Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Dünya Kadınlar Günü, tüm kadınların ortak çabalarıyla desteklenmektedir.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü , “ Sürdürülebilir bir yarın için bugün cinsiyet eşitliği ” teması altında bir araya gelmek için BM Kadınları ve dünyayı bir araya getiriyor ve kadınlar tarafından kadınlar için iklim eylemi çağrısında bulunuyor.
Odak Noktası: Dünya Kadınlar Günü
En son verilerle, artık cinsiyet, sosyal eşitlik ve iklim değişikliği arasındaki hayati bağı anlıyoruz ve bugün cinsiyet eşitliği olmadan sürdürülebilir bir geleceğin, eşit bir geleceğin ulaşılamaz olduğunu kabul ediyoruz.
Kadınlar ve kızlar, mevcut cinsiyet eşitsizliklerini artırdığı ve kadınların hayatlarını ve geçim kaynaklarını riske attığı için iklim krizinin en büyük etkilerini yaşıyor. Dünyanın her yerinde kadınlar, doğal kaynaklara daha fazla bağımlıdır, ancak buna daha az erişime sahiptir ve genellikle gıda, su ve yakıtın güvence altına alınması konusunda orantısız bir sorumluluk taşır.
Kadınlar ve kız çocukları iklim etkilerinin yükünü taşıdıklarından, iklime uyum, hafifletme ve çözümlerde değişimi yönlendirmek ve yönlendirmek için de gereklidirler. Dünya nüfusunun yarısının katılımı olmadan, yarın sürdürülebilir bir gezegen ve cinsiyet eşitliğine sahip bir dünya için çözümlerin hayata geçirilmesi pek olası değildir.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için özel bir gündür. 1857 yılında Newyork’lu dokuma işçisi kadınların daha insanca bir yaşam isteyerek, eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı sürdürdüğü mücadele ile başlayan süreçte 8 Mart, tüm dünya kadınlarının, kutladığı uluslararası bir güne dönüştü.
Geçen yıl, Eşitlik Nesil Forumunda , iklim adaletine yönelik somut taahhütlerde bulunmak üzere hükümetleri, özel sektör şirketlerini, BM sistemini ve sivil toplumu bir araya getiren İklim Adaleti için Feminist Eylem Eylem Koalisyonu başlatıldı. Bu Uluslararası Kadınlar Günü, Eylem Koalisyonu, cinsiyete dayalı iklim çözümlerinin finansmanına, yeşil ekonomide kadınların liderliğinin artırılmasına, kadınların ve kızların iklim etkilerine ve afetlere karşı direncinin artırılmasına ve kadın ve erkek çocukların kullanımının artırılmasına odaklanarak küresel eylem ve yatırımın yönlendirilmesine yardımcı oluyor. cinsiyet eşitliği ve iklim verileri.
Kadınların ve kızların her düzeyde iklim eylemi gerçekleştirme yollarını kutlamada bize katılın ve seslerini yükseltmeye ve çalışmalarını desteklemeye yardımcı olun.
Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanıyor. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı 8 Mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde başladı. Konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grev, polisin saldırısıyla kanlı bitti. Saldırı sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Clara Zetkin, bu yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçi anısına 8 Mart gününün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerdi. Kadın hakları hareketini, özellikle oy hakkını onurlandırmayı amaçlayan Kadınlar Günü önerisi oy birliği ile kabul edildi. 1975 yılında Dünya Kadınlar Yılı’nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Kadınlara eşit hakların verilmesinin Dünya barışını güçlendireceği kabul edildi. Böylece 8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün haline geldi.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.