Öğretmenler olarak bizlerin ve birçok velimizin ortak sıkıntılarından birisi; çocuklarımızın derslere olan isteksizliği ve nasıl güdüleyeceğimizdir. Eğer öğrenciler öğrenmeye motive olmamışlarsa, dünyadaki hiçbir ders, kitap veya öğrenme aracı onları öğrenmeye meraklı ve sıkı çalışmaya hazır hale getiremez. Hem içsel kaynaklı hem de dışsal kaynaklı güdülenme, öğrencilerin tüm eğitim ve öğretim kademelerinde onların başarısında anahtar rol oynamaktadır. Bu bakımdan öğretmenler ve anne-babalar, öğrencilere ihtiyaçları olan desteği verme noktasında asıl odaklardır.
Tabiki bunun için tek bir yöntem yoktur. Her çocuk farklı bir ruh ve fiziki yapıya, farklı bir dünyaya sahiptir. Doğru güdüleme yöntemi için öğretmenlerin işi, anne-babalara göre daha zor ama önemli noktadadır. Öğretmenlerin, bir öğrencisine ayırabileceği sınırlı vakti vardır. Öğrencilerin her birini ayrı ayrı gözlemleyip iyi tanımaya çalışıp doğru yöntemi seçmektedirler. Ailenin bu noktada çocuğunu daha iyi tanıyor olması ve daha fazla vakit geçirecek olması işini kolaylaştırmaktadır.
İster yeni olsun ister tecrübeli olsun tüm öğretmenlerin, öğrencilerinin güdülenmesini artıracak, onları yüreklendirecek ve onların potansiyellerini en iyi şekilde kullanmasını sağlayacak yeni metotlar denemeye ihtiyacı vardır.
Öğrencilerimizde güdülenmeye sağlayabilmemiz için öncelikle, onlara sevgimizi ve niyetimizi hissettirmeli, amacımızı anlaşılır şekilde aktarmalıyız. Bu onların potansiyellerini daha rahat ortaya koymalarını sağlayacak ve kendilerine güven sorununa çare olacaktır.
Öğrencilerin kendi kendilerini eleştirmeye yönlendirmeliyiz. Kendi kendilerini eleştirebilmeleri, öğretmenlerin yapmasından çok daha fazla güdüleyici olmaktadır. Böylece öğrenciler kendi amaçlarını ve hedeflerini kendileri belirleme hususunda sorumluluk sahibi olacaktır. Öğrencilerimizi doğruya yönlendirirken dengeli bir baskı ve zorlama gerekebilir, çünkü öğrenci kendisini genellikle zorlamayacaktır.
Genel olarak öğrenciler, yaptıkları çalışmanın kimse tarafından methedilmemesi durumunda heveslerini kaybedebilirler. Bu yüzden öğrencilerin kendi güçlerini, bilgilerini göstermelerine imkân vermeli, kendilerinin sahip oldukları değeri görmelerini garantiye almalısınız. Bu onların güdülenmesinde çok büyük bir fark oluşturacaktır. Her ders saatinin başlangıcında sınıf kapısından girerken, her öğrencinin mutlaka farklı bir yönü olduğunu bilerek girelim ve her çocuğun özel olduğunu unutmayalım..
Sağlıcakla..
BAŞARI İÇİN GÜDÜLENME
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.