Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Almanca öğrenilirken kelime bilgisi ve dil bilgisinin yanı sıra okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi becerilerin de geliştirilmesi gerekir. Bunların hepsi bir bütündür, bu nedenle yeni bir dil öğrenilirken hepsinin bir arada götürülmesi gerekir.
Her ne kadar karmaşık ve zorlayıcı görünse de bunlar birbirini besler. Yani öğrenilen kelimeler ve dil bilgisi kuralları konuşma ve yazmada kullanılarak pekiştirilebilirken, okuma ve dinlemede de bu öğrenilenlerin nasıl kullanıldığı daha iyi bir şekilde anlaşılabilir.
Kısacası bir dili öğrenirken sadece dil bilgisi ve kelime bilgisini öğrenmek yeterli olmayacaktır.
Peki böyle bir durumda hepsini bir arada götürmek için nasıl bir yol izlenmeli ve hangi kaynaklar kullanılmalı biraz da bunun üzerine konuşalım.
1. Kelime Bilgisi
Kelime bir dilin en temel yapı taşıdır. Bu nedenle bir dil öğrenilirken ilk önce kelime ile başlanmalıdır. Almanca kelimeleri öğrenirken uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Günlük 10-15 dakikalık hedefler koyarak kelime bilginizi geliştirebilir, bir önceki gün öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz.
Kelime bilgisini geliştirmek için Memrise uygulamasını kullanabilirsiniz. Türkçe-Almanca isterseniz Almanca serisinden başlayabilir, İngilizce-Almanca tercih ederseniz de German serisinden başlayabilirsiniz. Kelimelerin seslendirmesinin olması, farklı şekillerde size sunulması ve hızlı tekrar gibi seçenekler ile akılda tutmayı kolaylaştırıyor. Bu uygulamayı sadece Almanca için değil farklı diller veya konular için de kullanabilirsiniz.
Memrise dışında Almanca öğrenmeye yardımcı olacak Duolingo, Mondly gibi birçok uygulama var, ancak sadece kelime bazlı bir uygulama arıyorsanız göz atabilirsiniz. Bizim yıllardır kullandığımız bir uygulama. Farklı uygulamalar için buradaki videomuza göz atabilirsiniz.
Önemli: İsimleri mutlaka artikelleri ile öğrenin.
2. Dil Bilgisi
Öğrenilen kelimelerin günlük konuşmada bir anlam ifade edebilmesi için dil bilgisi kurallarını öğrenmek gerekir. Bu nedenle her ikisi de bir arada öğrenilmelidir.
Almanca dil bilgisi kurallarını öğrenirken seviyenize göre bir yerden başlamak ve doğru kaynakları kullanmak önemlidir. Konuları düzenli takip etmek ve çalışabilmek için kurslardan veya internetteki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Kendiniz disiplinli bir şekilde çalışmayı seviyorsanız Udemy gibi bir platformdan online bir Almanca kursuna kayıt olabilir, sizin gibi öğrenmek isteyenler ile etkileşime geçip interaktif bir ortamda öğrenmek istiyorsanız kurslara katılabilirsiniz. Günümüzde pandemi şartları nedeni ile onlar da artık online olsa da farklı kişiler ile etkileşimde bulunmak ilginizi çekebilir.
3. Defter Tutmak
Herkesin öğrenme şekli farklı olsa da dil öğrenirken düzen önemlidir. Öğrenilen kelimeleri ve dil bilgisi kurallarını pekiştirmek için defter tutabilirsiniz. Öğrendiğiniz kelimeler ile dil bilgisi kurallarını burada eşleştirebilir, kendi cümlelerinizi kurarak aklınızda kalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
4. Kaynak Kullanmak
Öğrenilenleri pekiştirmek için kendi cümlelerinizin yanı sıra farklı kaynaklardan yararlanmak faydalı olacaktır. Bu nedenle bir dil bilgisi kitabı edinebilir, internetteki kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Almanca öğrenirken kullanabileceğiniz kaynak kitaplar ile ilgili inceleme yazımıza buradan göz atabilirsiniz. Ücretsiz kullanabileceğiniz kaynaklar ile ilgili yazımız da burada yer alıyor.
5. Düzenli Çalışmak
Düzenli bir şekilde çalışma da dil öğrenmede büyük rol oynar. Bu süreçte kendinize bir zaman dilimi belirleyip düzenli olarak çalışabilirsiniz.
Herkesin dikkat dağılma veya odaklanma süresi farklı olduğu için bu zamana kadarki ders çalışma tecrübelerinizden yararlanarak kendiniz için ideal süreyi belirleyebilirsiniz.
Bu zaman diliminde kelime ve dil bilgisi konularına göz atabilir, öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
6. Sosyal Medya
Sosyal medya artık çoğumuzun hayatının büyük bir parçası. Gündemi veya arkadaşlarımızı takip etmenin yanı sıra kurslarda ya da kitaplarda her zaman yer verilmeyen cümle kalıplarını ya da kelimeleri öğrenebilmek, günlük quizler ile öğrendiklerinizi pekiştirmek için kullandığınız sosyal medya hesaplarındaki Almanca ile ilgili sayfaları takip edebilirsiniz.
7. Günlük Hayata Uygulamak
Öğrenilen dili günlük hayatın bir parçası haline getirmek öğrenme sürecini kolaylaştırır ve daha eğlenceli bir hale getirir.
Öğrendiğiniz kelimelerin Almancalarını günlük hayatta kullandığınız nesnelerin üzerine artikelleri ve çoğulları ile birlikte yazabilir ya da gün içerisinde kullanırken Almancalarını hatırlamaya çalışabilirsiniz.
Başlangıç seviyesinde günlük kurulan basit cümleleri kendi kendinize kurmaya çalışmak ve sesli bir şekilde söylemek de konuşma becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olacaktır.
Aynı zamanda yazma becerilerinizi geliştirmek için de Almanca günlük tutabilirsiniz.
8. Film İzlemek ve Kitap Okumak
Konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra okuma ve dinleme becerilerini de geliştirmek gerekir.
Dinleme becerilerinizi geliştirmek için seviyenize uygun Almanca çizgi film ya da film izleyebilirsiniz. Böylece günlük konuşmada ya da sokak ağzımda kullanılan kalıpları öğrenebilir, farklı telaffuzlara karşı dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Almanca dizi önerileri için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Seviyenize uygun kitaplar okuyarak öğrendiğiniz kelime ve kalıpların kullanımlarını farklı alanlarda görebilirsiniz.
9. Hedef Belirlemek
Almanca öğrenmek diğer diller gibi uzun soluklu bir serüven. Öğrenme süreci ile ilgili hedef belirlemek bu serüvende ilerlerken kaybolmanızı engelleyecektir.
Kendinize ilk başta büyük bir hedef belirleyip sonrasında o büyük hedefe giderken izlenecek yolu belirleyebilir, büyük hedef altında küçük hedefler belirleyebilirsiniz.
Eğer hedefiniz B1 sertifikası almak ise ve Almanca’ya yeni başladıysanız kendinize bir sınav tarihi belirleyip hem Almanca öğrenebilir hem de sınava yönelik çalışabilirsiniz.
Buradaki en önemli detay hedeflerin gerçekçi olması. Gerçekçi olmadığı takdirde hem hedefinizi gerçekleştiremez hem de motivasyonunuzu kaybedersiniz.
10. Sınava Yönelik Çalışmak
Almanca öğrendiğinizi belgelendirmek isterseniz seviyenize uygun Goethe ya da Telc sınavına girebilirsiniz.