19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramı Konuşması

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

19 MAYIS
“Samsun’dan doğan Güneş”
Sayın okul müdürüm, kıymetli meslektaşlarım, sevgili öğrenciler,

Bugün, Mustafa Kemal’in Samsun’da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının …. yııldönümü. O gün Samsun’un vatanperver insanlarını selamlayan Atatürk’ün taşıdığı duygularla, sizleri selamlıyorum.

Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır 19 Mayıs.

19 Mayıs, sadece Türk millî kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır.

19 Mayıs, gençlik; gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir.

“Sizler yeni Türkiye’nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar.” diyor Atatürk.

Sevgili gençler,

“Siz Türk’e istiklâl aşkını veren, Kara Fatmaların, Nene Hatunların, Yalnız Efelerin, Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, Seyit Onbaşıların; Siz tarihi tarih yapan Barbarosların, Ulubatlı Hasanların, İstanbul’u fetheden Fatihlerin; Siz “Ya istiklal ya ölüm” diyen Atatürklerin soyundansınız.”

Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır.

Sevgili gençler,

Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan “milli egemenlik” ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.

Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan “Milli İrade”nin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir.

Unutmayınız ki sizler: Atatürk’ün eserlerinin temel taşısınız.

Unutmayınız ki: her 19 Mayıs’ta, Samsun’dan, elden ele Ankara’ya koşturulan bayrağımız, rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır.

Unutmayınız ki “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.”

Sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyor, canı gönülden kutluyorum.

19 MAYIS KUTLAMALARI ÖĞRETMEN KONUŞMA METNİ
Sayın Müdürüm, kıymetli meslektaşlarım, değerli veliler ve sevgili öğrenciler,

102. yılını kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama törenimize hepiniz hoş geldiniz.

Bugün Ulusumuzun kurtarıcısı ve önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; dava ve silah arkadaşlarıyla birlikte, çaresizliğe, esarete, yedi düvel düşmanın Türk topraklarına aç kurtlar gibi saldırışına, masum ve temiz kalpli Anadolu insanının yıllar süren gözyaşlarına “DUR” demek için çıktığı mukaddes deniz yolculuğunu tamamladığı, Anadolu topraklarına ayak bastığı, umutları yeşerttiği gündür.

Bugün, tarihin yeni ve şanlı bir sayfasının açıldığı, kurtuluş meşalesinin yakıldığı, acı ve kederden siyahlaşmış yüzlerin yeniden sevinçle parladığı, örümceklenmiş beyinlerin aydınlıkla tanıştığı gündür. Bugün, Türk’ün unutulmaya yüz tutmuş mertliğinin, fedakârlığının ve kahramanlığının hatırlandığı gündür.

Genciyle, yaşlısıyla, askeri siviliyle, kadını erkeğiyle Vatan müdafası için tek yürek olabilmeyi başarmış kahraman Türk milletinin yeniden şahlanışıdır 19 Mayıs. Bandırma vapurundan inen Gazi Mustafa Kemal gibi sayısız Mustafa Kemal’lerin Anadolu’ya rüzgâr olup, umut olup yayılışı, hürriyet ve istiklal tohumlarının tüm yurda serpilmesidir 19 Mayıs.

Bugün Amasya’ya, Sivas’a, Erzurum’a, Ankara’ya, Afyon ve İzmir’e uzanan bir kurtuluş destanının baş yazgısıdır. Silahsız, parasız, teşkilatsız, umutsuz, sahipsiz Anadolu’nun, zulme ve haksızlığa isyanı, iştahlı aç sömürgeci kurtların pençesinde kıvranan masum güvercinlerin barışı getirmek için kaplanlaştığı gündür 19 Mayıs.

Yaşlı anaların, çocukların, kınalı kuzuların, er’siz kadınların, şehit babalarının bir karış vatan toprağını müdafa uğruna şehit olmaya ant içtiği, kurtuluşa kadar durmadan, uyumadan, yemeden, içmeden çalışmaya azmetmiş milletin ölümü hiçe sayarak özgürlük için ayağa kalktığı gündür 19 Mayıs.

Fikirlerde başlayan, yüreklerde filizlenen, tüm yurda yayılan vatan sevdasıdır, karamsarlığın umuda, korkunun güvene, esaretin özgürlüğe döndüğü gündür bugün.

Bugün, Mustafa Kemal’in halkına güvenerek çıktığı yolda, Çanakkale ruhunu yeniden yeşerttiği, Alparslan’ın, Mete’nin gözlerini yeşerttiği mukaddes bir gündür.

Haçlı seferlerini aratmayacak açgözlü düşman emellerinin, anayurdu savunmaya and içmiş Türk’ün çelik göğsünde yok olup gitmesinin ilk adımıdır bugün. Bugün karanlıkların aydınlanmaya başladığı, güneşin bir kez daha ve daha parlak doğduğu mübarek bir gündür.

Tarih boyu esir düşmemiş, mertlikten taviz vermemiş, sadece barış için savaşan kahraman Türk’ün zulme baş kaldırışının adı olan 19 Mayıs, milletin tek yürek olup düşmanı İzmir’e sürmeye yemin ettiği gündür.

Samsun, 23 Nisan’ların, 30 Ağustos’ların, 9 Eylül’lerin ilki, başı, başlangıcıdır.

19 Mayıs, Samsun’dan İzmir’e uzanan kahramanlık destanının tarihe altın harflerle geçen mucizesi, inancı, imanıdır.

Anadolu’nun yeniden vatan olmasının adıdır 19 Mayıs.

Türk’ün sönmeye yüz tutmuş bağımsızlık ateşinin, yok olmaya yüz tutmuş varlığının yeniden tarih sahnesinde parladığı en güzel gündür 19 Mayıs.

19 Mayıs işin başı, yolun başı, kurtuluşun ilk adımıdır.

Bu mukaddes gün susmaya yüz tutmuş ezan seslerini yeniden hür kılmak, semaya yükseltmek günüdür.

Üç buçuk yıl boyunca Atalarımızın, analarımızın, dedelerimizin uyumadan, dinlenmeden vatan uğruna ter ve emek sarf ettiği o günler, zaferi getiren, kurtuluşu temin eden, Cumhuriyeti ve barışı yeniden Türk’e armağan eden kutsal bir savaştır.

Bu savaş sadece silahla değil, yürekle, sevgiyle, umutla verilen bir savaştır. Bu savaş sadece muharebe alanlarında değil, devrimlerle sürecek fikri ve medeni alanlarda da verilen bir savaştır. Aydınlık yarınların, demokrasi ve Cumhuriyetin, eşitlik ve hürriyetin, barış ve huzurun teminatıdır bu savaş.

Bu savaşta kalemler, silahlar, kürekler, sabanlar bir olup düşman mermilerini dize getirmiş, mermileri yavrusundan mukaddes sayan annelerin şefkat ve azmi düşmanın tüm umutlarını yerlere sermiştir.

Tek serveti olan sarıkızını satıp askere mühimmat için veren dedeler, başlık parasını, hastane parasını, çeyizini vatan için harcayan fedakâr insanlar, ekinini bırakıp askere giden babalar, okulunu yarıda kesip cepheye koşan gençler 19 Mayıs’ın sivil kahramanlarıdır.

Askeriyle siviliyle tek yürek olup düşmana karşı koyan milletin haklı davasının zaferidir, her sabah doğudan doğan güneştir 19 Mayıs.

19 Mayıs, yıllar geçse de tükenmeyecek sevdanın adı, kurtuluşun yemini, milli misakın sınırı, Cumhuriyet tutkusu, egemenlik türküsü, millet olma bilinci, var olma savaşıdır.

100 yıl sonra hala yanmakta olan bir ateştir 19 Mayıs. Gençliğin omuzlarında yükselen şanlı bir sancaktır bugün.

Atalardan yadigâr bu güzel vatanın, şanlı sancağın ayakta ve özgür kalacağına yemindir 19 Mayıs. Savaştan siyasete, bilimden sanata, sanayiden spora, eğitimden ahlaka kadar her alanda aydınlık Türkiye’nin mührüdür 19 Mayıs.

Bizlere bu günleri kanıyla, canıyla armağan eden, malını, servetini, emeğini, terini, kanını, canını esirgemeyen kahraman atalarımıza vefa borcumuzdur 19 Mayıs.

Bizlere emanet Cumhuriyet’tir, özgürlük ve eşitliktir, namus ve haysiyettir 19 Mayıs.

19 Mayıs, vatana borç, Türk’lüğe sadakat, Allah’a yemin, şehitlerimize verilen sözdür.

Bu bayram, ağlamak değil, hatırlamak, hissetmek, kendine gelmek bayramıdır. Bu bayram, 19 Mayıs ruhunu yeniden diriltmek, ışık ve umut olup bir daha Samsun’a çıkmak demektir. Bu bayram Mustafa Kemal’in askeri olmak değil, binlerce Mustafa Kemal olabilmektir.

Bu özgür ve refah ortamı, Cumhuriyet erdemini, barış ve huzuru bizlere yüksek bedellerle armağan eden kahraman şehit ve gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, emeği geçen tüm merhumlarımıza minnet ve sevgilerimizle şöyle diyoruz;

“Ey Türk mevcudiyetinin 20. yüzyıl korkusuz, fedakâr kahramanları, Ey Kara Fatma’lar, Ey Sütçü İmam’lar, Ey şehit oğlu şehitler, Ey Mustafa Kemal Paşa’m!

Yaktığınız bağımsızlık meşalesini söndürmeden muhafaza edeceğimize, al sancağı daha yükseklere taşıyacağımıza, vatanı ne pahasına olursa olsun koruyup yücelteceğimize, devrim ve ilkelerin yılmaz bekçileri olacağımıza, vatan ve Cumhuriyet uğruna canlarımızı seve seve feda edeceğimize, medeniyet, bilim ve adalet yolunda durmadan yürüyeceğimize, her birimiz birer Mustafa Kemal Atatürk olacağımıza namus ve şerefimiz üstüne yemin ederiz.”

Yüz yıl önce Samsun’dan filizlenen bağımsızlık ve egemenlik aşkı ilelebet sönmeyecek, Türk Gençliği vatan aşkıyla yanan o şanlı bedenlerin açtığı kahramanlık yolunda durmadan yürüyecektir. Cumhuriyet nice 100 yıllar daha yaşayacak, bu bayrak asırlar boyu şerefle dalgalanmaya devam edecektir. Ne mutlu Türk’üm diyene!

Bu yüce dilek ve ruh haliyle, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor bayramınızı bir kez daha kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Arz ederim.

19 Mayıs’ın Anlam ve Önemi ile İlgili Öğretmen Konuşması

Türk tarihinin önemli dönüm noktalarında biri belki de tek olanı 19 Mayıs 1919 tarihidir. Tarih sayfasından silinmek istenen bir devletin en büyük baş kaldırısı olduğu tarihtir. Dünya savaşında Türk ordusu Çanakkale’de, Arap çöllerinde şehit kanları akıtılıp zaferler kazandı. Hiç istemeden katıldığımız bu savaşta, , beraber savaştığımız devletin yenilmesi sonucu biz de yenik sayıldık. Padişah ve hükümet şartları son derece ağır olan bir antlaşmayı imzalandı. 30 Ekim 1918’de imzalan Mondros Ateşkes Antlaşması’na göre:

- Çanakale ve İstanbul boğazları açılacak, böylece Karadeniz’e geçiş serbest olacak ve boğazlar itilaf devletlerinin denetimine verilecekti.
- Osmalıların demir yolarından ve ticaret gemilerinden itilaf devletleri yararlancaktı.
- Trablusgarp, Hicaz, Yemen, Suriye, Irak ve Bingazi’ debulunan türk birlikleri itilaf devletleri askerlerine teslim olacaktı.
- İtilaf devletleri kendi güvenliklerini tehlikede gördükleri yerleri işgal edebileceklerdi.

Bu anlaşma yurdumuzun parçalanması, paylaşılması anlamına geliyordu. Nitekim itilaf devletleri hiç vakit kaybetmeden işgallere başladı. Padişah ise kendi geleceğinden başka bir şey düşünmüyor ve olayları akışına yani düşmanların isteğine bırakmıştı. Artık imparatorluk parçalanmış, yüzyıllarce efendilik yapmış Türk ulusunun bağımsızlığı elden gitmak üzeydi. Tüm yurtseverler derin üzüntü duymakta, birbirleriyle dertleşerek kurtuluş çareleri aramakta idi. işte tam bu sırada Çanakkale’de kendini Dünya’ya tanıtan Mustafa Kemal tekrar tarih sahnesine çıkıyordu. Hem de bir daha hiç inmemcesine.

Büyük çabalardan sonra Mustafa Kemal Paşa 30 Nisan 1919 günü Padişah ve hükümetin kararıyla 9. Ordu Müfettişliğine atandı. Ayrıca sivil devlet memurlarına emir verebilme yetkisini de üzerine aldı. Beraber çalışacağı arkadaşlarını kendisi seçti. 16 Mayıs 1919 akşam küçük ve eski bir gemi olan Bandırma Vapuru ile yola çıktılar. Binbir güçlüklerden sonra 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü tan ağırırken Samsun’a ulaştılar. Mustafa Kemal’in Samsun’dan Anadoluya çıkması ile ‘’Ulusal Kurtuluş Hareketi’’ fiilen başlamış oldu. Mustafa Kemal, Türk ulusuna ve Türk gençliğine karşı duyduğu sonsuz güvenle giriştiği bu savaştan zaferle çıktı. Yeni bir Türk Devleti kurdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün olan 19 Mayıs 1919 ‘da atıldı.

Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişip yücelmesi ancak Türk gençliğinin çalışmalarıyla, onların ruh ve fikir atılımlarıyla sağlanabilirdi. Bunun için Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin ve devrimlerin koruması görevini en çok inandığı ve güvendiği Türk gençliğine verdi. Gençliğin bedensel ve ruhsal gelişimlerini Türk ulusuna göstermeleri amaçı ile bir bayram kutlamayı düşündü. 19 Mayıs Türk gençliğine ‘’ Gençlik ve Spor Bayramı’’ olarak armağan etti 1981 yılından sonra bu bayramın adı ‘’ Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ‘’ olarak değiştirildi.

Bu bayrama Atatürk’ü Anma kelimelerinin konmasının nedeni, Ataya doğum gününü soranlara ‘’ Neden 19 Mayıs olmasın? ‘’ cevabını vermesiydi. Bu nedenle 19 Mayıs Atatürk’ün doğum günü olarak kabul edilmiştir. Bu bayramda Ata’mzı her yönüyle değerlendiririz. O’nun yaptıklarını, gösterdiği çağdaş hedefleri anımsarız. Ona laik olduğumuz, kurduğu cumhuriyetin, devrimlerinin yılmaz bekçisi olduğumuzu kanıtlarız.

Kaynak: Belirli Günler ve Haftalar, Özek Yayınları, sayfa 157, Ankara.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak