Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Atatürk iyi bir yönetici ve çok yönlü bir önderdir. Atatürk, öğreticiliği, ileri görüşlülüğü, açık sözlülüğü gibi daha bir çok kişilik özellikleri sayesinde Kurtuluş Savaşı’nda Türk milletini aynı amaç etrafında birleştirmiştir. Atatürk, Türk milletinin temel özelliklerini yansıtan bir Türk büyüğüdür. Onun hayatında vatan, millet ve insan sevgisi ile ilgili bir çok önemli olay vardır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfus cüzdanı nasıldı?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşlarının sahip oldugu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir nüfus cüzdanı vardır.
Atatürk’ün Kimlik Bilgileri ve Kişilik Özellikleri nelerdir?
Atatürk ile ilgili bilgileri sadece nüfus cüzdanından yararlanarak ögrenemeyiz. Ülkemizin kurucusu olan Atatürk’ün pek çok kişilik özelliği vardır. Kazandığı basarılar onun kişilik özelliklerini yansıtır niteliktedir. Atatürk’ün başlıca kişilik özellikleri şöyle sıralanabilir: çok yönlülük, ileri görüşlülük, öğreticilik, açık sözlülük, liderlik…
Atatürk, askerlikten devlet adamlığına, sanattan spora, tarihten dile pek çok alanda çalışmalar yapan çok yönlü bir liderdir. Farklı alanlarda kendini çok iyi yetiştirmiştir. En önemli eseri, Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bilimsel çalışmaların yapılmasına ön ayak olmuş, bir de Geometri kitabı yazmıştır. Atatürk, Türk milletini etrafında toplayarak başlattığı ve basarıya ulaştırdığı Millî Mücadele sürecini de Nutuk adlı eserinde belgelerle anlatmıştır.
Atatürk’ün kişilik özelliklerinden biri de onun öğretici bir lider olmasıdır. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra yaptığı yeniliklerin birçoğunu halkına bizzat kendisi doğrudan göstermiştir. Yeni Türk Alfabesi kabul edildiğinde, kara tahta başına geçip millete alfabe öğretmiştir. Atatürk, Türk milletinin başöğretmenidir. Katıldığı tüm yurt gezilerinde okulları ziyaret etmiş, millî eğitim çalışmalarını yakından takip etmiştir.
Atatürk’ün en önemli özelliklerinden biri de, onun ileri görüşlülüğüdür. Türk ve dünya tarihini iyi bilen
Atatürk, ileri görüşlülüğü sayesinde çok isabetli kararlar vermiştir. Ölümünden sonra çıkacak olan II. Dünya
Savaşı’nın belirtilerini yaşarken fark etmiş ve Türkiye’nin bu savaşta tarafsız kalması gerektiğini söylemiştir.
Ayrıca dünyanın siyasi haritalarının göstereceği değişikliklerle ilgili isabetli görüşler ileri sürmüştür.
Maddeler Halinde Atatürk'ün Kişilik Özellikleri
- Disiplinli olması: Mustafa Kemal Atatürk'ün en bilinen özelliklerinden biri disiplinli oluşudur. Hedeflediği şeylerin gerçekleşmesi için çok çalışır ve asla taviz vermezdi.
- Devrimci yönü: Hayatı boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nin modern, bağımsız ve refah seviyesi yüksek bir devlet olması için çalışan ulu önder, birçok devrim gerçekleştirmiştir. Dünya çapında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk devlet adamlarından biri olması onun devrimci yönüne verilebilecek örneklerden sadece biridir.
- İleri görüşlü olması: Başta Gençliğe Hitabesi olmak üzere birçok konuşmasında geleceğe atıfta bulunmuştur. Türkiye'nin hem içeriden hem de dış kaynaklı yaşadığı tehlikelere dair isabetli tespitlerde bulunarak ne kadar ileri görüşlü bir şahsiyet olduğunu kanıtlamıştır.
- Çalışkan ve sabırlı olması: Hakkında yazılan birçok kitapta Atatürk'ün az uyuduğu ve uzun saatler boyunca durmaksızın çalıştığı bilgileri yer alıyor. Aynı zamanda okumayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seven Atatürk'ün kişisel kütüphanesinde on bine yakın kitap bulunmaktadır. .
- Çok yönlü olması: Hem cephe arkasında hem de devlet makamında büyük başarıla imza atan Atatürk'ün en önemli özelliklerinden biri de çok yönlü olmasıdır. Dünya kamuoyunda 'Dahi Lider' olarak tanımlanan Atatürk, Türkiye'nin ilk geometri kitabını yazmıştır. Aynı zamanda Medeni Bilgiler ve Nutuk adlı kitapları da hem Türkiye'de hem de dünyada en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır.
Atatürk'ün Anıtkabir Müzesi'nde sergilenen, Latin harflerine geçmeden önce verilen nüfus hüviyet cüzdanı. (Ankara-Hacıbayram kayıtlıdır)
Atatürk’ün Hayatından Bir Nükte
Nereden Kuvvet ve İlham Aldınız?
Seyahatlerinin birinde Atatürk’e halktan biri sordu:
– Bu kadar kuvvet ve ilhamı nereden aldınız?
Atatürk tereddüt etmeden cevap verdi:
– Ilham ve kuvvet kaynagım, milletin ta kendisidir!
…
Varlığımızı, bağımsızlığımızı kurtaran bütün hareketler, milletin ortak fikrinin, arzusunun, azminin gerçekleşmesinden başka bir şey degildir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk milletini Kurtuluş Savaşı’nda aynı amaç etrafında birleştirmesi, onun yöneticilik özelliğini gösterir.