Her dönem konuşulan konulardan,her neslin diline pelesenk olmuş bir konu;’’yeni nesil hiç iyiye gitmiyor.’’ Tamam gitmiyor da, çözüm için ne yapıyoruz? Dedikodu, eleştiri, laf olsun torba dolsun ama başka birşey yok. Bu durum öyle üstün körü konuşulacak bir konu değil. Bu durumu analiz ederken derinden düşünmeli,inceden karar vermeliyiz. Nesilden nesillere aktarılan çok kıymetli değerlerin yanında. Kaybedilen çok kıymetli değerler de vardır.en çok kaybettiğimiz konuların başında,ahlak gelmektedir.
Ahlaki eğitimin,bir çok konuda olduğu gibi, temeli ailede atılmaktadır.kimi aileler baskı ile istediği tarzda bireyler yetiştirmeye çalışmaktadır. Bu, tabi ki her zaman istedikleri gibi olmamaktadır. Eğitimde baskı hiç bir zaman etkili bir yöntem olmamıştır.ters tepkiler ile sonuçlanabilmektedir.bazı aileler ise başıboş bırakarak, çocuğunu kaderine terk etmektedir. Ahlaki çöküntüye en çok ta bu başıboşluk sebep olmaktadır.başıboş bırakılmış bir bireyi dış dünyada bir çok tehlike beklemektedir. Özellikle teknolojinin de sayesinde bir çocuğun ahlaksızlığa, kötülüğe ulaşması çok kolaylaşmaktadır.
Peki ne yapmalı?öncelikle örnek olmalı.yaparak yaşayarak öğretmeli.yapmadığımız şeyleri anlatarak yaptırmamız söz konusu değildir.
Toplumu çepeçevre saran bu ahlaki çöküntü, hiç bir ahlaki değeri olmayan, hiçbir şeyi ve hiç kimseyi umursamayan , sadece kendini düşünen bir toplumsal yapı oluşmasına yol açmıştır. Dürüstlük, saygı, sevgi,dostlukyardımseverlik alçakgönüllülük gibi ahlaki kavramlar anlamını ve önemini yitirmiştir.
Ahlaki çöküntünün temelinde yatan neeen, insanların manevi değerlerini yitirmeleridirmanevi değerlerini kaybeden insanlar da dünyayı yaşayabilecekleri tek yer olarak görürler ve dünyada kendileri için çıkar sağlamaya, kendi arzu ve isteklerini tatmin etmeye, mümkün olduğunca mala ve statüye sahip olmaya çalışırlar.
Manevi çöküntü içerisindeki ahlaki değerlerin yitirildiği bir toplumda sapkın cinsel ilişkilerin ve fuhuşun kısacası her türlü ahlaksızlığın yaygınlaşması ise çok normaldir.
Bugünün gençleri,yarının anne babaları,yöneticileri olacağının bilincinde olarak manevi değerlerimize sahip çıkalım. Gençlerimizi doğruya,güzele yönlendirelim,özendirelim.ahlakı güzel nesiller yetiştirmek,birbirimize karşı sevgi ve saygılı olmak en önemli vazifemizdir.
Gökhan Karabörk