. Milli mücadelemiz bu ateşi fitilleyerek bir çok Asya ülkesinde benzer mücadelelere kaynaklık etmiştir.

23 Nisan 1920 tarihinde kurulan TBMM, bir taraftan kurtuluş mücadelesinin halkla bütünleşmeyi sağlaması, bir taraftan da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temellerini atan bir yapı olmuştur. İşin özü şu ki bu savaşta halkın kararları esastır. 23 Nisan’ın önemi bu nedenle büyüktür. Cephede savaşan askerler bağımsızlık ve özgürlük için şehit düşerken, zafer gelince bu milletin en iyi şekilde temsilini sağlayacak yönetim de hazır olacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu süreci dahice yöneten eşsiz bir liderdir. Türk milleti için en iyi yönetim biçimi olan Cumhuriyetin kuruluş temellerini atarken, cephedeki başkomutandır.

23 Nisan 1920 tarihinde TBMM kurulunca kararların alınması, barış görüşmelerinde ve anlaşmalarındaki millet iradesi aktif hale gelmiştir. Bu özelliğiyle meclisimiz sadece seçme iradesinin yansıması değil, kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin de merkez üssü olmuştur.

Ulusal egemenlik nedir? Egemenlik, buyruğunu yürütmek demektir. Buyruğunu yürütme gücü bir kişide bir grupta ya da milletin elinde olabilir. Eğer bir kişi ya da grup dilediği gibi yürütme gücünü kullanıyorsa, toplumun görevi de sadece kendinden istenilen yerine getirmekten ibarettir. Çünkü istemediğini belirtemez, düşüncesini açıklayamaz, eleştiremez. Bunları yapmaya hakkı yoktur.

Türk Milletinin egemenliği, yani buyurma gücü yüzyıllardan beri sultanlar tarafından alınmış ve kullanılmıştır. Sultanlar, diledikleri gibi davranmışlar; ağızlarından çıkan her söz, bir yasa sayılmıştır. Padişah buyruğu ve baskısı yüzyıllarca milletin üzerinde sürüp gitmiştir. Avrupa’nın ilerlemesine ayak uydurulamamış, geri kalınmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sonunda, Osmanlı Devletinin yöneticileri çok ağır koşullu Mondros Silah Bırakışmasını(Mondros ateşkes antlaşması) imzalamışlardı. Dev gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı aşamayan düşman, elini kolunu sallaya sallaya İstanbul önüne gelmiş ve bir süre sonra da Başkenti işgal etmiştir. Yöneticiler, kurtuluş için bir şey yapmamışlar; ordularımızın dağılmasına, silahların alınmasına, kentlerin ve fabrikaların işgal edilmesine ses çıkarmamışlardır. Daha da kötüsü padişah ve yandaşları düşman ile, çıkarcılar ile, gericiler ile iş yapmış; yurdumuzu düşman çizmesinden milletimizi tutsaklıktan kurtarmak için çalışan Atatürk’ü hainlikle suçlamışlardır. Oysa:

-Vatan tehlikedeydi; Atatürk karar verdi:

Vatanı kurtaracak yine millettir dedi.

Ankara’da bir meclis toplayıp kurmak için,

Günlerce, haftalarca çalıştı için için.-

Atatürk, Amasya Genelgesi’yle Sivas’ta bir kongre toplanması için çağrıda bulunmuştur. Daha sonra da Erzurum Kongresi’ne katılmış, bir önder olarak ortaya çıkmış ve “milletin gücü Milli istek egemen olacaktır” Düşüncesini benimsetmiştir.

Sivas Kongresinde aynı kararlar benimsenmiş, bir temsil kurulu seçilmiş, Atatürk bu kurulun başkanı olarak temsil kurulunu Ankara’ya taşımıştır. Göstermelik olarak toplanan Osmanlı Meclisi, 16 Mart’ta işgalciler tarafından basılmış ve dağıtılmıştır. Sömürücüler meclisin milli antı benimsemesine bile dayanamamışlardır. Bunun üzerine doğuşundan ve yaratılışından özgürlükçü ve demokrat olan milletimiz Atatürk’ün başkanlığında egemenliğini kullanmak için ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni topladı, 1920 gün 23 Nisan… O günden beri milletimiz egemenliğini kendi seçtiği temsilciler eliyle kullanmaktadır. 23 Nisan bu nedenle bir bayramdır. Bu nedenle kutlanmaktadır. Bu mutlu gün hepimize kutlu olsun.

Anahtar Kelimeler:
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI HAKKINDA KISA BİR YAZI23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Hakkında Kısa Bir Yazı23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Hakkında Kısa Yazı23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı HakkındaHakkında Kısa Yazı23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI HAKKINDA KISA YAZI23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI HAKKINDA YAZI23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve çocuk Bayramı23 Nisan Hakkında Kısa Yazı23 NİSAN HAKKINDA KISA BİR YAZIUlusal Egemenlik Nedi23 NİSAN’IN ÖNEMİ23 NİSAN’IN ÖNEMİ HAKKINDA YAZIEN YENİ 23 NİSAN ŞİİRLERİ23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı İle İlgili23 Nisan Anlam Ve önemi Nedir23 Nisanın Anlam Ve önemi Nedir Kısaca?Atatürk 23 Nisanı Ne Zaman çocuklara Armağan Etmiştir çünkü?23 Nisanda Ne Olmuştur?23 Nisanda Nasıl Yazılır?23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Nedir23 NİSAN MESAJLARISözleri 2022Sözleri23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı önemi Nedir23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı önemi23 Nisan Anlam Ve önemi Kısaca23 Nisan Anlam Ve önemi Egitimhane23 Nisan Ne Zaman Ilan Edildi23 Nisan 192023 Nisan 192323 Nisan 1920 Mı 1923 Mu23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE İLGİLİ YAZI23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Ile İlgili Yazı23 Nisan Kutlama Programı?23 Nisan Okuma Metni23 Nisan Konuşma Metinleri23 Nisan 1. Sınıf Konuşma Metni23 Nisan Sınıf Konuşma Metni23 Nisanla İlgili İngilizce Kısa Yazı23 Nisan Okul Kutlama Programı?23 Nisan Ile Ilgili Sloganlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber