Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler nelerdir?
Yeşil pasaport Başvurusu için neler gereklidir? Ne işe yarar?
Yeşil pasaport ücreti ne kadar? Yeşil pasaport yenileme işlemleri için gerekenler? Yeşil pasaport defter bedeli ne kadar?  İşlemleri önceden emniyet müdürlüklerinde yapılırken, son yıllarda nüfus müdürlüklerinde yapılmaya başladı. Pasaport; bordo, gri ve yeşil olmak üzere 3 çeşittir.

Yeşil  pasaport, yani hususi damgalı pasaport; sadece merkez illerde başvurusu kabul edilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaportun özelliği; çalışan kişilerin kadro ve derecesini göstermesidir. En çok işlemin yapıldığı şehir İstanbul’dur. Yeşil Pasaport için Gerekli Belgeler; 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı, pasaport defter bedeli dekontu, yeşil pasaport başvurusu yapacak olan emekliler, ekstra olarak emeklilik kadro derecesini gösteren belge hazırlamalıdır.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yeşil pasaport için istenen belgeler
, hususi pasaport çıkartmak isteyen bütün vatandaşları yakından ilgilendirmektedir. Nitekim bu belgelerin birinin ya da birkaçının eksikliği durumunda pasaport işlemleriniz uygulamaya konmayacaktır. Bu nedenle pasaport çıkarmadan önce mutlaka sizden istenen belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Yeşil pasaport için gerekli evrakları şu şekilde açıklayabiliriz:
 

  • T.C kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, T.C kimlik kartı veya geçici olarak verilen kimlik belgesi)
  • Pasaport almak isteyen kişiye ait 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Mevcut durumda çalışanlar için; yeşil pasaport almak isteyen memurun çalıştığı kurumdan yetkili tarafından imzalanarak onaylanmış ve pasaport şube müdürlüğüne gönderilmiş, hak sahibi memur ile birlikte pasaport alacak diğer aile bireylerinin kimlik bilgilerinin bulunduğu hususi pasaport talep formu.
  • Emekli durumunda olanlar için; yeşil pasaport almak isteyen emekli memur 1 defalığına emekli olduğu kuruma giderek memuriyet derecesini gösteren kâğıt alması gerekmektedir. Bu belge de yeşil pasaport için emekli memurlardan istenen belgelerdendir.
  • Öğrenim hayatı devam eden kişilerin öğrenci belgesi
  • Reşit olmamış,18 yaşından küçüklerin muvafakat belgesi
  • Önceden pasaporta sahipseniz eski pasaport
  • Engelli olan çocuklar için sağlık raporu
  • Son olarak pasaport defter bedeli (Yeşil pasaport hakkı olan vatandaşlar pasaport harcı ödemezler.)

Görüldüğü gibi yeşil pasaport sahibi olabilmek için yukarıdaki belgelerin tam olması gerekmektedir. Yeşil pasaport talep formu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Ayrıca yukarıda belirtilen yeşil pasaport için gerekli olan belgeleri tamamladıktan sonra hususi pasaport başvurusunu nasıl yapacağınızı da yazımızda bulabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Pasaport başvurusu yapmak için size en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Geçtiğimiz senelerde pasaport başvuruları ve çıkarma işlemleri “Pasaport Şube Müdürlükleri” tarafından yapılmaktaydı. Fakat daha sonradan yapılan düzenleme ile pasaport başvuruları il ve ilçe nüfus müdürlüklerine aktarılmıştır.
  • Pasaport başvurusunda bulunmak için öncelikle sizden talep edilen evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Yukarıda açıklamış olduğumuz yeşil pasaport için gerekli evraklar listesinden sizi ilgilendiren belgeleri eksiksiz bir biçimde tamamlamalısınız. Bunun ardından bulunduğunuz yere en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Söz konusu randevuları almak için 2 farklı yönteminiz vardır:
  • Bunlardan ilki, internet üzerinden online olarak randevu alma yöntemidir. Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine girerek size en yakın olan ilgili kurumdan dilediğiniz zaman ve saate pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz.
  • Diğer yöntemle de telefonla arayarak randevu alabilirsiniz. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni aramanız ve yeşil pasaport başvurusu için randevu almak istediğinizi belirtmeniz yeterlidir.
  • Randevu gününüz ve saatiniz geldiğinde ilgili il veya ilçe müdürlüğünde hazır bulunmanız gerekmektedir. Öte yandan sizden istenen yeşil pasaport için gerekli evraklar ile ilgili tüm belgeleri yanınızda getirdiğinizden emin olun.

Engelli kişiler için engelli raporu, eğitimi devam eden çocuklar için öğrenci belgesi ve eski pasaportunuz bulunuyorsa, eski pasaportunuzu hazırlamanız gerekir. Pasaport başvurusunda bulunmadan önce pasaport defter masrafını önceden anlaşmalı oldukları bankaya yatırmanız gerekir. Pasaport çeşidine göre ücretlerde değişiklik bulunmaktadır.

Yeşil Pasaportu Kimler Alabilir?
Pasaport çeşitleri renklerine ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Özellikle yeşil pasaport; diğer pasaportlardan farklı olarak, çalışan kişilerin derece ve kadrosunu gösterir. Herkesin kolay kolay alamayacağı bu pasaport; kimsen bilmediği çok fazla özelliğe sahiptir. Dünyayı dolaşmak ve sürekli iş seyahatleri yapmak için almanız gereken pasaport türü; hususi damgalı pasaporttur. Yeşil pasaport sahibi kişiler dünyadaki 160 ülkeye rahatlıkla giriş yapabilen tek gezici pasaporttur. Yeşil pasaportu alabilen kişiler; 1,2 ve 3 devlet kadrolarında memur seviyesinde olmalıdır.

TBMM üyeleri ve belediye başkanları da yeşil pasaport alabilir. Aynı şekilde ihracatçılar da yeşil pasaport alabilen kişiler arasındadır. Reşit olan çocukların yeşil pasaport sahibi olabilmesi için; bekâr, çalışmıyor, 25 yaşını doldurmamış ve öğrenci olması gerekmektedir. Bu bilgileri doğrular belgeler ile başvuru yapıldığında aksilik çıkmadan, yeşil pasaport sahibi olabilirler.

Yeşil Pasaport Yenileme
Yeşil pasaport işlemleri ve başvuruları
, sadece merkez şehirlerin nüfus müdürlüklerinde gerçekleşmektedir. Geçerlilik süresi bitmiş olan pasaport sahipleri, pasaportlarını yenilemelidir. İstanbul ve Ankara nüfus müdürlüklerinde, yeşil pasaport başvurusu veya yenileme yapabilirsiniz. Pasaport tipine göre hazırlanması gereken evraklar hakkında önceden araştırma yapabilir veya merkez nüfus müdürlüklerine ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Yeşil pasaport yenileme Ankara merkez şubesine gittiğinizde sizden istenecek belgeler; nüfus cüzdan fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğraf, yeşil pasaport alacağınıza dair makbuz belgeniz, elinizde eski pasaportunuz varsa getirmenizde fayda var ve öğrenci iseniz öğrenci belgesi yeterlidir. Bu belgeler hazırlanıp konsolosluklara teslim edilmelidir. Pasaport yenilme işleminde istenen evraklar, pasaport başvurusunda istenen belgeler ile aynıdır. Yenileme yapmak isteyen kişiler birebir başvuru yapmak zorundadır.

Yeşil Pasaport Ücretleri
Pasaport ücretleri, pasaport süresine göre belirlenmektedir. Bordo, gri ve yeşil pasaport süreleri birbirinden farklı olduğu için ücretlerinde de farklılık görülmektedir. Yeşil pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu yüzden yeşil pasaport ücretleri, 2019 yılında 133,50 tl olarak belirlenmiştir. Dünyanın 160 ülkesine vizesiz gitme imkânı sağlayan yeşil pasaport sahipleri, pasaport harcından muaftır.

2020 yılında yeni düzenleme ile sadece 163 tl ödeyerek, 5 yıl geçerlilik süresine sahip bir pasaport alabiliyorsunuz. Yeşil pasaport ödemesini yapmak için de anlaşmalı bankalara giderek, yeşil pasaport defter bedeli ödemek istiyorum diyerek, kolayca ödemenizi yapabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Talep Formu
İl nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine doldurduğunuz talep formunu teslim ederek ve istenen belgeleri ekleyerek, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Hususi talep formunda; hak sahibinin TC numarası, ad ve soyadı, aynı şekilde yeşil pasaport alacak olan aile bireylerinin TC ve ad soyadları, çalışan kişilerin kadrolumu, sözleşmelimi olduğu hakkında bilgi ve kadrolu ise derecesi hakkındaki alanlar doldurulmalıdır.

Yeşil pasaport talebinde bulunan çocuklar varsa, çocuklar hakkında doldurulacak alan, dosyaya eklenmesi gereken belgeler, Yeşil pasaport talep formu doldurulması gerekir. İstenen belgeler eksiksiz olmalıdır.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilerin çoğu yeşil pasaport almaya aday kişilerdir. Yeşil pasaport almanın avantajlarını çoğu bilmediği için çok fazla önemsenmez. 3 farklı pasaport türünün içinde en gezici pasaport yeşil pasaporttur. Gezici derken 5 yıllık uzun bir süreliğine verildiği gibi 163 ülkeye vizesiz girme imkânı sunmaktadır. Yeşil pasaport nasıl alınır, öncelikle iç işlerine, yeşil pasaport talep dilekçesi yazmalısınız.

Yazdığınız dilekçe talep belgesini, öncesinde çalıştıysanız çalıştığınız kuruma, emekli iseniz emekli olduğunuz kurumdan kuruma imzalatmalısınız. Pasaport, nüfus cüzdanı, 2 adet biyometrik fotoğraf ve yeşil pasaport defter bedel makbuzunu hazırlamalısınız. Yeşil pasaport alacak kişiler sadece 163 tl defter bedeli ödemektedir.

Harç masraflarından muaflardır. Yeşil pasaport işlemleri sadece merkez il müdürlüklerinde yapılmaktadır. İstanbul veya Ankara il müdürlüklerinden randevu sistemine girerek, randevu almalısınız. Başvurunuzu yaptıktan sonra 10 iş günü içerisinde pasaportunuz adresinize teslim edilmektedir.

Kurye ve işlemlerin durumuna göre 7 iş gününe kadar da pasaportunuz adresinize ulaşabilir. Yeşil pasaportun sadece yüksek kademede çalışanlara ve devlet memurlarına verildiği eksik bir bilgidir. İstenen şartları taşıyan kişiler de yeşil pasaport sahibi olabilir. Sadece uzun işlemlerden geçecek bu süreçte sabırlı olmak gerekir.

Pasaportu Kaç Yıllık Almalıyım?
Pasaport türleri arasında yeşil pasaport hariç bordo ve gri pasaportta belli harç ücretleri bulunmaktadır. Yeşil pasaport 5 yıllık olduğu için sadece defter bedelini ödemek yeterli olmaktadır. Alınacak pasaportu kaç yıllık süre için almalıyım sorunu incelediğimizde; 10 yıllık pasaportun ücreti hem daha avantajlı hem de işlemleri kolayca yapıldığı için önerilmektedir. Ayrıca ülkeden ülkeye geçişte, belli bir pasaport süresi bulunmakta, bu sürelerin kısa sürede dolmaması ve daha fazla seyahat etmek için 10 yıllık pasaport önerilmektedir.

Pasaport türü olarak yeşil pasaport tercihi yapacak kişiler, yurt dışına özgürce giriş çıkış yapma imkanına sahiptir. Pasaportunuzu kaç yıllık alacağınızın avantajlarını detaylıca araştırdıktan sonra almanızı tavsiye ederiz. Süre ne kadar uzun olursa o kadar avantajlı ücretlerden yararlanacağınızı unutmayın. Yurt dışında özgürce ve sorunsuzca seyahat etme hakkına sahipseniz, tüm avantajlarından yararlanmalısınız.

Öğretmenler Ne zaman Yeşil Pasaport Alır?
Devlet kurumlarında kadrolu çalışan öğretmenler, belli bir yılı doldurup, kademe ve derece atladıktan sonra yeşil pasaport almaya hak kazanırlar. Yeşil pasaport alabilen devlet memurları gibi kademelerden oluşan öğretmenlik de 1,2 ve 3 dereceye geldiklerinde yeşil pasaport sahibi olabilirler. Öğretmenlerin kademesi, çalıştıkları yıl kadar artmaktadır. Emekli olduktan sonra da kademe ve derecesi yükselmiş olduğundan, yeşil pasaport almaya hak kazanırlar.

Yeşil Pasaport ve Vize İstemeyen Ülkeler
Hususi pasaport sahipleri
, 160 ülkeyi vizesiz seyahat edebilmektedir. Fakat vizesiz olması pasaportunuzun süresine dikkat etmeyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Eğer vize almadan seyahat edecekseniz, pasaport sürenizin 3 ay daha geçerliliği olması gerekmektedir. Bulgaristan gibi ülkelere yeşil pasaport ile vizesiz girebilirken, 1 yıllık pasaport geçerlilik süresi aramaktadır.

Yani önceden seyahat edeceğiniz ülkenin, pasaport geçerlilik süresine bakarak, pasaportunuzu ona göre düzenlemelisiniz. Yeşil pasaport ile vize istemeyen ülkelerin pasaport süresi en az 90 gün olarak sınırlandırılmıştır. Seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluk işleri hakkında detaylı bilgi almak için araştırma yapmalısınız. İnternetten araştırma yaparak, detayları öğrendikten sonra online olarak da vize alabilirsiniz.

10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir mi?
Bir memurun yeşil pasaport alabilmesi için ve hak kazanması kadro derecesine göre değişiklik arz etmektedir. Bir memurun yeşil pasaport alabilmesi için 3. dereceye yükselmesi gerekmektedir. 10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi sorusunun cevabı hayırdır.

Yeşil Pasaport İçin Vize Gerekli mi?
Yeşil pasaport sahipleri için vize 2020 itibari ile istenmektedir

Anahtar Kelimeler:
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?Yeşil Pasaport İçin Gerekli BelgelerÖğretmen Yeşil Pasaport İçin Gerekli BelgelerÖğretmen Yeşil Pasaport İçinPasaport İçin Gerekli BelgelerYeşil Pasaportu Kimler Alabilir?Yeşil Pasaport Yenileme AnkaraYeşil Pasaport YenilemeYeşil Pasaport Yenileme 2021Yeşil Pasaport Yenileme 2022Yeşil Pasaport ÜcretleriYeşil Pasaport Talep FormuYeşil Pasaport Nasıl Alınır?Pasaportu Kaç Yıllık Almalıyım?Pasaportu Kaç Yıllık Almalıyım?Yeşil Pasaportu Kaç Yıllık Almalıyım?Yeşil Pasaportu Kaç Yıllık Almalıyım?Öğretmenler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alır?Yeşil Pasaport Ve Vize İstemeyen Ülkeler10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi?Yeşil Pasaport İçin Vize Gerekli Mi?Hususi Damgalı PasaportYeşil Pasaport Başvurusu Için Neler Gereklidir? Ne Işe Yarar?Yeşil Pasaport Başvurusu Için Neler Gereklidir?Ne Işe Yarar?Yeşil Pasaport ücreti Ne Kadar?Yeşil Pasaport Yenileme Işlemleri Için Gerekenler?Yeşil Pasaport Defter Bedeli Ne Kadar?Yeşil Pasaport Işlemleri Ve Başvuruları2021 Yeşil Pasaport Ücretleri2022 Yeşil Pasaport ÜcretleriYeşil Pasaport Ücretleri 2021Yeşil Pasaport Ücretleri 2022Yeşil Pasaport Talebinde Bulunan çocuklar2021 Pasaportu Kaç Yıllık Almalıyım?Hususi Pasaport SahipleriYeşil Pasaport çıkartmak Için Talep Edilen BelgelerYeşil Pasaport İçin Gerekli EvraklarYeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2021Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar 20222021 Yeşil Pasaport İçin Gerekli EvraklarYeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?Yeşil Pasaport Için Istenen BelgelerHususi Pasaport çıkartmak IsteyenYEŞİL PASAPORT NASIL ÇIKARILIRYeşil Pasaport Için Gerekli Belgeler Ve Evraklar NelerHususi Yeşil Pasaport NedirYeşil Hususi Pasaport NedirYeşil Pasaport Uzatma Icin Neler Gerekli?Yeşil Pasaport Uzatmak Için Neler Gerekli?Yeşil Pasaport Ne Zamana Kadar Geçerli?Yeşil Pasaport Ücreti Ve Başvuru Süreci Hakkında Bilgiler2021 Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar NelerdirYeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar NelerdirHususi-Yeşil Pasaport NedirPasaport Nasıl AlınırGerekli Belgeler NelerdirPasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Pasaport Nasıl Çıkarılır?Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?Pasaport Nasıl Çıkarılır?Pasaport Nasıl Alınır? İşte Adım Adım Pasaport çıkarma IşlemleriAdım Adım Pasaport çıkarma IşlemleriPasaport Nasıl Alınır?Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2021 öğretmen?Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2021Yeşil Pasaport Fiyatları Ne Kadar?Yeşil Pasaport RandevuYeşil Pasaport HarcıYeşil Pasaport Kimlere VerilirHususi Pasaport Talep FormuYeşil Pasaport şartlarıYeşil Pasaport Nasıl Alınır

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber