Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bahar yarıyılını da tamamladınız ve sıra geldi yatay geçiş başvurularına. Yatay geçiş yapmakta bir sınır yok. İstediğiniz kadar üniversiteye başvurabilirsiniz yatay geçiş esaslarına mani bir durumunuz yoksa. Her üniversitenin kendine özel başvuru tarihi oluyor onları üniversite sayfalarından takip etmelisiniz. Genelde öğrenci işleri sayfalarında duyuru kısmında paylaşılıyor. Kimi okullar süreci çok erken başlatırken (Temmuz, Ağustos) kimi okullar da okulun açılmasına yakın (Eylül) başlatıyor. Benim başvuru dönemimde Uludağ ve Eskişehir Osmangazi çok erken başvuru alıp sonuçları paylaşmışlardı. Sakarya ve Kocaeli ise okul dönemine yakın paylaşmıştı.
Ben Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesine başvurdum. Uludağ’da hazırlık eğitimi olduğu için (Balıkesir’de yok) başvurum reddedildi. Sakarya Üniversitesi önce önkontrol listesi yayımlamıştı. Orada başvuran herkesin ÖSYM puanını, not ortalamasını, nereden başvuruda bulunduğunu ve kaçıncı dönem için başvurduğunu(3.dönem veya 5.dönem) görebiliyordunuz. Ben o zamanlar çalışıyordum ve işyerinde gördüm önkontrol listesini. Şöyle bir baktım ve ortalama ve puan olarak kazanabileceğimi anladım.
Sakarya üniversitesi için başvuru şartları ve gerekli evraklar şöyle:
BAŞVURU ŞARTLARI:
Başvuru sırasında öğrencinin aynı düzeyde bir diploma programına kayıtlı olması gerekir.
1- Yabancı öğrenci statüsünde bir diploma programına yerleşen öğrenciler ile lisans tamamlama (DGS) öğrencileri yatay geçiş yapamazlar.
2- Yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin kayıtlı bulunduğu diploma programında, tamamlamış olduğu dönemlere ait tüm dersleri almış ve başarmış olması zorunludur.
3- 1 yıl hazırlık ve kayıt donduran öğrenciler yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık okuyan veya kayıt donduran öğrenciler başvuru sırasında okullarından alacakları hazırlık okuduklarına dair belgeyi veya kayıt dondurma belgelerini mutlaka programa yüklemek zorundadır.
4- Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavı yapılacağı ve sınav tarihleri öğrencilere telefon ile bilgilendirileceğinden iletişim bilgileriniz eksiksiz olmalıdır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olmak ve Senato tarafından kabul edilmiş YGS taban puanı koşulunu taşımak. Özel yetenek sınavı, Sakarya Üniversitesi tarafından yapılır. Değerlendirme esnasında özel yetenek sınavı için telefonla bilgilendirileceğinden iletişim bilgilerinizin doğru olması gerekmektedir.
5- İkinci öğretim diploma programlarına kayıtlı öğrenci başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk %10’una girerek bir üst sınıfa geçmesi halinde birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilir.
6- Kurumlararası ve uluslararası yatay geçişlerde öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait Genel Not Ortalamasının (GNO) 100 üzerinden 75 veya 4 üzerinden 2.93 olması gerekir.
7- Yurtdışında Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlerde okuyanlar başvuru yapamazlar.
8- Değerlendirmeye esas puan = [(Adayın yerleştiği programdaki Merkezi Yerleştirme Puanı / Geçiş yapılmak istenilen programın ilgili yıldaki taban puanı) * 100 * 0,60] + [Genel Not Ortalaması * 0,40]
Ortalaması 3.15, yerleştiği programdaki puanı 350 ve geçiş yapılmak istenilen programın puanı 360 olduğunu varsayalım. Bu durumda adayın yerleştirme esas puanı: (350/360)x60 + (80,16 x 0,40) = 90,39 yapar.
Benim puanım 90 civarındaydı hatırladığım kadarıyla ve asil 2.olarak kazanmıştım.
Buradan eşdeğerliklere ulaşabilirsiniz: https://oyp.yok.gov.tr/esdegerlikler
Yazı kaynağı : medium.com
Öğrencinin Yatay Geçişine Engel Bir Durumun Olmadığına Dair Belge
Öğrencinin Yatay Geçişine Engel Bir Durumun Olmadığına Dair Belge
YATAY GEÇİŞİ KABUL EDİLEN ÖĞRENCİLERİN KAYITLI OLDUKLARI ÜNİVERSİTEDEN ALACAKLARI "YATAY GEÇİŞİNE ENGEL BİR DURUM OLMADIĞINA DAİR BELGE" HAKKINDA
Yatay geçişi kabul edilen öğrencilerin kayıtlı oldukları üniversiteden alacakları “yatay geçişine engel bir durum olmadığına dair belge”yi yatay geçiş yapacakları üniversiteye ibraz etmeleri Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca uygun görülmüştür. Enstitümüze yatay geçişle gelecek öğrencilerin bu belgeyi de hazırlamaları gerekmektedir.
Önemle duyurulur.
Yatay Geçişine Engel Bir Durum Olmadığına Dair Belge
Bu ilan 25/02/2019 tarihinde yayınlanmıştır.
Yazı kaynağı : sosbilens.ankara.edu.tr