1. Dönem Akademik Başarı Değerlendirme Raporu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

     Öğrencilerde geçen aya göre bir genel başarı düşmesi gözlenmektedir. Bu durumun göstergeleri arasında öğrencilerin sınıftaki ders etkinliklerine katılım durumu ve sınıfa 1 ay ara ile uygulanmış olan 2 deneme sınavının sonuçlarıdır. Öğrenci başarısındaki düşüşün  başlıca nedenleri ise öğrencilerin evlerinde yeteri kadar ders, konu ve tekrar çalışmaları yapmamalarıdır. Diğer bir neden ise gerek sınıftaki gözlemlerim sonucu gerekse öğrenci beyanları sonucu, öğrencilerde ünite ve konuların artmasına bağlı olarak öğrenememe kaygısı olduğu anlaşılmaktadır. Sınıfımda yapmış olduğum Sosyal Bilgiler dersi 1.yazılı sınav sonuçlarına göre puanların aritmetik ortalaması 71 olup, bunun dışında bazı dersler hariç diğer derslerin yazılı sınav ortalamaları benzer sonuçlar vermiştir.

 1 ay ara ile sınıfıma uygulamış olduğum 2 deneme sınavı sonuçlarına baktığımda; 
1.deneme sınavında 5/D sınıfı sınav puan ortalaması 315 iken, 2.deneme sınavında bu 12 puan düşerek 303 puana gerilemiştir. Ayrıca 1. Deneme sınavına giren 26 öğrenciden 12’si ortalamanın üzerinde 14’ü ise ortalamanın altında puan almıştır. 2.deneme sınavına giren 22 öğrenciden 9’u ortalamanın üzerinde, 13’ü ise ortalamanın altında sınav puanı almıştır. Bu durumun yaşanmasında gözlemlerim sonucu sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerin sınav kaygısı ve heyecanı, kötü sonuç elde edeceğine yönelik önyargılı tutum, davranış ve düşünceleri olduğu anlaşılmaktadır. Hatta gerek yazılı sınavlarda gerekse deneme sınavlarında bazı öğrencilerin başaramayacağı hakkında önyargılı düşünceleri, konuşmaları sonucu bazı öğrencilerde ağlama davranışı gözlemlenmiştir. Ayrıca sınıfta disiplin sorunlarının artmasının da sınıftaki ortalama başarıyı oldukça düşürdüğü ve etkilediği gözlemlenmiştir.

DERSLERDEKİ BAŞARISIZLIĞIN GENEL NEDENLERİ:

1-Öğrencinin psikolojik durumu ( özgüven eksikliği)
2-Sosyo-ekonomik durum
3-Öğrencinin zeka kapasitesi
4-Sorumluluk bilincinin  tam oluşmamış olması
5-Ailelerin çocuğun  başarısını arttırmada yetersiz kalışı 
6-Öğrencinin fiziksel problemleri olarak sıralanabilir.

DERS BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER:

1-Özgüven eksikliği olan öğrencilerin en küçük başarıları bile ödüllendirilmeli düşüncelerini ifade edebilmeleri için cesaretlendirici faaliyetler yapılmalı çocuğun başarıyı tatması sağlanmalıdır.

2-Öğrencileri değerlendirirken potansiyellerini dikkate almalı, kapasitelerini zorlayan çalışmalar için onlara yeterince zaman ve destek vermeli, onları asla diğer arkadaşları ile kıyaslamamalıyız. Öğrencileri desteklemeli, arkadaşlarıyla kıyaslamamalı, onları rekabete sürüklememeliyiz. Yeteneklerini fark etmeleri için onları cesaretlendirmeliyiz.

3-Ders programı hazırlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olmalıyız. Düzenli ders çalışmanın önemini kavramalarını sağlamalıyız. Öğrenci olarak yaptığı her şeyin kendisine, ailesine ve öğretmenine  karşı bir görev olduğu benimsetilmeli.

4-Anne babanın ilgili olmasının  çocuğun başarısını arttırdığı velilere anlatılmalı veli-öğrenci-öğretmen diyalogunun sürekli olması gerektiği anlatılmalı.

5-Öğrenci devamsızlıklarının yakin takibine devam edilerek devamsız olan öğrenciler var ise bu öğrencilerin devamsızlık nedenleri belirlenmeli.

6-Diğer branş öğretmenleriyle sık sık iletişim içinde olmalı ve öğrencilerin gelişimleri yakından izlenmelidir.
 

 Ahmet GENÇER-   5/D  Sınıf Rehber Öğretmeni 
                                                                                                             

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber