Atatürk’ün Matematiğe Katkıları Neler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Mustafa Kemal Atatürk'ün en az bilinen özelliklerinden biri yazardır Anlayabildiğimiz kadarıyla 14 kitap yazan bir yazardır. Farklı kitaplar yetkinlik seviyesine ulaşana kadar büyük bir okuma tutkusu geliştirmiştir. 
Sosyoloji, kültür, eğitim, tarih ve edebiyat üzerine yazılmış pek çok kitabı okuyarak düşünce dünyasına adım attı. Yazdığı kitaplar arasında askeri konuların yanı sıra çağdaş demokrasi için çok önemli kavramları anlattığı kitap öne çıkıyor. Geometrik terimleri Türkçeye çeviren, kelimenin tam anlamıyla yeni kelimeler icat eden bir kitap yazdı.  Bunun yanı sıra Minbar, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye gazetelerinin çıkmasında çok etkili olmuştur.
Ayrıca çeşitli isimler altında hayalet yazar olarak Minber için yazdı.

Matematik sayılar ve sembollerle ilişkilidir. Ancak, aynı zamanda ilgi çekici kelimelerle de ilişkilidir. Her matematiksel sayı veya sembol, karşılık gelen bir kelime veya kelime öbeğine sahiptir. Matematiğin kendine has bir dili vardır. Konuyu ne kadar derinlemesine incelersek, bu bilimsel disipline özgü kelimelere o kadar çok rastlarız.

Evet bu matematiksel terimlerin nereden geldiğini, üçgen, kar, dikdörtgen gibi geometrik şekilleri bizim anlayacağımız şekilde kimin adlandırdığını hiç düşündünüz mü? Peki, ileri görüşlü bir asker ve siyaset adamı olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ’ün matematiğe katkılarını biliyor musunuz?

Atatürk’ün Matematiğe Olan Merakı​
Atatürk’ün matematiğe olan merakı çocukluk yıllarında başlamıştı. O’nun bu merakı hepimizin bildiği matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin O’na Kemal ismini vermesinin çok daha ötesindedir. Askeri öğrenimi boyunca Atatürk matematikle sistemli bir şekilde ilgilenmişti. İlerleyen zamanlarda da bu ilgisi devam etmiştir.


Mustafa Kemal ve Geometri​
Daha önceden eğitim hayatı Osmanlıca, Arapça ve Farsça kelimelerden oluşmaktaydı. Öğrenilmesi oldukça da zordu. Özellikle soyut olarak algılanan matematik derslerinde bu daha da zor bir hal alıyordu.

Atatürk 1937 yılında yayınlanan bir geometri kitabı yazmıştır. Bu kitapta geometrideki temel kavramlarımı açıklamıştır. Ancak daha da önemlisi Osmanlıca terimleri Türkçeleştirmiştir. Atatürk’ün Geometri kitabı matematik öğretmenlerine ve bu konuda bilgi edinmek isteyen herkese için bir kılavuz niteliğindedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber