19 Mayıs'ın Anlam ve Önemini Anlatan Konuşma Metni

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

19 Mayıs 1919 Atatürk'ün Samsuna çıkışının günü olan bu önemli ve anlamlı gün, Atatürk'ün Türk gençliğine armağan ettiği, 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, her sene ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. 
Ülkemizin kurtuluşu adına büyük bir önem taşıyan bu önemli gün için hazırlanan, konuşma metni

   19 MAYIS TARİHİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ 
Sayın idarecilerimiz, öğretmenlerimiz, büyüklerim ve değerli arkadaşlarım,
Bugün, Kurtuluş Savaşı sürecinin başladığı günün ........ yıldönümü. Atatürk , tam bir asır evvel bugün Samsun’a ayak bastı ve Milli Mücadele’yi başlatma işine girişti.19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, günümüzde “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların,“genç fikirler” olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı, Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikrî olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”
19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu hatırlamamız gerekir.
Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.
Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Ama O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça, hiçbir engel aşılmaz değildi.
Bu başlangıç, bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. 19 mayısların önemi işte buradan gelir. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere  Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919, Samsun’da 1926 yılında Gazi Günü adı altında  yerel bir gün olarak kutlanmaya başlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.Ata’nın isteği üzerine ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. 20 Haziran 1938’de ‘ Gençlik ve Spor Bayramı’ adı ile milli bayramlarımız arasına katılan 19 Mayıs, 7 Mart 1981’de de “Atatürk ’ü anma “ eklenerek  “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ’ olmuştur.
    Atatürk,  “Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum.” derken gençliğe olan güvenini de anlatmıştır.
    Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir.” demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız. 
  
 


Kaynak olarak
http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/medergi/11.htm   ve
https://tr.wikipedia.org/wiki/19_May%C4%B1s_Atat%C3%BCrk%27%C3%BC_Anma,_Gen%C3%A7lik_ve_Spor_Bayram%C4%B1
 Selçuk Kılıç

    
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber